Ingefära

Malen ingefära
En kryddburk med malen ingefära.

Ingefära kan köpas som torkad krydda både hel och mald samt även färsk.

Färskriven ingefära ger mer och godare smak än torkad men i de flesta recept går det alldeles utmärkt med torkad mald ingefära. En mycket god krydda som alltid är bra att ha hemma.

Så här använder du färsk ingefära: skala av ytan med en potatisskalare och riv sedan på rivjärn.

Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Det är en flerårig ört och blir ca 1 meter hög.

Syltad ingefära

Ingefära kan skalas, skäras i bitar och sjudas i sockerlag i ca en timme och man får då så kallad syltad ingefära.

Ingefära som krydda i bakverk och asiatiska rätter

Använd ingefära som krydda i olika bakverk t.ex. pepparkakor och havreflarn. I asiatiska rätter används ingefära i olika kött- och grönsaksrätter. Ingefära passar bra ihop med curry och vitlök.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ingefära.

Energi: 332 kcal
Kolhydrater: 57.5 g
Protein: 9 g
Fett: 4.2 g
Fibrer: 14.1 g

Tips och info

Engelskt namn:

ginger

Finns i affären:

Färsk hittar du i grönsaksdisken året om. Torkad hel eller malen hittar du i kryddhyllan.

Hållbarhet och förvaring:

Färsk oskalad ingefära förvaras i kylskåp 8-12 grader helst i en plastpåse eller plastburk så att den inte torkar. Hållbarheten är då 3 månader. Kryddburkar med torkad ingefära håller sig flera år, se bäst före datum på kryddburken. Färsk ingefära går även utmärkt att frysa hel. Håller i evigheter och är jättelätt att riva direkt från frysen, då trådar den sig inte på samma sätt som den kan göra annars.

Pris:

ca 25 kr för en kryddburk malen ingefära, ca 125 kr/kg för färsk vilket motsvarar ca 25 kr för en normalstor bit.

Köptips:

Ingefära är en billig krydda och god och hälsosam så den är bra att alltid ha hemma!

Ersätt med:

Färsk ingefära i mat kan ibland bytas ut mot pepparrot. Ingefära i bakverk kan ibland bytas ut mot kanel, kardemumma.

Vad väger ingefära?

1 tsk 2.55 g
1 msk 7.65 g

Måttomvandla ingefära mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av A a
Eller gör det mycket enklare för dig och använd runda sidan av en tesked för att skala trådig färsk ingefära.
Svar till Rosie Skrivet av Susanne
Frysta apelsiner? Ja du får tina dem och smaka. Smakar de bra är det säkert ingen fara. Men gissar att risken är stor att fruktköttet blir mosigt eftersom de innehåller mycket vätska som får större volym när det fryser vilket gör att fruktköttet sprängs sönder. Kanske är det bästa att pressa ur juicen och dricka. Håll dig bara till regeln - smakar det bra så är det ok och smakar det ruttet så släng.
Skrivet av Rosie
Tyvärr råkade mina apelsiner frysa till isbollar på balkongen, som jag hade täckt så väl, trodde jag. Kan de vara ätliga måntro?? Är det någon som har en aning?
Svar till Bell Skrivet av Susanne
Tack för bra tips som jag skrivit in under hållbarhet och förvaring!
Skrivet av Bell
Färsk ingefära går även utmärkt att frysa hel. Håller i evigheter och är jättelätt att riva direkt från frysen, då trådar den sig inte på samma sätt som den kan göra annars.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest