| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Rabarberkaka

Den här rabarberkakan är en underbart god, mjuk och saftig sockerkaka med rabarber i. Rabarberkakan är god som den är men passar även bra att servera med en klick vispad grädde eller vaniljsås till.
Rabarberkaka
Rabarberkaka pudrad med florsocker.
Timglas Tid: 55 min varav 40 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 10-12 bitar

Ingredienser:

Rabarber:

Sockerkakssmet:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så det mjuknar.

    smör
    Smör.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt få ut smöret, låt även smöret ligga framme en stund så det blir mjukt så går det snabbt och lätt.)

    instruktion steg 2.1 rabarberkaka
    Använd slickepott för att smörja formen.
    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Skala och skär rabarber i skivor ca 0,5-1 cm breda.

    rabarber i skivor
    Rabarber i skivor.
  4. Blanda kardemumma och strösocker. Lägg i rabarberskivorna och rör om så att det sugs upp av rabarbern.

    kardemumma och strösocker
    Kardemumma och strösocker.
    kardemumma och strösocker blandat
    Kardemumma och strösocker blandat.
    rabarberskivor med socker och kardemumma
    Rabarberskivor med socker och kardemumma.
  5. Tillsätt strösocker till smöret och arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  6. Tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

    ägg, bakpulver, vaniljsocker
    Ägg, bakpulver, vaniljsocker.
    jämn smet
    Jämn smet.
  7. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda snabbt ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

    (Tänk på att inte blanda eller köra längre tid med elvispen än att det är blandat.)

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    rabarberkakssmet
    Rabarberkakssmet.
  8. Häll i rabarberbitarna och blanda till en jämn smet (använd ej elvisp).

    rabarberbitar i smeten
    Rabarberbitar i smeten.
    rabarberbitar blandade med smeten
    Rabarberbitar blandade med smeten.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

    smeten utbredd i formen
    Smeten utbredd i formen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

    rabarberkakan i ugnen
    Rabarberkakan i ugnen.
    färdiggräddad rabarberkaka
    Färdiggräddad rabarberkaka.
  11. Låt svalna. Servera som den är eller gärna med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

    rabarberkakan serveras
    Rabarberkakan serveras.
    rabarberkakan pudrad med florsocker
    Rabarberkakan pudrad med florsocker.
    en bit rabarberkaka
    En bit rabarberkaka.

byt ut Variationstips:

Byt ut kardemumma mot kanel.

Kommentarer till Rabarberkaka

Skriv en kommentar

person Svar till Agneta penna Skrivet av Susanne
Vad roligt att höra att mitt upplägg uppskattas! Meningen är ju att recepten ska passa både de som vill göra steg för steg (genom att klicka på länken visa recept steg för steg som finns på nästan alla recept) och för de som vill ha det klassiska upplägget med ingredienserna i en lista och sedan beskrivningen i text steg för steg och bilder under. Hoppas att ni får stor nytta och glädje av recepten!
penna Skrivet av Agneta
Hej hittade dina recept av en slump och vilka fantastiskt pedagogiska upplägg! Ska tipsa min arbetsplats, jobbar med psykiskt funktionsnedsatta sk utvecklingsstörda. Dom gillar att laga mat och baka och dessa fina recept måste ju passa fint.
Tack!
person Svar till Lars penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket för de fina orden, roligt att höra! :)

Läs alla 52 kommentarer