Många har idag en så kallad varmluftsugn vilket är ett namn som förvirrar eftersom ordet varmluftsugn även används synonymt med
varmluftsfunktion.
Varmluftsugn innebär att ugnen har en varmluftsfunktion. Denna varmluftsfunktion är frivillig att använda.
En varmluftsugn går även att använda som "vanlig ugn". Vanlig ugn betyder att man ställer in ugnen på över- och undervärme.
Över- och undervärme är standardinställning på en ugn. Använd alltid detta om inget annat anges i ett recept och om du vill vara på den säkra
sidan.
Vad innebär vanlig ugn?
Vanlig ugn innebär över- och undervärme. Denna ugnsinställning är standard. Om inget annat anges i ett recept så är det detta som gäller.
Symbolen för över- och undervärme samt varmluft ses på bilden nedan.
Symboler på ugnen för vanlig ugn (över- och undervärme) och varmluft.
När ska man använda varmluft?
Ja man behöver aldrig göra det om man inte vill, jag använder min väldigt sällan. Jag tycker jag får väldigt bra resultat med vanlig ugn
d.v.s. ugnsinställningen över- och undervärme.
Men det finns fördelar med varmluft:
Man kan grädda flera plåtar samtidigt (dock blir gräddningsresultatet oftast inte helt jämnt).
Man kan varmluften för att tina upp t.ex. bröd.
Ugnen blir varm snabbt.
Många ugnar med varmluft har även gratineringsfunktion (grill och varmluft samtidigt), använd den för att t.ex. grilla kyckling, gratinera
skinka, paj, pizza, varma mackor m.m. Varmluften gör att maten får yta runt om och inte bara överst.
Bra att veta när man använder varmluft
Färgsättningen när man bakar med varmluft kan bli lite annorlunda. Ofta får sidorna mera färg än toppen, det beror på att den varma luften
cirkulerar.
Om du bakar kakor på plåtar i flera nivåer så kan gräddningstiden behöva förlängas upp till 10-15 minuter (men för andra bakverk än kakor
så är oftast tiden densamma, däremot behöver gradtalet oftast sänkas, se tabell nedan).
Bröd och bullar måste vara väljästa annars blir de lätt missformade och får ojämn färg.
Placera inte bakverken t.ex. bullarna för tätt på plåten. Om de jäser ihop kan inte luften cirkulera mellan dem.
Var noga med gräddningstiderna och ta inte ut plåtarna för tidigt. Färgsättningen kan komma tidigare men vara mer ojämn än när man har
vanlig ugnsinställning med över- och undervärme. Ofta jämnar färgen ut sig om man låter bullarna vara kvar i ugnen utsatt tid och bullarna blir
genomgräddade.
Om man har för hög ugnstemperatur så blir färgsättningen ojämn och ytterkanterna brända. På matbröd blir höjden lägre. Sockerkakor
spricker.
Omvandling av ugnstemperatur från vanlig ugn till varmluft
Observera att temperaturerna är ungefärliga. Generellt gäller att temperaturen är lite lägre med varmluft. Ju högre temperatur desto mer
skillnad. Vid låga temperaturer är det ingen eller väldigt liten skillnad.
OBS! Tänk på att varmluftsugn är en funktion på ugnen, det går alldeles utmärkt att använda vanlig ugn d.v.s. över- och undervärme på en
varmluftsugn = ugn med varmluftsfunktion.
Över- och undervärme
Varmluftsfunktion
50°C
50°C
75°C
70°C
100°C
90°C
125°C
110°C
150°C
135°C
175°C
160°C
200°C
180°C
225°C
200°C
250°C
225°C
Ugnsinställningar för bakverk och maträtter när man vill använda varmluft
Ugnsinställningar - Gräddningstips och placering i ugn. Ugnsinställningar för vanlig ugn och varmluft för olika bakverk och maträtter.
Kommenterarer
⭐
webmaster
💬Svar till
Susanne bengtsson
✏️Skrivet av Susanne
Även om du har en varmluftsugn så kan du ställa in den på över- och undervärme vilket är en "vanlig ugn" och det är det som anses vara standardinställningen på alla ugnar. När den som skriver recept inte skriver ut något annat än grader så är det alltså över- och undervärme som gäller. Om det däremot står specifikt att man ska använda varmluft då ska du ställa in ugnen på varmluft. Det är också det du kan läsa om på den här sidan. Återkom gärna om du har frågor. 😊
✏️Skrivet av Susanne bengtsson
Hej! Jag skulle önska att alla som publicerar recept på nätet skulle skriva ut i receptet vilken typ av ugn som den personen har, vanlig elr varmluft. Det skulle underlätta, tack till er som anammar detta!
⭐
webmaster
💬Svar till
Lena
✏️Skrivet av Susanne
Kolla vilket märke och modell det är på ugnen. Det brukar stå info någonstans på ugnen, det kan stå t.ex. på sidan av ugnsluckan så kolla noga. Sedan kollar du varumärkets hemsida, där brukar finnas manualer. För att veta när ugnen är varm så är det vanligt att när man sätter på ugnen så lyser två lampor och när den är varm så släcks den ena. Men det bästa är givetvis att läsa manualen. Man kan också skaffa en ugnstermometer som mäter temperaturen i ugnen så kan man säkerställa att den håller rätt temperatur.
✏️Skrivet av Lena
Flyttat - den nya varmluftsugnen finns ingen info hur den fungerar. När vet jag när ugnen är varm? Finns en lampa men den slocknar inte. Vet du?🙏
⭐
webmaster
💬Svar till
Elin
✏️Skrivet av Susanne
Om undervärmen är trasig så tror jag tyvärr att du måste köpa en ny ugn. Det går inte att komma runt.