| Kryddor |

Ingefära

Malen ingefära
En kryddburk med malen ingefära färdig att använda.

pil Recept med Ingefära

Ingefära kan köpas som torkad krydda både hel och mald samt även färsk.

Färskriven ingefära ger mer och godare smak än torkad men i de flesta recept går det alldeles utmärkt med torkad mald ingefära. En mycket god krydda som alltid är bra att ha hemma.

Så här använder du färsk ingefära: skala av ytan med en potatisskalare och riv sedan på rivjärn.

Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Ingefära är en flerårig ört och blir ca 1 meter hög. Ingefära kan skalas, skäras i bitar och sjudas i sockerlag i ca en timme och man får då så kallad syltad ingefära. Ingefära kan användas i olika bakverk som krydda, t.ex. pepparkakor och havreflarn. I asiatiska rätter används ingefära i olika kött- och grönsaksrätter. Ingefära passar bra ihop med curry och vitlök.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

ginger

Hitta Finns i affären:

Färsk hittar du i grönsaksdisken året om. Torkad hel eller malen hittar du i kryddhyllan.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Färsk oskalad ingefära förvaras i kylskåp 8-12 grader helst i en plastpåse eller plastburk så att den inte torkar. Hållbarheten är då 3 månader. Kryddburkar med torkad ingefära håller sig flera år, se bäst före datum på kryddburken. Färsk ingefära går även utmärkt att frysa hel. Håller i evigheter och är jättelätt att riva direkt från frysen, då trådar den sig inte på samma sätt som den kan göra annars.

Kundvagn Köptips:

Ingefära är en billig krydda och god och hälsosam så den är bra att alltid ha hemma!

Byt ut Ersätt med:

Färsk ingefära i mat kan ibland bytas ut mot pepparrot. Ingefära i bakverk kan ibland bytas ut mot kanel, kardemumma.

Måttomvandla ingefära mellan vikt och volym

Konvertera ingefära från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Liknande ingredienser:


Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Rosie    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-01-29 00:45
Frysta apelsiner? Ja du får tina dem och smaka. Smakar de bra är det säkert ingen fara. Men gissar att risken är stor att fruktköttet blir mosigt eftersom de innehåller mycket vätska som får större volym när det fryser vilket gör att fruktköttet sprängs sönder. Kanske är det bästa att pressa ur juicen och dricka. Håll dig bara till regeln - smakar det bra så är det ok och smakar det ruttet så släng.
   kommentar  Skrivet av  Rosie  2013-01-22 14:42
Tyvärr råkade mina apelsiner frysa till isbollar på balkongen, som jag hade täckt så väl, trodde jag. Kan de vara ätliga måntro?? Är det någon som har en aning?
 svar  Svar till  Bell    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-06-17 23:44
Tack för bra tips som jag skrivit in under hållbarhet och förvaring!
   kommentar  Skrivet av  Bell  2012-05-17 13:58
Färsk ingefära går även utmärkt att frysa hel. Håller i evigheter och är jättelätt att riva direkt från frysen, då trådar den sig inte på samma sätt som den kan göra annars.
   kommentar  Skrivet av  tingeling  2010-09-30 16:28
Hej
Jag skall använda färsk ingefära men vet inte hur jag ska beräkna mängden jämfört med den torkade. Vet någon?