Nötmarängtårta

Baka den här ljuvligt goda nötmarängtårtan och ingen kommer bli besviken. Det är nästan svårt att beskriva i ord hur god den är med nötmaräng och den goda smörkrämen mellan toppad med vispad grädde och hackad choklad.
nötmarängtårta
Nötmarängtårtan serverad.
Timglas Tid: ca 3 timmar varav 1 timmes jobb
Portioner 1 tårta ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (112 g): 468 kalorier, 32 g kolhydrater, 36 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Marängbottnar:

Kräm:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde. Smör är nästintill laktosfritt annars finns mjölkfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp och mal hasselnötterna om du inte köpt färdigt hasselnötsmjöl.

    Tips: Lägg nötterna på en skärbräda och klyv dem först för att se vilka som är mörka inuti och plocka bort dessa eftersom de är giftiga och smakar illa.

  2. Rita 2 st runda cirklar på undersidan av 2 st bakplåtspapper ca 22 cm i diameter.

    (Med undersida menar jag den sida som ligger mot plåten, det spelar ingen roll vilken du väljer, bakplåtspapper är likadant på båda sidor.)

  3. Dela äggen och häll äggvitorna i en torr fettfri bunke. Spara äggulorna till krämen.

    (Ska du göra krämen samma dag så kan du lägga äggulorna i en kastrull direkt. Annars så lägg dem i en liten skål och täck över med plastfolie och förvara i kylskåp.)

  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

  5. Tillsätt de malda nötterna och florsocker. Vänd ner och blanda försiktigt till en jämn smet.

  6. Bred ut nötmarängsmeten på framsidan av bakplåtspappren innanför cirkeln.

    (Med framsidan menar jag den sida man inte målat med blyerts på för att slippa få blyerts i smeten.)

  7. Grädda nötmarängbottnarna en i taget i mitten av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna.

  8. Lägg äggulorna i en kastrull. Tillsätt strösocker och vispgrädde.

  9. Vispa med en handvisp till en jämn sås. Låt koka upp på medelvärme. Vispa sakta hela tiden tills såsen tjocknat. Tag då bort kastrullen från värmen.

  10. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och vaniljsockret. Rör till en jämn kräm.

  11. Låt krämen svalna och stelna i vattenbad eller kylskåp.

  12. Lägg en av marängbottnarna på ett tårtfat. Bred på hälften av krämen.

  13. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämen.

  14. Vispa grädden till garneringen medelhårt. Bred ut den ovanpå krämen.

  15. Hacka chokladen och fördela den ovanpå grädden. Servera!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. När man lagt på grädden så bör den ätas inom några timmar för att se tipptopp ut men den håller sig annars åtminstone 4 dagar i kylskåp.

Se även dessa recept

| Påsktårta | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Marianne Nordell
Tack för det härliga receptet på Nötmarängtårtan. Den är så makalöst god .
Jag har använt hackad mandel istället för nötter. Andra gången tog jag riven citron istället för vaniljsocker och det blev lika gott. Toppen!
Mvh
✏️ Skrivet av Tommy
Tack för din super hemsida. Provat flera recept och alla blivit omtyckta. 👍
✏️ Skrivet av Agnes och Britt - systrar
tydliga instruktioner, va mycket nära att lägga smeten på ”blyerts-sidan” av bakplåtspappret men blev påmind, tacktack!
jätte fin hemsida som är praktisk och går rakt på sak. det här var vår första besök på recepten.se men blir nog inte vårt sista..⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✏️ Skrivet av Margareta Sundblom
Värt tiden det tar, jag bakar alltid på födelsedagar och lika uppskattat varje gång. Super!

Visa alla kommentarer