Pepparnötter

Klassiska goda pepparnötter som smakar som pepparkakor. Goda och fina småkakor. Servera gärna till advent, lucia och jul.
pepparnötter
Baka pepparnötter, goda småkakor till jul.
Tid: ca 60 minuter
60 st

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skålla och skala mandeln.

    (Så här skållar du och skalar mandel: Koka upp vatten. Häll i mandeln och koka 1 minut. Häll av det varma vattnet och spola kallt vatten över. Tryck ut mandlarna och lägg på hushållspapper och torka. Här finns detaljerat recept på skållad skalad mandel.)

    skållad mandel
    Skållad mandel.
    skållad skalad mandel
    Skållad skalad mandel.
  2. Mät upp smör och skär det i mindre bitar och låt stå framme i rumstemperatur tills det blir mjukt.

    smör i mindre bitar
    Smör i mindre bitar.
  3. Tillsätt strösocker och ljus sirap. Vispa till en jämn smet.

    Använd gärna köksmaskin eller elvisp med vispar (som kan användas i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).

    strösocker och ljus sirap tillsatt
    Strösocker och ljus sirap tillsatt.
    smör, socker, sirap blandat
    Smör, socker, sirap blandat.
  4. Tillsätt ägget och vispa ihop till en jämn smet.

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    ägget blandat med smeten
    Ägget blandat med smeten.
  5. Tillsätt kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor, bikarbonat.

    Vispa till en jämn smet.

    kryddor och bikarbonat tillsatt
    Kryddor och bikarbonat tillsatt.
    pepparkakssmet blandad
    Pepparkakssmet blandad.
  6. Tillsätt vetemjölet. Arbeta ihop till en jämn kakdeg.

    Tänk på att hälla upp vetemjölet i litermått eller väga det när det mäts upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man automatiskt alldeles för mycket eftersom mjölet packas och då kommer inte kakdegen att gå ihop.

    (När man arbetar ihop degen så använd köksmaskin eller elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större och större tills degen börjar gå ihop. Om den inte gör det så har man sannolikt tagit för mycket mjöl. Kakdegen kan då räddas genom att tillsätta vatten eller mera smör.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    pepparkaksdeg ihoparbetad
    Pepparkaksdeg ihoparbetad.
  7. Tryck ihop degen till en stor boll.

    Nu är det dags att rulla ut degen till små bollar. Enklast är att rulla ut degen till längder som man sedan delar för att det ska gå snabbt och lätt att få ungefär lika stora kakdegsbitar. (Tips för en sats: Dela degen i 8 delar och rulla ut till en längd som delas i 8 delar. Då får man totalt 64 kakor.) Man kan även väga kakdegen och då ska varje kakdegsbit väga ca 14 g.

    Rulla varje kakdegsbit till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

    pepparkaksdeg
    Pepparkaksdeg formad som en boll.
    kakdegsbollar på plåt
    Kakdegsbollar på plåt.
  8. Tryck ner en skållad skalad mandel i varje boll.

    en mandel i varje
    En mandel i varje.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått fin färg.

    Kakorna ska vara genomgräddade och bruna.

    Låt svalna. Förvara gärna i en plåtburk med lock. De kan även frysas.

    gräddade pepparnötter
    Färdiggräddade pepparnötter.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (16 g): 74 kalorier, 8 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest