Ägg

ett knäckt ägg med äggvita och äggula
Ägg är en ingrediens i många bakverk. På bilden ses ett knäckt ägg med äggvitan och äggulan.

Ägg från höns ingår i många recept.

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.

Ägg håller sig mycket länge i kylskåp, mycket längre än bäst-före-datum. Ägg som är gamla luktar illa. Man kan också kontrollera färskheten genom att lägga det i en skål med vatten. Flyter det så är det för gammalt.

När man bakar mjuka kakor med ägg så är det viktigt att man inte vispar smeten för längre. Vispa inte längre än att smeten blir blandad. Vispar man för länge kan man förstöra äggtrådarna och kakan sjunker ihop.

Äggstorlekar

Ägg finns att köpa i olika storlekar, små (S), medelstora (M), stora (L) och extra stora (XL).

Äggstorlek Vikt hela ägget (med skal) Vikt äggvitan Vikt äggulan
Små ägg (S) mindre än 53 g mindre än 31 g mindre än 17 g
Medelstora ägg (M) 53-63 g 31-37 g 17-20 g
Stora ägg (L) 63-73 g 37-42 g 20-23 g
Extra stora ägg (XL) mer än 73 g mer än 42 g mer än 23 g

Ägg i recept

De ägg som man bör använda när man följer recept om inget annat anges är medelstora ägg, M.

Måttomvandla ägg mellan vikt och volym

Tabellen nedan innehåller mått beräknade på ett medelstort ägg, ca 58 g.

Ägg (medelstort, ca 58 g) Vikt för 1 st Vikt per dl Antal per dl
Helt ägg utan skal ca 52 g ca 100 g 2 st
Äggvita ca 34 g ca 100 g 3 st
Äggula ca 18 g - -

Ett medium-ägg med skal brukar väga 53-63 g. Storleken varierar alltså en del. Om man vill kan istället väga sitt ägg och sedan räkna ut:

  • Äggvita, ca 60% av vikten
  • Äggula, ca 30% av vikten
  • Äggskal, ca 10% av vikten

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Eftersom att ägg inte är ett slaktat djur och därför att de flesta vegetarianer äter ägg och så har vi gjort valet att låta ägg ingå i vegetariska rätter.

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ägg.

Energi: 137 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 12 g
Fett: 10 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

egg

Hitta Finns i affären:

I kylrum

Tummen upp GI tips:

Ägg har lågt GI. Äggvitan innehåller mycket protein, äggulan innehåller mera fett.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Ägg håller sig oftast mycket längre än bäst före datum.

Sedlar Pris:

ca 3 kr/st när man köper en kartong

Kundvagn Köptips:

Köp helst ägg från frigående höns eller ännu hellre ekologiska ägg.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

100 g ägg innehåller 12,6 g protein, 10,1 g fett och 1,4 g kolhydrat

Byt ut Ersätt med:

Vad ägg kan ersättas med är olika i olika recept. I vissa recept, särskilt de när ägg är en tongivande ingrediens är det svårt att ersätta. Några exempel på ersättningsprodukter: No Egg, Loprofin, fiberhusk, bakpulver, sojagrädde/havregrädde.

Vad väger ägg?

1 dl 100 g

Måttomvandla ägg mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Alice ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket!
✏️ Skrivet av Alice
Färska ägg, kylskåp: ca 6 månader
Färska ägg, skafferi: ca 1 månad
Kokta ägg, kylskåp, oskalade, kylskåp: 1-2 veckor
Kokta ägg, rumstemp, oskalade: 1-2 dagar

Skalade kokta ägg vågar jag inte säga något om, men ett färskt ägg utan skal kan vara i kylskåp upp till ett dygn i kylskåp, så jag skulle gissa på något sånt.
💬 Svar till Christina ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror de håller sig ganska länge. Det enklaste är väl att man helt enkelt provsmakar dem om man är osäker. Själv har jag inte haft kokta ägg i kylen mer än 1-2 veckor och det gick bra. Däremot har jag haft okokta ägg flera månader efter utgångsdatum och de har gått att äta.
✏️ Skrivet av Christina
Hur länga kan man ha kokta ägg i kylen? Har hört olika uppfattningar om bakteriebildning etc.

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Ägg |


relaterade artiklar Läs gärna:

  • Allergisk mot ägg? - Produkter att ersätta ägg med och information.
  • Mått, vikt och enheter - Hur många gram går det på ett hekto? Hur många teskedar går det på en matsked? Hur mycket väger en liter mjöl? Svaren finner du här.

Text och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest