Vill bara säga att dina recept är mycket bra, uppläggen är väldigt pedagogiska och man hittar alltid många goda recept på dina sidor! Tack!
Saffransbiscotti




Ingredienser:
- 100 g smör
- 0,5 g saffran
- 1,5 dl (90 g) sötmandel
- 1,5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl (300 g) vetemjöl

Utrustning:
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull.
(När du smälter smöret, gör det på svag värme och ta bort från plattan när drygt hälften har smält så smälter resten av befintliga värmen och så slipper smöret bli onödigt varmt.)
- 100 g smör
Smält smöret. -
Häll saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker och stöt det så saffranet fördelar sig i sockret.
(På detta vis får man ut mer smak och färg från saffranet.)
- 0,5 g saffran
0.5 g saffran och 1 tsk strösocker. Stöt saffran och strösocker. Färdigstött. -
Hacka mandeln grovt.
- 1,5 dl (90 g) sötmandel
90 g sötmandel. Grovhackad sötmandel. -
Tillsätt det stötta saffranet till det smälta smöret och rör om.
(Det smälta smöret bör nu ha svalnat så det är ljummet, rör om och känn med ett finger om du är osäker. Det ska inte kännas varmt.)
Smör och saffran. Blanda smör och saffran. -
Mät upp strösockret i en bunke. Häll över smöret blandat med saffranet. Tillsätt äggen.
- 1,5 dl strösocker
- 2 st ägg
Strösocker. Strösocker, saffran och smör. Tillsätt äggen. -
Vispa med elvisp (med vispar) till en jämn smet (ca 5-10 sekunder på högsta hastighet).
Vispa. -
Tillsätt bakpulvret och den hackade mandeln.
Vispa till en jämn smet med elvispen (ca 5-10 sekunder på högsta hastighet).
- 1 tsk bakpulver
Tillsätt bakpulver och hackad mandel. Vispa. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet med elvispen på lägsta hastighet tills det blivit en jämn smet. (Byt vid behov till degkrokar på elvispen.)
(OBS! Tänk på detta när du mäter upp vetemjölet: Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjölet. Vispa ihop. -
Tryck för hand ihop degen till en klump på en stor skärbräda, bakbord eller bänk.
(Det ska vara väldigt enkelt om det inte är det har du förmodligen tagit för mycket mjöl.)
Degklumpen. -
Dela degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats). Rulla ut varje del till en längd, ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
(Om dina plåtar är mindre än 40 cm så får du göra fler delar av degen. Tänk att den totala deglängden för en sats saffransbiscotti ska bli 40 x 4 = 160 cm.)
(Det ska gå lätt att rulla ut degen till längder. Om de spricker och lätt går sönder har du med största sannolikhet tagit för mycket mjöl.)
4 delar. Rulla ut till längder. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
-
Ta ut dem och låt svalna. Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.
-
Skär varje längd i ca 4 cm breda, sneda bitar med en vass kniv.
Vänd dem sedan med snittytan uppåt.
ca 4 cm breda bitar. Snittytan uppåt. -
Kontrollera att ugnens temperatur nu är 100°C och inte varmare.
Ställ in plåten med biscottin mitt i ugnen och låt torka ca 30 minuter. Ta ut och vänd dem och låt torka ytterligare 30 minuter. Låt ugnsluckan stå på glänt under hela torkningen, sätt t.ex. en ugnsvante emellan.
(När du vänder dem kan du ta i dem med fingrarna, de är inte varmare än så.)
Torka biscottin med ugnsluckan på glänt. Ta ut och vänd. -
Saffransbiscottin är nu färdig! Låt svalna och förvara sedan i plåtburkar i rumstemperatur eller frys in.
Färdiga saffransbiscotti.
Tips för att undvika tillsatser:
Fritt från tillsatser.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara gärna i plåtburkar i rumstemperatur. De går också bra att frysa. Eftersom kakorna är som skorpor håller de sig väldigt länge både i rumstemperatur och i frysen. I frysen håller de sig minst 1 år.
Vill bara säga att dina recept är mycket bra, uppläggen är väldigt pedagogiska och man hittar alltid många goda recept på dina sidor! Tack!

⭐ webmaster