| Salt |

Salt

salt
Salt i en glasburk.

pil Recept med Salt

Salt består huvudsakligen av natriumklorid (NaCl).

Olika typer av salt är:

  • Koksalt som är det vanliga saltet inom matlagning. Ett torrt och rent salt.
  • Havssalt används också i hushållet men är ej renat från andra mineraler eller ev. föroreningar.
  • Bergssalt som i Sverige främst används som vägsalt.

Koksalt används som krydda, smakförstärkare och konserveringsmedel.

Ingår ofta i kryddblandningar, buljonger, charkprodukter etc.

Jod är oftast tillsatt i salt för att förebygga struma.

Man kan välja bland olika former av salt som fint och grovt salt, kvarnsalt, smaksatt flingsalt etc.

I små mängder är salt viktigt för både människor och djur men för mycket salt kan orsaka högt blodtryck.

Det finns även t.ex.mineralsalt med lägre natriuminnehåll men det saltet lämpar sig ej för inläggningar, konservering eller gravning.

 

 

Innehållsinformation

röd flagga Tillsatsfritt:  Nej

Klumpförebyggande medel E551 och E535, Kaliumjodid

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

salt

Hitta Finns i affären:

Salt finns oftast i nära anslutning till kryddor.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Salt är hållbart minst ca 1,5 år och skall förvaras torrt då det lätt drar till sig fukt.

Byt ut Ersätt med:

Krydda med lök, vitlök och örter.

Måttomvandla salt mellan vikt och volym

Konvertera salt från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter