| Ägg |

Ägg

ett knäckt ägg
Ägg är en ingrediens i många bakverk. På bilden ses ett knäckt ägg med äggvitan och äggulan.

pil Recept med Ägg

Ägg från höns ingår i många recept.

Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.

Ägg håller sig mycket länge i kylskåp, mycket längre än bäst-före-datum. Ägg som är gamla luktar illa. Man kan också kontrollera färskheten genom att lägga det i en skål med vatten. Flyter det så är det för gammalt.

När man bakar mjuka kakor med ägg så är det viktigt att man inte vispar smeten för längre. Vispa inte längre än att smeten blir blandad. Vispar man för länge kan man förstöra äggtrådarna och kakan sjunker ihop.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Eftersom ett ägg inte är ett slaktat djur och därför att de flesta vegetarianer äter ägg och så har vi gjort valet att låta ägg ingå i vegetariska rätter.

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

egg

Hitta Finns i affären:

I kylrum

Tummen upp GI tips:

Ägg har lågt GI. Äggvitan innehåller mycket protein, äggulan innehåller mera fett.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Ägg håller sig oftast mycket längre än bäst före datum.

Sedlar Pris:

ca 1-3 kr/st när man köper en kartong

Kundvagn Köptips:

Köp helst ägg från frigående höns eller ännu hellre ekologiska ägg.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

100 g ägg innehåller 12,6 g protein, 10,1 g fett och 1,4 g kolhydrat

Byt ut Ersätt med:

Vad ägg kan ersättas med är olika i olika recept. I vissa recept, särskilt de när ägg är en tongivande ingrediens är det svårt att ersätta. Några exempel på ersättningsprodukter: No Egg, Loprofin, fiberhusk, bakpulver, sojagrädde/havregrädde.

Måttomvandla ägg mellan vikt och volym

Konvertera ägg från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter