| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Marängäppelkaka

God mjuk och saftig äppelkaka med ett frasig marängtäcke. Servera marängäppelkakan som den är eller som en dessert med vispad grädde, vaniljsås eller glass till. Enkelt och bra recept på äppelmarängkaka där inga äggulor blir över.
marängäppelkaka
Marängäppelkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 30 minuters jobb + 50 minuter i ugnen
Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

Marängtäcke:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften har smält, ta bort kastrullen från värmen och låt resten svalna av befintlig värme. Rör om då och då.

    smör som smälter
    Smör som smälter.
  2. Smörj en rund pajform eller springform ca 24 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.

    smord och bröad pajform
    Smord och bröad pajform.
  3. Dela äggen. Lägg äggulor i en bunke och häll äggvitorna i en annan torr och fettfri bunke.

    Tillsätt hela ägget till äggulorna.

    två äggulor och ett helt ägg
    Två äggulor och ett helt ägg.
    två äggvitor
    Två äggvitor.
  4. Tillsätt strösocker till ägget och äggulorna. Tillsätt även strösocker till äggvitorna.

    äggulor, ägg och strösocker
    Äggulor, ägg och strösocker.
    äggvitor och strösocker
    Äggvitor och strösocker.
  5. Vispa äggvitorna med sockret till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut). Använd elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.

    Låt marängsmeten stå i bunken under tiden resten görs klart. Marängsmeten ska bredas på ovanpå pajen innan den ska in ugnen.

    (Jag vispar marängsmeten före sockerkakssmeten eftersom visparna måste vara rena och fettfria när man vispar maräng, men det gör inget om det är marängsmet på visparna när man vispar sockerkakssmeten, på så sätt slipper man göra rent visparna en extra gång.)

    marängsmet
    Marängsmet.
  6. Vispa äggulorna, ägget och strösockret till en ljusgul pösig smet. Använd elvisp med vispar (de behöver ej göras rena från marängsmet).

    äggulor, ägg och socker vispat
    Äggulor, ägg och strösocker vispat.
  7. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa till en jämn smet.

    vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Vaniljsocker och bakpulver tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  8. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa på lägsta hastighet eller rör ihop till en jämn smet. Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torr och kompakt kaka. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått.)

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  9. Häll smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  10. Skala äpplen och skär i mindre bitar.

    Tryck ner äppelbitarna i sockerkakssmeten.

    Strö över kanel.

    äppelbitar
    Äppelbitar.
    äppelbitar nedtryckta i smeten
    Äppelbitar nedtryckta i smeten.
    överströdd kanel
    Överströdd kanel.
  11. Bred över marängsmeten. Strö eventuellt över mandelspån eller hackad mandel.

    marängsmet utbredd
    Marängsmet utbredd.
    mandelspån utströdda
    Mandelspån utströdda.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 50 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk.

    kakan i ugnen
    Kakan i ugnen.
  13. Låt marängäppelkakan svalna. Ät den som den är eller servera med t.ex. vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    marängäppelkakan serveras
    Marängäppelkakan serveras.
    en bit marängäppelkaka serverad med vispad grädde
    En bit marängäppelkaka serverad med vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara torrt i rumstemperatur där kakan håller sig minst en vecka. Undvik kylskåp eftersom fukt gör att marängen smälter. Marängäppelkakan går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Marängäppelkaka

Skriv en kommentar