Ugnstemperaturer för varmluft och vanlig ugn

Många har idag en så kallad varmluftsugn vilket är ett namn som förvirrar eftersom ordet varmluftsugn även används synonymt med varmluftsfunktion.

Varmluftsugn innebär att ugnen har en varmluftsfunktion. Denna varmluftsfunktion är frivillig att använda.

En varmluftsugn går även att använda som "vanlig ugn". Vanlig ugn betyder att man ställer in ugnen på över- och undervärme.

Över- och undervärme är standardinställning på en ugn. Använd alltid detta om inget annat anges i ett recept och om du vill vara på den säkra sidan.

Vad innebär vanlig ugn?

Vanlig ugn innebär över- och undervärme. Denna ugnsinställning är standard. Om inget annat anges i ett recept så är det detta som gäller. Symbolen för över- och undervärme samt varmluft ses på bilden nedan.

symboler för varmluft och vanlig ugn
Symboler på ugnen för vanlig ugn (över- och undervärme) och varmluft.

När ska man använda varmluft?

Ja man behöver aldrig göra det om man inte vill, jag använder min väldigt sällan. Jag tycker jag får väldigt bra resultat med vanlig ugn d.v.s. ugnsinställningen över- och undervärme.

Men det finns fördelar med varmluft:

  • Man kan grädda flera plåtar samtidigt (dock blir gräddningsresultatet oftast inte helt jämnt).
  • Man kan varmluften för att tina upp t.ex. bröd.
  • Ugnen blir varm snabbt.
  • Många ugnar med varmluft har även gratineringsfunktion (grill och varmluft samtidigt), använd den för att t.ex. grilla kyckling, gratinera skinka, paj, pizza, varma mackor m.m. Varmluften gör att maten får yta runt om och inte bara överst.

Bra att veta när man använder varmluft

  • Färgsättningen när man bakar med varmluft kan bli lite annorlunda. Ofta får sidorna mera färg än toppen, det beror på att den varma luften cirkulerar.
  • Om du bakar kakor på plåtar i flera nivåer så kan gräddningstiden behöva förlängas upp till 10-15 minuter (men för andra bakverk än kakor så är oftast tiden densamma, däremot behöver gradtalet oftast sänkas, se tabell nedan).
  • Bröd och bullar måste vara väljästa annars blir de lätt missformade och får ojämn färg.
  • Placera inte bakverken t.ex. bullarna för tätt på plåten. Om de jäser ihop kan inte luften cirkulera mellan dem.
  • Var noga med gräddningstiderna och ta inte ut plåtarna för tidigt. Färgsättningen kan komma tidigare men vara mer ojämn än när man har vanlig ugnsinställning med över- och undervärme. Ofta jämnar färgen ut sig om man låter bullarna vara kvar i ugnen utsatt tid och bullarna blir genomgräddade.
  • Om man har för hög ugnstemperatur så blir färgsättningen ojämn och ytterkanterna brända. På matbröd blir höjden lägre. Sockerkakor spricker.

Omvandling av ugnstemperatur från vanlig ugn till varmluft

Observera att temperaturerna är ungefärliga. Generellt gäller att temperaturen är lite lägre med varmluft. Ju högre temperatur desto mer skillnad. Vid låga temperaturer är det ingen eller väldigt liten skillnad.

OBS! Tänk på att varmluftsugn är en funktion på ugnen, det går alldeles utmärkt att använda vanlig ugn d.v.s. över- och undervärme på en varmluftsugn = ugn med varmluftsfunktion.

Över- och undervärme Varmluftsfunktion
50°C 50°C
75°C 70°C
100°C 90°C
125°C 110°C
150°C 135°C
175°C 160°C
200°C 180°C
225°C 200°C
250°C 225°C

Ugnsinställningar för bakverk och maträtter när man vill använda varmluft

Se listan med temperatur, tider och placering i ugn för vanliga bakverk och maträtter.

Inställning av grader på gasugn

Höj temperaturen med ca 20-25°C när du använder en gasugn jämfört med en vanlig ugn.

relaterade artiklar Läs gärna även:

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anna Bråvander
Hej jag har en electro helius spis. Från 60 talet tror jag. Undrar om du vet om det räknas som en varmluftsugn? vet du om man kan sänka temperaturen från tex 175 grader till 150 grader för att undvika att allt bränns vid? Blir det genombakat då med lägre temperatur? Allt jag gör bränns vid! Blir jätteglad om du vet! MVH Anna
💬 Svar till Susanne bengtsson ✏️ Skrivet av Susanne
Även om du har en varmluftsugn så kan du ställa in den på över- och undervärme vilket är en "vanlig ugn" och det är det som anses vara standardinställningen på alla ugnar. När den som skriver recept inte skriver ut något annat än grader så är det alltså över- och undervärme som gäller. Om det däremot står specifikt att man ska använda varmluft då ska du ställa in ugnen på varmluft. Det är också det du kan läsa om på den här sidan. Återkom gärna om du har frågor. 😊
✏️ Skrivet av Susanne bengtsson
Hej! Jag skulle önska att alla som publicerar recept på nätet skulle skriva ut i receptet vilken typ av ugn som den personen har, vanlig elr varmluft. Det skulle underlätta, tack till er som anammar detta!
💬 Svar till Lena ✏️ Skrivet av Susanne
Kolla vilket märke och modell det är på ugnen. Det brukar stå info någonstans på ugnen, det kan stå t.ex. på sidan av ugnsluckan så kolla noga. Sedan kollar du varumärkets hemsida, där brukar finnas manualer. För att veta när ugnen är varm så är det vanligt att när man sätter på ugnen så lyser två lampor och när den är varm så släcks den ena. Men det bästa är givetvis att läsa manualen. Man kan också skaffa en ugnstermometer som mäter temperaturen i ugnen så kan man säkerställa att den håller rätt temperatur.
✏️ Skrivet av Lena
Flyttat - den nya varmluftsugnen finns ingen info hur den fungerar. När vet jag när ugnen är varm? Finns en lampa men den slocknar inte. Vet du?🙏

Visa alla kommentarer