Nötmarängtårta

Ingredienser:
Marängbottnar:
- 150 g hasselnötkärnor
- 4 st äggvitor
- 3 dl florsocker
Kräm:
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 100 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
- ca 2-3 dl vispgrädde
- ca 50 g mörk choklad
Utrustning:
- elvisp med vispar
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp och mal hasselnötterna om du inte köpt färdigt hasselnötsmjöl.
Tips: Lägg nötterna på en skärbräda och klyv dem först för att se vilka som är mörka inuti och plocka bort dessa eftersom de är giftiga och smakar illa.
- 150 g hasselnötkärnor
150 g hasselnötter. Malda hasselnötter. -
Rita 2 st runda cirklar på undersidan av 2 st bakplåtspapper ca 22 cm i diameter.
(Med undersida menar jag den sida som ligger mot plåten, det spelar ingen roll vilken du väljer, bakplåtspapper är likadant på båda sidor.)
Rund cirkel på bakplåtspapper. -
Dela äggen och häll äggvitorna i en torr fettfri bunke. Spara äggulorna till krämen.
(Ska du göra krämen samma dag så kan du lägga äggulorna i en kastrull direkt. Annars så lägg dem i en liten skål och täck över med plastfolie och förvara i kylskåp.)
Äggvitor och äggulor. -
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.
- 4 st äggvitor
Äggviteskum. -
Tillsätt de malda nötterna och florsocker. Vänd ner och blanda försiktigt till en jämn smet.
- 3 dl florsocker
Florsocker och malda hasselnötter tillsatt. Nötmarängsmeten. -
Bred ut nötmarängsmeten på framsidan av bakplåtspappren innanför cirkeln.
(Med framsidan menar jag den sida man inte målat med blyerts på för att slippa få blyerts i smeten.)
Nötmarängsmeten utbredd i cirkel. -
Grädda nötmarängbottnarna en i taget i mitten av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna.
Gräddad nötmarängbotten. -
Lägg äggulorna i en kastrull. Tillsätt strösocker och vispgrädde.
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
Äggulorna i en kastrull. Äggulor, grädde och socker. -
Vispa med en handvisp till en jämn sås. Låt koka upp på medelvärme. Vispa sakta hela tiden tills såsen tjocknat. Tag då bort kastrullen från värmen.
Krämen innan den tjocknat. Krämen har tjocknat. -
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och vaniljsockret. Rör till en jämn kräm.
- 100 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
Smör och vaniljsocker tillsatt. Krämen innan den stelnat. -
Låt krämen svalna och stelna i vattenbad eller kylskåp.
Krämen har stelnat. -
Lägg en av marängbottnarna på ett tårtfat. Bred på hälften av krämen.
Första bottnen på fat. Hälften av smörkrämen utbredd. -
Lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämen.
Andra botten pålagd. Resten av krämen utbredd. -
Vispa grädden till garneringen medelhårt. Bred ut den ovanpå krämen.
- ca 2-3 dl vispgrädde
Grädden utbredd. -
Hacka chokladen och fördela den ovanpå grädden. Servera!
- ca 50 g mörk choklad
Hackad choklad. Tårtan klar. En tårtbit.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Jag har använt hackad mandel istället för nötter. Andra gången tog jag riven citron istället för vaniljsocker och det blev lika gott. Toppen!
Mvh
jätte fin hemsida som är praktisk och går rakt på sak. det här var vår första besök på recepten.se men blir nog inte vårt sista..⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️