| Efterrätter |

Pepparkakskladdkaka

Baka en ljuvligt god pepparkakskladdkaka och servera med vispad grädde och lingon. Kladdkaka med pepparkakskryddor är en oväntat trevlig smakkombination!

Pepparkakskladdkakan passar perfekt till adventsfikat och till juldessert!

pepparkakskladdkaka
En bit pepparkakskladdkaka serverad med lingon och vispad grädde.
Timglas Tid: ca 30 minuter
Portioner 8-12 bitar

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka pepparkakskladdkaka så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som är tillräckligt stor att rymma all smet.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av befintlig värme.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ den med ströbröd.

    (Ett tips är att använda en liten slickepott att smörja med så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, kakao, salt och pepparkakskrydda (eller kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor).

    Vispa till en jämn smet. (Jag använder elvisp och kör ca 20 sekunder med den på högsta effekt.)

    alla ingredienser utom mjöl tillsatt
    Alla ingredienser utom mjöl tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjöl och vispa eller rör ihop till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Grädda pepparkakskladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    Observera att gräddningstiden är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir. Mitt bästa tips är att öppna ugnsluckan och skaka lite lätt. Då kan man se hur den dallrar. När den börjar bli lite fast i kanterna och drygt mittersta hälften dallrar så är den klar och blir lagom kladdig tycker jag.

    pepparkakskladdkakan färdiggräddad
    Pepparkakskladdkakan färdiggräddad.
  7. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan kallt i kylskåp och låt stelna minst en timme.

    Vid servering: Pudra över florsocker och servera med vispad grädde och färska (frysta och tinade) lingon.

    pepparkakskladdkakan har svalnat och stelnat
    Pepparkakskladdkakan har svalnat och stelnat.

Kommentarer till Pepparkakskladdkaka

Skriv en kommentar