| Kryddor |

Ingefära

Malen ingefära
En kryddburk med malen ingefära färdig att använda.

pil Recept med Ingefära

Ingefära kan köpas som torkad krydda både hel och mald samt även färsk.

Färskriven ingefära ger mer och godare smak än torkad men i de flesta recept går det alldeles utmärkt med torkad mald ingefära. En mycket god krydda som alltid är bra att ha hemma.

Så här använder du färsk ingefära: skala av ytan med en potatisskalare och riv sedan på rivjärn.

Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Ingefära är en flerårig ört och blir ca 1 meter hög. Ingefära kan skalas, skäras i bitar och sjudas i sockerlag i ca en timme och man får då så kallad syltad ingefära. Ingefära kan användas i olika bakverk som krydda, t.ex. pepparkakor och havreflarn. I asiatiska rätter används ingefära i olika kött- och grönsaksrätter. Ingefära passar bra ihop med curry och vitlök.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

ginger

Hitta Finns i affären:

Färsk hittar du i grönsaksdisken året om. Torkad hel eller malen hittar du i kryddhyllan.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Färsk oskalad ingefära förvaras i kylskåp 8-12 grader helst i en plastpåse eller plastburk så att den inte torkar. Hållbarheten är då 3 månader. Kryddburkar med torkad ingefära håller sig flera år, se bäst före datum på kryddburken. Färsk ingefära går även utmärkt att frysa hel. Håller i evigheter och är jättelätt att riva direkt från frysen, då trådar den sig inte på samma sätt som den kan göra annars.

Kundvagn Köptips:

Ingefära är en billig krydda och god och hälsosam så den är bra att alltid ha hemma!

Byt ut Ersätt med:

Färsk ingefära i mat kan ibland bytas ut mot pepparrot. Ingefära i bakverk kan ibland bytas ut mot kanel, kardemumma.

Måttomvandla ingefära mellan vikt och volym

Konvertera ingefära från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Liknande ingredienser


asiatisk oxfilé

Asiatisk oxfilé

Detta recept på oxfilé är perfekt till festen. Asiatisk smak fås med mango chutney, vitlök, ingefära, sambal oelek m.m.

klocka Tid: 1 timme
banankaka

Banankaka

Recept på banankaka - en god sockerkaka med bananer, ingefära och kanel. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Fläskfilé i chutneysås

Fläskfilé i chutneysås

God festmat med fläskfilé i sås med purjolök och mango chutney. Enkelt recept med bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 minuter
Gryta med bambuskott

Gryta med bambuskott

Recept på mycket god gryta med fläskkött, bambuskott och champinjoner. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 40 min + marinering minst 2 timmar
havreflarn

Havreflarn

Ett enkelt recept på goda havreflarn. De snabbaste och enklaste kakorna du kan tänka dig och nästan ingen disk.

klocka Tid: 20 minuter
indisk kyckling

Indisk kyckling

Recept på otroligt god kyckling kryddad på indiskt vis! Enkelt att göra, endast 15 min jobb!

klocka Tid: 15 minuter + minst en timme i kylen
Julbröd

Julbröd

Enkelt recept på julbröd som doftar jul och pepparkakor. Brödet är fyllt med nötter, russin m.m. och är fiberrikt och riktigt gott!

klocka Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
Kinesisk gryta

Kinesisk gryta

Recept på god kinesisk gryta. Smak av ingefära och kardemumma. Bilder steg för steg!

klocka Tid: 25 minuter
Kyckling i julmustsås

Kyckling i mustsås

Enkelt recept med julmust och kyckling. Tid: 25 minuter. 4 portioner. Bryn kyckling. Blanda crème fraiche, julmust, ingefära, rosmarin. Låt koka 10 min. Servera.

klocka Tid: 25 minuter
mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Recept på mjuk pepparkaka. En god sockerkaka med pepparkakskryddor. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
morotskaka

Morotskaka

Recept på god och saftig morotskaka med färskostglasyr. Mycket enkel att göra. Bilder steg för steg!

klocka Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
Pepparkakor

Pepparkakor

Mitt bästa recept på goda pepparkakor med beskrivande bilder. Pepparkaksdegen är enkel att göra och kryddad med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma.

klocka Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
pepparkakssnittar

Pepparkakssnittar

Recept på goda pepparkakssnittar som går snabbt och enkelt att göra! Bilder steg för steg! Klara på 45 min!

klocka Tid: ca 45 min varav 17 min i ugnen
goda revbensspjäll

Revbensspjäll

Enkelt recept på goda tjocka revbensspjäll, perfekta att servera på julbordet eller smörgåsbordet!

klocka Tid: 1 h 40 min varav endast 10 min jobb.
risgrynsgröt

Risgrynsgröt

Recept på god klassisk risgrynsgröt. Riktigt god gröt som inte bränner fast. Servera med mjölk och kanel eller saftsås.

klocka Tid: 2 timmar
Räkröra med ingefära

Räkröra med ingefära

Recept på god och enkel förrätt. Räkor skalas och hackas och blandas med gräslök, ingefära, salt och crème fraiche.

klocka Tid: 30 min
skinkstek

Skinkstek

Recept på en god skinkstek med god sås som du gör enkelt i ugnen. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 2 timmar
skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor

Recept på jättegoda pepparkakor som man slipper kavla. Jättegoda med mandel och de går snabbt och enkelt att göra. Effektivt arbete ca 30 min för 100 pepparkakor.

klocka Tid: 30 min effektivt arbete (minst 3 timmar i kylskåp)
tunna revbensspjäll

Tunna revbensspjäll

Recept på tunna revbensspjäll, ugnsstekta eller grillade. Gott och enkelt! Bilder steg för steg.

klocka Tid: ca 1 timme

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Rosie penna Skrivet av Susanne 2013-01-29 00:45
Frysta apelsiner? Ja du får tina dem och smaka. Smakar de bra är det säkert ingen fara. Men gissar att risken är stor att fruktköttet blir mosigt eftersom de innehåller mycket vätska som får större volym när det fryser vilket gör att fruktköttet sprängs sönder. Kanske är det bästa att pressa ur juicen och dricka. Håll dig bara till regeln - smakar det bra så är det ok och smakar det ruttet så släng.
penna Skrivet av Rosie 2013-01-22 14:42
Tyvärr råkade mina apelsiner frysa till isbollar på balkongen, som jag hade täckt så väl, trodde jag. Kan de vara ätliga måntro?? Är det någon som har en aning?
person Svar till Bell penna Skrivet av Susanne 2012-06-17 23:44
Tack för bra tips som jag skrivit in under hållbarhet och förvaring!

Läs alla 5 kommentarer