Pepparnötter

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 1 st ägg
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk nejlikor
- 2 tsk bikarbonat
- 6 dl (360 g) vetemjöl
Garnering:
- ca 2 dl (ca 130 g) sötmandel
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
-
Skålla och skala mandeln.
(Så här skållar du och skalar mandel: Koka upp vatten. Häll i mandeln och koka 1 minut. Häll av det varma vattnet och spola kallt vatten över. Tryck ut mandlarna och lägg på hushållspapper och torka. Här finns detaljerat recept på skållad skalad mandel.)
- ca 2 dl (ca 130 g) sötmandel
Skållad mandel. Skållad skalad mandel. -
Mät upp smör och skär det i mindre bitar och låt stå framme i rumstemperatur tills det blir mjukt.
- 200 g smör
Smör i mindre bitar. -
Tillsätt strösocker och ljus sirap. Vispa till en jämn smet.
Använd gärna köksmaskin eller elvisp med vispar (som kan användas i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).
- 2 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
Strösocker och ljus sirap tillsatt. Smör, socker, sirap blandat. -
Tillsätt ägget och vispa ihop till en jämn smet.
- 1 st ägg
Ägg tillsatt. Ägget blandat med smeten. -
Tillsätt kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor, bikarbonat.
Vispa till en jämn smet.
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk nejlikor
- 2 tsk bikarbonat
Kryddor och bikarbonat tillsatt. Pepparkakssmet blandad. -
Tillsätt vetemjölet. Arbeta ihop till en jämn kakdeg.
Tänk på att hälla upp vetemjölet i litermått eller väga det när det mäts upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man automatiskt alldeles för mycket eftersom mjölet packas och då kommer inte kakdegen att gå ihop.
(När man arbetar ihop degen så använd köksmaskin eller elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större och större tills degen börjar gå ihop. Om den inte gör det så har man sannolikt tagit för mycket mjöl. Kakdegen kan då räddas genom att tillsätta vatten eller mera smör.)
- 6 dl (360 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Pepparkaksdeg ihoparbetad. -
Tryck ihop degen till en stor boll.
Nu är det dags att rulla ut degen till små bollar. Enklast är att rulla ut degen till längder som man sedan delar för att det ska gå snabbt och lätt att få ungefär lika stora kakdegsbitar. (Tips för en sats: Dela degen i 8 delar och rulla ut till en längd som delas i 8 delar. Då får man totalt 64 kakor.) Man kan även väga kakdegen och då ska varje kakdegsbit väga ca 14 g.
Rulla varje kakdegsbit till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pepparkaksdeg formad som en boll. Kakdegsbollar på plåt. -
Tryck ner en skållad skalad mandel i varje boll.
En mandel i varje. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått fin färg.
Kakorna ska vara genomgräddade och bruna.
Låt svalna. Förvara gärna i en plåtburk med lock. De kan även frysas.
Färdiggräddade pepparnötter.