Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Lussekatter med kvarg och ägg i degen som blir mycket goda, luftiga och saftiga! De kallas även lussebullar och saffransbullar och är ett klassiskt svenskt bakverk som serveras vid jul. När du bakar saffransbröd - välj saffran av bra kvalitet och baka alltid med smör för bästa resultat. Receptet har tydliga instruktioner och bilder för att alla ska lyckas varje gång!

Baka lussekatter med eller utan kvarg eller kesella

Kvarg och kesella är samma sak. Man måste inte ha kvarg i degen. Den kan om man vill uteslutas eller man kan också ta ett extra ägg i degen. Dock tycker jag att det blir väldigt bra resultat med kvarg, det blir alltid luftiga och saftiga lussekatter - därmed inte sagt att detta resultat även kan uppnås utan kvarg.

Ett annat sätt att få ännu saftigare lussebullar är att inte smälta smöret och istället arbeta in det rumsvarmt i degen. På det sättet behöver man inte lika mycket mjöl för att degen ska bli bra och mindre mjöl leder till saftigare och luftigare lussekatter.

Hur mycket saffran ska man ha i saffransbullarna?

Ja det är en smaksak förstås. Man kan om man vill öka mängden eller minska men jag tycker de blir godast med den mängd som står i receptet.

lussekatter
Mycket goda och saftiga lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas. Ett klassiskt bakverk kring lucia och jul.
Tid: 2 timmar
40 st

Ingredienser:

Saffransdeg:

Garnering:

Pensling:

Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kvarg innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kvarg bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
Glutenfritt - Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
Vegetariskt - Byt ut kvarg mot ett ägg.

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Så här bakar du lussekatter:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smula jästen.
  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker så att saffranet blir finfördelat.

    (Detta är inte nödvändigt men lussekatterna får mer saffranssmak om du gör det.)

    saffran och strösocker i en mortel
    Saffran och strösocker.
    saffran stöts i en mortel
    Stöt saffranet.
    saffran mortlat med strösocker
    Saffranet färdigmortlat.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37°C (fingervarmt).

    (Var noga med att röra om i botten av kastrullen så att värmen fördelar sig, annars är det lätt gjort att det är alldeles för varmt i botten men bara 37°C i toppen där du känner av temperaturen om du stoppar ner ett finger. Du kan även mäta med termometer i botten av kastrullen. Tänk på att det är bättre att det är för kallt än för varmt eftersom om det blir 40°C eller mer så dör jästen och lussekatterna jäser inte. Om degvätskan är för kall däremot så blir endast jästiden längre.)

    smör till hälften smält i en kastrull
    Smält smöret.
    smält smör blandat med mjölk
    Häll på mjölk.
  4. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst.

    smulad jäst med lite av degvätskan
    Häll lite av degvätskan över jästen.
    upplöst jäst i lite degvätska
    Jästen är upplöst.
  5. Häll på resten av degspadet. Tillsätt saffran, kvarg, ägg, strösocker och salt.

    Blanda för hand eller med maskin.

    resten av ingredienserna till degen förutom vetemjöl tillsatt
    Tillsätt resten av degspadet, mortlat saffran, kvarg, ägg, salt och strösocker.
    degvätskan blandad
    Blanda.
  6. Mät upp mjölet i litermått. Kör igång köksmaskinen eller elvisp med degkrokar eller jobba för hand och tillsätt sedan lite av mjölet i taget tills degen släpper bunkens kanter och är smidig.

    (Det är viktigt att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta för mycket eftersom mjölet då packas. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussekatter, så eftersträva att ta mindre mjöl men självklart kan inte degen vara för kladdig.)

    vetemjöl i litermått
    Mätt upp mjöl i litermått.
    mjölet börjar arbetas in i degen
    Arbeta in mjölet.
    mjölet fortsätter arbetas in i degen
    Fortsätt arbeta in mjölet.
    saffransdeg nästan klar
    Saffransdegen är i princip klar.
    färdigarbetad saffransdeg som ska jäsa
    Färdig saffransdeg som nu ska jäsas.
  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter eller lite mer.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och även din inomhustemperatur. Det bör inte ta mer än en timme innan degen jäst klart, men oftast klart på ca 30 min.)

    färdigjäst saffransdeg
    Jäs till dubbel storlek.
  8. Ta upp saffransdegen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Är degen för kladdig kan man knåda in lite mer mjöl.

    saffransdeg på mjölad arbetsbänk
    Ta upp degen på din arbetsbänk.
    saffransdeg knådas
    Knåda degen slät och blank.
  9. Dela degen i 4 delar (om du gör en sats). Dela sedan varje fjärdedel i 2 lika stora bitar och därefter varje åttondel i 5 lika stora bitar (om du vill att det ska bli 40 st av en sats).

    saffransdeg i 4 delar
    Dela degen i 4 bitar.
    degen delad i bitar
    Dela fjärdedelar i 2 delar och varje sådan del (åttondel) i 5 delar, totalt 40 st av en sats deg.
  10. Rulla ut varje degdel till ca 25 cm lång. Rulla in ändarna så att den formas till ett S.

    en degbit utrullad
    Rulla ut varje degbit.
    ändarna rullas in
    Rulla in ändarna.
    degen formas till ett S
    Forma till ett S.
  11. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.

    Tänk på att verkligen trycka ner russinen i botten, annars kommer de jäsa upp ovanför och blir lätt brända i ugnen.

    lussekatt med russin
    Lussekatt med russin.
  12. Låt lussekatterna jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.

    (Jästiden kan bli längre beroende på degens temperatur och din inomhustemperatur.)

  13. Vispa upp ägg till penslingen.

    ett knäckt ägg i en liten skål
    Knäck ägg i en liten skål.
    ägg som vispas upp
    Ägg vispas upp.
    uppvispat ägg och pensel
    Uppvispat ägg.
  14. Pensla de jästa lussekatterna med det uppvispade ägget. Var försiktig så du inte trycker för hårt.

    färdigjästa lussekatter
    Färdigjästa lussekatter.
    lussekatter penslas med uppvispat ägg
    Pensla med uppvispat ägg.
  15. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225°C i ca 8 minuter tills de fått fin färg. (Med varmluft 225°C i ca 8-10 minuter.)

    lussekatter gräddas i ugn
    Grädda lussekatterna i ugnen.
  16. Låt lussekatterna svalna under bakhandduk.

    Dela upp dem i plastpåsar efter att de svalnat helt och frys helst in dem du inte äter samma dag.

    (För att påskynda avsvalningen om du har bråttom kan du ställa ut dem övertäckta utomhus.)

Näringsvärden

Näringsvärde per lussekatt (59 g): 163 kalorier, 25 g kolhydrater, 5 g fett, 4 g protein

Tips & tricks

Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med strösocker i en mortel. Ta inte för mycket mjöl, eftersträva mindre mjöl för ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbullar.

Hållbarhet och förvaring

Saffransbröd är godast färskt, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av luma
jätte jätte bra hemsida jätte lätt visar du recepten toppen
Skrivet av Beatrice
Bästa lussebullarna jag någonsin bakat! 5/5! Tack för ett bra recept :)
Skrivet av Elin
Har bakat efter detta recept för sjunde året i rad och blir alltid så nöjd!
Skrivet av Annie
Första gången jag provade detta recept och det är det bästa receptet jag provat. Goda och luftiga, precis så som jag vill ha dom. Allt blir lyckat med dina recept!
Skrivet av Mariana
Håller med föregående talare! Bästa receptet, gör det varje år sen mer än 10 år tillbaka :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest