Lussekatter med kvarg och ägg i degen som blir mycket goda, luftiga och saftiga! De kallas även lussebullar och saffransbullar och är ett klassiskt svenskt bakverk som serveras vid jul. När du bakar saffransbröd - välj saffran av bra kvalitet och baka alltid med smör för bästa resultat. Receptet har tydliga instruktioner och bilder för att alla ska lyckas varje gång!
Baka lussekatter med eller utan kvarg eller kesella
Kvarg och kesella är samma sak. Man måste inte ha kvarg i degen. Den kan om man vill uteslutas eller man kan också ta ett extra ägg i degen. Dock tycker jag att det blir väldigt bra resultat med kvarg, det blir alltid luftiga och saftiga lussekatter - därmed inte sagt att detta resultat även kan uppnås utan kvarg.
Ett annat sätt att få ännu saftigare lussebullar är att inte smälta smöret och istället arbeta in det rumsvarmt i degen. På det sättet behöver man inte lika mycket mjöl för att degen ska bli bra och mindre mjöl leder till saftigare och luftigare lussekatter.
Hur mycket saffran ska man ha i saffransbullarna?
Ja det är en smaksak förstås. Man kan om man vill öka mängden eller minska men jag tycker de blir godast med den mängd som står i receptet.
Mycket goda och saftiga lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas. Ett klassiskt bakverk kring lucia och jul.
Tid: 2 timmar
40 st
Näringsvärde per lussekatt (59 g): 164 kalorier, 26 g kolhydrater, 5 g fett, 4 g protein
Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kvarg innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kvarg bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
Glutenfritt - Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
Saffran och strösocker.Stöt saffranet.Saffranet färdigmortlat.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37°C (fingervarmt).
(Var noga med att röra om i botten av kastrullen så att värmen fördelar sig, annars är det lätt gjort att det är alldeles för varmt i botten men bara 37°C i toppen där du känner av temperaturen om du stoppar ner ett finger. Du kan även mäta med termometer i botten av kastrullen. Tänk på att det är bättre att det är för kallt än för varmt eftersom om det blir 40°C eller mer så dör jästen och lussekatterna jäser inte. Om degvätskan är för kall däremot så blir endast jästiden längre.)
Tillsätt resten av degspadet, mortlat saffran, kvarg, ägg, salt och strösocker.Blanda.
Mät upp mjölet i litermått. Kör igång köksmaskinen eller elvisp med degkrokar eller jobba för hand och tillsätt sedan lite av mjölet i taget tills degen släpper bunkens kanter och är smidig.
(Det är viktigt att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta för mycket eftersom mjölet då packas. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussekatter, så eftersträva att ta mindre mjöl men självklart kan inte degen vara för kladdig.)
Mätt upp mjöl i litermått.Arbeta in mjölet.Fortsätt arbeta in mjölet.Saffransdegen är i princip klar.Färdig saffransdeg som nu ska jäsas.
Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter eller lite mer.
(Jästiden beror på degvätskans temperatur och även din inomhustemperatur. Det bör inte ta mer än en timme innan degen jäst klart, men oftast klart på ca 30 min.)
Jäs till dubbel storlek.
Ta upp saffransdegen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Är degen för kladdig kan man knåda in lite mer mjöl.
Ta upp degen på din arbetsbänk.Knåda degen slät och blank.
Dela degen i 4 delar (om du gör en sats). Dela sedan varje fjärdedel i 2 lika stora bitar och därefter varje åttondel i 5 lika stora bitar (om du vill att det ska bli 40 st av en sats).
Dela degen i 4 bitar.Dela fjärdedelar i 2 delar och varje sådan del (åttondel) i 5 delar, totalt 40 st av en sats deg.
Rulla ut varje degdel till ca 25 cm lång. Rulla in ändarna så att den formas till ett S.
Rulla ut varje degbit.Rulla in ändarna.Forma till ett S.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.
Tänk på att verkligen trycka ner russinen i botten, annars kommer de jäsa upp ovanför och blir lätt brända i ugnen.
Knäck ägg i en liten skål.Ägg vispas upp.Uppvispat ägg.
Pensla de jästa lussekatterna med det uppvispade ägget. Var försiktig så du inte trycker för hårt.
Färdigjästa lussekatter.Pensla med uppvispat ägg.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225°C i ca 8 minuter tills de fått fin färg. (Med varmluft 225°C i ca 8-10 minuter.)
Grädda lussekatterna i ugnen.
Låt lussekatterna svalna under bakhandduk.
Dela upp dem i plastpåsar efter att de svalnat helt och frys helst in dem du inte äter samma dag.
(För att påskynda avsvalningen om du har bråttom kan du ställa ut dem övertäckta utomhus.)
Tips:
Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med strösocker i en mortel. Ta inte för mycket mjöl, eftersträva mindre mjöl för ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbullar.
Hållbarhet och förvaring:
Saffransbröd är godast färskt, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.
Hejsan!
Jag kollar innan jag ska baka efter ett bättre recept än jag använt tidigare då jag vill finna dom perfekta recepten. Och då såklart letar jag efter recept skillnader. Detta är första receptet jag hittat på Lussekatter, för man har ägg i degen. Finns det någon speciell anledning till att du har ägg i?
Tacksam för svar
Mvh Cecilia
✏️Skrivet av Stefan Emanuelsson
Temperaturen, stämmer det med 225 för både vanlig och varmluft?
✏️Skrivet av Rakel
Jag brukar blötlägga mina russin då russinen suger åt sig mycket vätska från bullen. Russinen har alltså redan sugit åt sig vätska från vattnet och kan inte längre suga vätskan från bullen istället
Kram 😍
✏️Skrivet av Lena
Man kan ha smaksatt kvarg i degen med, alltså vaniljkvarg och den är ju lite sötare så då kan man minska lite på strösockret om man vill det. Jag brukar ta ca 1,5 dl socker till en sats . Brukar göra dubbel sats och gör vanliga lussekatter på 1 sats och lussebullar på 1 sats där jag kavlar ut degen till en rektangel ,brer på smör, vaniljsocker , rullar ihop och skär i ca 1,5 cm breda och lägger i bullformar, strö på pärlsocker på dem efter jäst klart och penslat med ägg. Dem blir så saftiga och så goda 👍😋
✏️Skrivet av Malin Ödgård
Hej. Du skrev att man kunde hoppa över kvarg:en och ersätta med ägg. Hur många ägg ska man då ta istället?