Saffransbiscotti

Mycket goda och vackra knapriga söta skorpliknande småkakor får du när du bakar saffransbiscotti. Dessutom är de enkla att göra, så prova dessa juliga småkakor med smak av saffran och mandel!
saffransbiscotti
Goda knapriga saffransbiscotti med mandel i.
Timglas Tid: 1 timme och 45 minuter
Portioner 40 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka : 77 kcal

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    (När du smälter smöret, gör det på svag värme och ta bort från plattan när drygt hälften har smält så smälter resten av befintliga värmen och så slipper smöret bli onödigt varmt.)

    instruktion steg 1 saffransbiscotti
    Smält smöret.
  2. Häll saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker och stöt det så saffranet fördelar sig i sockret.

    (På detta vis får man ut mer smak och färg från saffranet.)

    instruktion steg 2.1 saffransbiscotti
    0.5 g saffran och 1 tsk strösocker.
    instruktion steg 2.2 saffransbiscotti
    Stöt saffran och strösocker.
    instruktion steg 2.3 saffransbiscotti
    Färdigstött.
  3. Hacka mandeln grovt.

    instruktion steg 3.1 saffransbiscotti
    90 g sötmandel.
    instruktion steg 3.2 saffransbiscotti
    Grovhackad sötmandel.
  4. Tillsätt det stötta saffranet till det smälta smöret och rör om.

    (Det smälta smöret bör nu ha svalnat så det är ljummet, rör om och känn med ett finger om du är osäker. Det ska inte kännas varmt.)

    instruktion steg 4.1 saffransbiscotti
    Smör och saffran.
    instruktion steg 4.2 saffransbiscotti
    Blanda smör och saffran.
  5. Mät upp strösockret i en bunke. Häll över smöret blandat med saffranet. Tillsätt äggen.

    instruktion steg 5.1 saffransbiscotti
    Strösocker.
    instruktion steg 5.2 saffransbiscotti
    Strösocker, saffran och smör.
    instruktion steg 5.3 saffransbiscotti
    Tillsätt äggen.
  6. Vispa med elvisp (med vispar) till en jämn smet (ca 5-10 sekunder på högsta hastighet).

    instruktion steg 6 saffransbiscotti
    Vispa.
  7. Tillsätt bakpulvret och den hackade mandeln.

    Vispa till en jämn smet med elvispen (ca 5-10 sekunder på högsta hastighet).

    instruktion steg 7.1 saffransbiscotti
    Tillsätt bakpulver och hackad mandel.
    instruktion steg 7.2 saffransbiscotti
    Vispa.
  8. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet med elvispen på lägsta hastighet tills det blivit en jämn smet. (Byt vid behov till degkrokar på elvispen.)

    (OBS! Tänk på detta när du mäter upp vetemjölet: Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 8.1 saffransbiscotti
    Tillsätt vetemjölet.
    instruktion steg 8.2 saffransbiscotti
    Vispa ihop.
  9. Tryck för hand ihop degen till en klump på en stor skärbräda, bakbord eller bänk.

    (Det ska vara väldigt enkelt om det inte är det har du förmodligen tagit för mycket mjöl.)

    instruktion steg 9 saffransbiscotti
    Degklumpen.
  10. Dela degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats). Rulla ut varje del till en längd, ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

    (Om dina plåtar är mindre än 40 cm så får du göra fler delar av degen. Tänk att den totala deglängden för en sats saffransbiscotti ska bli 40 x 4 = 160 cm.)

    (Det ska gå lätt att rulla ut degen till längder. Om de spricker och lätt går sönder har du med största sannolikhet tagit för mycket mjöl.)

    instruktion steg 10.1 saffransbiscotti
    4 delar.
    instruktion steg 10.2 saffransbiscotti
    Rulla ut till längder.
  11. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    instruktion steg 11 saffransbiscotti
  12. Ta ut dem och låt svalna. Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.

    instruktion steg 12 saffransbiscotti
  13. Skär varje längd i ca 4 cm breda, sneda bitar med en vass kniv.

    Vänd dem sedan med snittytan uppåt.

    instruktion steg 13.1 saffransbiscotti
    ca 4 cm breda bitar.
    instruktion steg 13.2 saffransbiscotti
    Snittytan uppåt.
  14. Kontrollera att ugnens temperatur nu är 100°C och inte varmare.

    Ställ in plåten med biscottin mitt i ugnen och låt torka ca 30 minuter. Ta ut och vänd dem och låt torka ytterligare 30 minuter. Låt ugnsluckan stå på glänt under hela torkningen, sätt t.ex. en ugnsvante emellan.

    (När du vänder dem kan du ta i dem med fingrarna, de är inte varmare än så.)

    instruktion steg 14.1 saffransbiscotti
    Torka biscottin med ugnsluckan på glänt.
    instruktion steg 14.2 saffransbiscotti
    Ta ut och vänd.
  15. Saffransbiscottin är nu färdig! Låt svalna och förvara sedan i plåtburkar i rumstemperatur eller frys in.

    instruktion steg 15 saffransbiscotti
    Färdiga saffransbiscotti.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i plåtburkar i rumstemperatur. De går också bra att frysa. Eftersom kakorna är som skorpor håller de sig väldigt länge både i rumstemperatur och i frysen. I frysen håller de sig minst 1 år.

Kommentarer till Saffransbiscotti

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Jenny
Andra gången jag gör biscotti, och nu tyckte jag att jag fick en bra smidig deg och var mycket försiktigare med mjölet.
Men, längderna flyter inte ut så mycket, har jag för mycket mjöl iaf då? Eller vad tror du? Borde jag ha plattat ut rullarna lite?

Smaken är nog bra, men det blir liksom väldigt små biscottisar:)
💬 Svar till Ann ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för dina tips för gasugn som säkert är till hjälp för andra med gasugn! Kul att ditt barnbarn gillar dessa saffransbiscotti!
✏️ Skrivet av Ann
Tänkte bara tipsa om att det fungerar även i gasugn där temperaturen inte funkar på samma sätt, man får vara lite försiktig och vara noga med att använda ugnstermometer. I min ugn är 120 grader det lägsta möjliga, så när jag torkar gäller det att ha koll. Men jag vet inte hur många gånger jag gjort dessa då jag har ett barnbarn som i år blev sex år i år och kräver att vi bakar dom varje gång hon är här(och det är ofta), sommar som jul.
💬 Svar till Per-Ove Lindeman ✏️ Skrivet av Susanne
Jo min elvisp är förvisso väldigt bra men hade inte problem med min gamla högst mediokra elvisp heller. Men visst jag kan skriva in i receptet att man kan byta till degkrokar vid behov. Tack för dina synpunkter! 
✏️ Skrivet av Per-Ove Lindeman
Jag antar du har en kraftigare elvisp än jag. Jag följde receptet noga - rätt mängd mjöl - och då stannade min visp för att degen blev så tjock.
💬 Svar till Johanna ✏️ Skrivet av Susanne
Varmluft är en funktion på din ugn som du inte behöver använda. Standardinställning på en ugn är över- och undervärme. Så ställ in över- och undervärme (ser ut som "=" där du väljer funktion på ugnen) och så kan du följa alla recept som det står. Jag tycker det blir bäst när man använder över- och undervärme. Det är möjligt att man skulle kunna använda varmluftsfunktionen i det här receptet också, jag har inte provat men i så fall gissar jag på att du ska använda samma gradantal.
✏️ Skrivet av Johanna
Är det samma grader som gäller när man har varmluftsugn?
💬 Svar till Per-Ove Lindeman ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tycker det går bra med vispar, så länge man inte tar för mycket mjöl. Då slipper man diska degkrokarna också. Jag använder alltid vispar till kakdeg, tycker det är smidigare och går snabbare. Men vill man använda degkrokar så får man förstås göra det! ;)
✏️ Skrivet av Per-Ove Lindeman
Hej,
det verkar fungera bra. De står och torkar i ugnen nu. Men, under punkt 8, så var det ju svårt med visparna. Kanske borde du rekommendera degkrokar där?
Hälsningar
Per-Ove
💬 Svar till Filippa ✏️ Skrivet av Susanne
Ok! Tack för att du skrev! Bra att veta! :)

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Småkakor |