| Nötter, frön |

Sötmandel

Sötmandel
Sötmandel.

pil Recept med Sötmandel

Sötmandel används i många bakverk och efterrätter. Ofta används finhackad, grovhackad eller malen, men också flagad mandel som dekoration.

Sötmandel kan köpas hela, som på bilden, eller hackad, eller flagad.

Hacka sötmandel kan man göra enkelt med en vass kniv. Man kan också använda mixer eller matberedere.

Ibland vill man få bort skalet och då skållar man och skal mandeln. Skållningen innebär att man kokar upp vatten och häller i mandeln och låter koka 1 minut. Därefter tar man av kastrullen från plattan och häller av vattnet samt häller på kallt vatten för att kyla ner och sedan häller man av det också. Därefter är det lätt att få bort skalet.

Sötmandel är också nyttiga och goda att äta som de är.

Tänk på att kasta bort mandlar som ser dåliga ut och spotta ut de som smakar dåligt. De kan vara giftiga.

Gör ditt eget mandelmjöl

Om du vill göra ditt eget mandelmjöl så kan du mala sötmandel i en mandelkvarn. 1 dl sötmandel ger då 1,3 dl mandelmjöl.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

almond

Hitta Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Tummen upp GI tips:

Mandel har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur eller kylskåp. Förslut öppnade påsar så håller de sig längre och blir inte hårda. Se bäst före datum.

Sedlar Pris:

Ca 20 kr för 200 g

Byt ut Ersätt med:

Hasselnötter

Måttomvandla sötmandel mellan vikt och volym

Konvertera sötmandel från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter