Glutenfria kladdmuffins




Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 2 dl glutenfri mjölmix
- eller 1 dl majsmjöl och 1 dl potatismjöl


Utrustning:
Gör så här:
-
Smält smöret och låt det svalna.
- 100 g smör
Smält smör. -
Placera ut 16 st bakformar (gäller en sats) på en plåt.
Bakformarnas storlek ska vara svensk muffinsstorlek, ej amerikanska, det är den sorten som är lite mindre än bullformar.
Bakformar på plåt. -
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul fluffig smet.
Använd gärna elvisp med vispar.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet.
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
Vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt mjölmixen (eller majsmjöl och potatismjöl) samt det smälta smöret. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.
(Vispa inte längre tid än att det är blandat. Tänk också på att inte dra ut på tiden i detta moment och fram tills muffinsarna är i ugnen eftersom bakpulvrets effekt sätter igång, särskilt om det smälta smöret inte hunnit svalna. Ingen stress men det är inte läge att ta någon paus.)
- 100 g smör
- 2 dl glutenfri mjölmix
- eller 1 dl majsmjöl och 1 dl potatismjöl
Majsmjöl, potatismjöl och smält smör tillsatt. Muffinssmeten klar. -
Fördela smeten i bakformarna. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Muffinssmeten pöser upp i ugnen. När den börjar sjunka så är muffinsarna klara att ta ut. Mina var klara på exakt 17 minuter.
Efter en stund när de tagits ut ur ugnen så sjunker de ihop en del. Det är i sin ordning.
Ogräddade muffins. Gräddade muffins.
Hållbarhet och förvaring:
Frys gärna in dem så håller de sig fina i minst 3 månader.