Saffransbiscotti

Mycket goda och vackra knapriga söta skorpliknande småkakor får du när du bakar saffransbiscotti. Dessutom är de enkla att göra, så prova dessa juliga kakor med smak av saffran och mandel!
saffransbiscotti
Goda knapriga saffransbiscotti med mandel i.
Timglas Tid: 1 timme och 45 minuter
Portioner 40 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (19 g): 76 kalorier, 9 g kolhydrater, 4 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 100 °C i mitten av ugnen i 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    (När du smälter smöret, gör det på svag värme och ta bort från plattan när drygt hälften har smält så smälter resten av befintliga värmen och så slipper smöret bli onödigt varmt.)

    instruktion steg 1 saffransbiscotti
    Smält smöret.
  2. Häll saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker och stöt det så saffranet fördelar sig i sockret.

    (På detta vis får man ut mer smak och färg från saffranet.)

    instruktion steg 2.1 saffransbiscotti
    0.5 g saffran och 1 tsk strösocker.
    instruktion steg 2.2 saffransbiscotti
    Stöt saffran och strösocker.
    instruktion steg 2.3 saffransbiscotti
    Färdigstött.
  3. Hacka mandeln grovt.

    instruktion steg 3.1 saffransbiscotti
    90 g sötmandel.
    instruktion steg 3.2 saffransbiscotti
    Grovhackad sötmandel.
  4. Tillsätt det stötta saffranet till det smälta smöret och rör om.

    (Det smälta smöret bör nu ha svalnat så det är ljummet, rör om och känn med ett finger om du är osäker. Det ska inte kännas varmt.)

    instruktion steg 4.1 saffransbiscotti
    Smör och saffran.
    instruktion steg 4.2 saffransbiscotti
    Blanda smör och saffran.
  5. Mät upp strösockret i en bunke. Häll över smöret blandat med saffranet. Tillsätt äggen.

    instruktion steg 5.1 saffransbiscotti
    Strösocker.
    instruktion steg 5.2 saffransbiscotti
    Strösocker, saffran och smör.
    instruktion steg 5.3 saffransbiscotti
    Tillsätt äggen.
  6. Vispa med elvisp (med vispar) till en jämn smet (ca 5-10 sekunder på högsta hastighet).

    instruktion steg 6 saffransbiscotti
    Vispa.
  7. Tillsätt bakpulvret och den hackade mandeln.

    Vispa till en jämn smet med elvispen (ca 5-10 sekunder på högsta hastighet).

    instruktion steg 7.1 saffransbiscotti
    Tillsätt bakpulver och hackad mandel.
    instruktion steg 7.2 saffransbiscotti
    Vispa.
  8. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet med elvispen på lägsta hastighet tills det blivit en jämn smet. (Byt vid behov till degkrokar på elvispen.)

    (OBS! Tänk på detta när du mäter upp vetemjölet: Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 8.1 saffransbiscotti
    Tillsätt vetemjölet.
    instruktion steg 8.2 saffransbiscotti
    Vispa ihop.
  9. Tryck för hand ihop degen till en klump på en stor skärbräda, bakbord eller bänk.

    (Det ska vara väldigt enkelt om det inte är det har du förmodligen tagit för mycket mjöl.)

    instruktion steg 9 saffransbiscotti
    Degklumpen.
  10. Dela degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats). Rulla ut varje del till en längd, ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

    (Om dina plåtar är mindre än 40 cm så får du göra fler delar av degen. Tänk att den totala deglängden för en sats saffransbiscotti ska bli 40 x 4 = 160 cm.)

    (Det ska gå lätt att rulla ut degen till längder. Om de spricker och lätt går sönder har du med största sannolikhet tagit för mycket mjöl.)

    instruktion steg 10.1 saffransbiscotti
    4 delar.
    instruktion steg 10.2 saffransbiscotti
    Rulla ut till längder.
  11. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    instruktion steg 11 saffransbiscotti
  12. Ta ut dem och låt svalna. Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.

    instruktion steg 12 saffransbiscotti
  13. Skär varje längd i ca 4 cm breda, sneda bitar med en vass kniv.

    Vänd dem sedan med snittytan uppåt.

    instruktion steg 13.1 saffransbiscotti
    ca 4 cm breda bitar.
    instruktion steg 13.2 saffransbiscotti
    Snittytan uppåt.
  14. Kontrollera att ugnens temperatur nu är 100°C och inte varmare.

    Ställ in plåten med biscottin mitt i ugnen och låt torka ca 30 minuter. Ta ut och vänd dem och låt torka ytterligare 30 minuter. Låt ugnsluckan stå på glänt under hela torkningen, sätt t.ex. en ugnsvante emellan.

    (När du vänder dem kan du ta i dem med fingrarna, de är inte varmare än så.)

    instruktion steg 14.1 saffransbiscotti
    Torka biscottin med ugnsluckan på glänt.
    instruktion steg 14.2 saffransbiscotti
    Ta ut och vänd.
  15. Saffransbiscottin är nu färdig! Låt svalna och förvara sedan i plåtburkar i rumstemperatur eller frys in.

    instruktion steg 15 saffransbiscotti
    Färdiga saffransbiscotti.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i plåtburkar i rumstemperatur. De går också bra att frysa. Eftersom kakorna är som skorpor håller de sig väldigt länge både i rumstemperatur och i frysen. I frysen håller de sig minst 1 år.

Se även dessa recept

| Baka till jul | Småkakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Susanne
Vansinnigt goda biscotti 😁

Säkert kan man minska sockret för mindre sötma och ändå få dem jättegoda, ska prova det nästa gång 👍

Jag valde hälften mandel och hälften pumpakärnor, blev också gott 👍
✏️ Skrivet av Rose-Marie
Skorporna blev supergoda.
Har du en aning hur mycket kardemumma som behövs om man vill byta krydda?
✏️ Skrivet av Kristina
Hejsan
Vill bara säga att dina recept är mycket bra, uppläggen är väldigt pedagogiska och man hittar alltid många goda recept på dina sidor! Tack!
✏️ Skrivet av Karin
Det står fritt från tillsatser men bakpulver är en tillsats. Vill bara minska rädslan för tillsatser :)
✏️ Skrivet av Per
Jag gjorde precis dessa, men följde ett annat nästan likadant recept. Men där stod ingenting om att man skulle grovhacka mandeln.Tyckte det var lite underligt att de skulle vara hela. Fast spelar det någon roll egentligen?