| Bullar & vetebröd | Julmat och andra julrecept |

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Lussekatter med kvarg och ägg i degen som blir mycket goda, luftiga och saftiga! Lussekatter kallas även lussebullar och saffransbullar och är ett klassiskt svenskt bakverk som serveras vid jul. När du bakar lussekatter - välj saffran av bra kvalitet och baka alltid med smör för bästa resultat. Receptet har tydliga instruktioner och bilder för att alla ska lyckas varje gång!
lussekatter
Mycket goda och saftiga lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas. Enkelt recept som är en klassiker kring lucia och jul.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 40 st

Ingredienser:

Saffransdeg:

Garnering:

Pensling:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kvarg innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kvarg bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
glutenfritt Glutenfritt - Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kvarg mot ett ägg.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker så att saffranet blir finfördelat.

    (Detta är inte nödvändigt men lussekatterna får mer saffranssmak om du gör det.)

  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37°C (fingervarmt).

    (Var noga med att röra om i botten av kastrullen så att värmen fördelar sig, annars är det lätt gjort att det är alldeles för varmt i botten men bara 37°C i toppen där du känner av temperaturen om du stoppar ner ett finger. Du kan även mäta med termometer i botten av kastrullen. Tänk på att det är bättre att det är för kallt än för varmt eftersom om det blir 40°C eller mer så dör jästen och lussekatterna jäser inte. Om degvätskan är för kall däremot så blir endast jästiden längre.)

  4. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst.

  5. Häll på resten av degspadet. Tillsätt saffran, kvarg, ägg, strösocker och salt.

    Blanda för hand eller med maskin.

  6. Mät upp mjölet i litermått. Kör igång köksmaskinen eller elvisp med degkrokar eller jobba för hand och tillsätt sedan lite av mjölet i taget tills degen släpper bunkens kanter och är smidig.

    (Det är viktigt att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta för mycket eftersom mjölet då packas. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussekatter, så eftersträva att ta mindre mjöl men självklart kan inte degen vara för kladdig.)

  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter eller lite mer.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och även din inomhustemperatur. Det bör inte ta mer än en timme innan degen jäst klart, men oftast klart på ca 30 min.)

  8. Ta upp saffransdegen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Är degen för kladdig kan man knåda in lite mer mjöl.

  9. Dela degen i 4 delar (om du gör en sats). Dela sedan varje fjärdedel i 2 lika stora bitar och därefter varje åttondel i 5 lika stora bitar (om du vill att det ska bli 40 st av en sats).

  10. Rulla ut varje degdel till ca 25 cm lång. Rulla in ändarna så att den formas till ett S.

  11. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.

    Tänk på att verkligen trycka ner russinen i botten, annars kommer de jäsa upp ovanför och blir lätt brända i ugnen.

  12. Låt lussekatterna jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.

    (Jästiden kan bli längre beroende på degens temperatur och din inomhustemperatur.)

  13. Vispa upp ägg till penslingen.

  14. Pensla de jästa lussekatterna med det uppvispade ägget. Var försiktig så du inte trycker för hårt.

  15. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225°C i ca 8 minuter tills de fått fin färg. (Med varmluft 225°C i ca 8-10 minuter.)

  16. Låt lussekatterna svalna under bakhandduk.

    Dela upp dem i plastpåsar efter att de svalnat helt och frys helst in dem du inte äter samma dag.

    (För att påskynda avsvalningen om du har bråttom kan du ställa ut dem övertäckta utomhus.)

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smula jästen.
saffran och strösocker i en mortel
2.1. Saffran och strösocker.
saffran stöts i en mortel
2.2. Stöt saffranet.
saffran mortlat med strösocker
2.3. Saffranet färdigmortlat.
smör till hälften smält i en kastrull
3.1. Smält smöret.
smält smör blandat med mjölk
3.2. Häll på mjölk.
smulad jäst med lite av degvätskan
4.1. Häll lite av degvätskan över jästen.
upplöst jäst i lite degvätska
4.2. Jästen är upplöst.
resten av ingredienserna till degen förutom vetemjöl tillsatt
5.1. Tillsätt resten av degspadet, mortlat saffran, kvarg, ägg, salt och strösocker.
degvätskan blandad
5.2. Blanda.
vetemjöl i litermått
6.1. Mätt upp mjöl i litermått.
mjölet börjar arbetas in i degen
6.2. Arbeta in mjölet.
mjölet fortsätter arbetas in i degen
6.3. Fortsätt arbeta in mjölet.
saffransdeg nästan klar
6.4. Saffransdegen är i princip klar.
färdigarbetad saffransdeg som ska jäsa
6.5. Färdig saffransdeg som nu ska jäsas.
färdigjäst saffransdeg
7. Jäs till dubbel storlek.
saffransdeg på mjölad arbetsbänk
8.1. Ta upp degen på din arbetsbänk.
saffransdeg knådas
8.2. Knåda degen slät och blank.
saffransdeg i 4 delar
9.1. Dela degen i 4 bitar.
degen delad i bitar
9.2. Dela fjärdedelar i 2 delar och varje sådan del (åttondel) i 5 delar, totalt 40 st av en sats deg.
en degbit utrullad
10.1. Rulla ut varje degbit.
ändarna rullas in
10.2. Rulla in ändarna.
degen formas till ett S
10.3. Forma till ett S.
lussekatt med russin
11. Lussekatt med russin.
ett knäckt ägg i en liten skål
13.1. Knäck ägg i en liten skål.
ägg som vispas upp
13.2. Ägg vispas upp.
uppvispat ägg och pensel
13.3. Uppvispat ägg.
färdigjästa lussekatter
14.1. Färdigjästa lussekatter.
lussekatter penslas med uppvispat ägg
14.2. Pensla med uppvispat ägg.
lussekatter gräddas i ugn
15. Grädda lussekatterna i ugnen.

glödlampa Tips:

Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med socker i en mortel. Ta inte för mycket mjöl, eftersträva mindre mjöl för ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbullar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lussekatterna är godast färska, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. Lussekatterna håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Kommentera receptet på Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Skriv och läs alla 495 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Sikkan  
Provade detta recept idag men jag använde istället glutenfri mjölmix från "finax" (900 gram, tog hela paketet, ca 19dl), havredryck, äkta smör laktosfritt och ägg istället för kvarg.
Det blev helt underbart gott och så lätta & fluffiga dom blev! :) Det var inga som helst problem utan de håller ihop superfint.

Enda skillnaden var att degen inte riktigt jäste sig dubbelt så stor som med vanligt vetemjöl, vilket resulterade i att lussekatterna inte blev riktigt så stora som dom annars är men det var då ingen fara!

För mig som är känslig mot både gluten, laktos och mjölk, (har IBS), så är detta recept med de ingredienser jag använde perfekt för att jag ska kunna njuta av lussekatter utan att få ont av all tung deg som lägger sig som en klump i magen!

Jag är helnöjd! :)
   kommentar  Skrivet av  Malin  
Godaste lussebullarna på flera år!
   kommentar  Skrivet av  Ida  
Ett tips är att pensla bullarna med ägg eller sockerlag efter de är färdiggräddade. Då blir de mycket finare och glansigare.

Skriv och läs alla 495 kommentarer

Se även dessa recept