Vetemjöl

Vetemjöl
Ekologiskt vetemjöl från Saltå Kvarn som jag brukar använda.

Vetemjöl är finmalet och siktat mjöl av vete. Det är den vanligaste mjölsorten och ingår i många bakverk och till redningar i såser.

Vetemjöl innehåller mycket gluten vilket gör att bakverket höjer sig. Därför bör man alltid ha åtminstone lite vetemjöl när man bakar bröd eftersom det annars blir väldigt kompakt.

Ekologiskt vetemjöl är betydligt dyrare än vanligt vetemjöl men det är å andra sidan nyttigare och inga kemikalier har använts vid odlingen. I vanligt vetemjöl så tillsätter man konstgjorda vitaminer i efterhand eftersom de naturliga inte finns kvar. I ekologiskt vetemjöl finns de naturliga vitaminerna kvar. Naturliga vitaminer är bättre än konstgjorda.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Nej

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vetemjöl.

Energi: 352 kcal
Kolhydrater: 72 g
Protein: 9 g
Fett: 2 g
Fibrer: 4 g

Tips och info

Engelskt namn:

wheat flour

Finns i affären:

Bland mjöl och bakgrejor.

GI tips:

Vetemjöl har högt GI. Vetemjöl kan oftast bytas ut mot siktat dinkelmjöl som har lite lägre GI. I pajdeg kan man oftast byta ut vetemjölet mot hälften grahamsmjöl.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur eller svalare.

Pris:

ca 25 kr för 2 kg

Ersätt med:

Siktat dinkelmjöl fungerar oftast. I redningar till såser: idealmjöl, maizenamjöl.

Vad väger vetemjöl?

1 msk 9 g
1 dl 60 g
100 g 1.67 dl

Måttomvandla vetemjöl mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Magdalena Skrivet av Susanne
Vetemjöl kan inte rakt av bytas ut mot potatismjöl. Det är olika för olika recept hur man kan byta ut vetemjöl. I det här fallet tror jag att någon glutenfri mjölmix skulle fungera bra men inte potatismjöl.
Info om havregryn och gluten.
Skrivet av Magdalena
Får besök om en timme och vill göra mina goda havrekakor, men måste skippa vetemjöl då ena personen är glutenallergiker. Kan jag ersätta med potatismjöl (enda jag har hemma) och i sådana fall, ska jag ta lika mycket jag brukar av vetemjölet? Undrar också hur det är med havregryn - använder Icas egna märke, innehåller det gluten?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest