Mycket goda och vackra knapriga söta skorpliknande småkakor får du när du bakar saffransbiscotti. Dessutom är de enkla att göra, så prova dessa juliga kakor med smak av saffran och mandel!
175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
100 °C i mitten av ugnen i 30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
(När du smälter smöret, gör det på svag värme och ta bort från plattan när drygt hälften har smält så smälter resten av befintliga värmen och så slipper smöret bli onödigt varmt.)
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet med elvispen på lägsta hastighet tills det blivit en jämn smet. (Byt vid behov till degkrokar på elvispen.)
(OBS! Tänk på detta när du mäter upp vetemjölet: Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
Tryck för hand ihop degen till en klump på en stor skärbräda, bakbord eller bänk.
(Det ska vara väldigt enkelt om det inte är det har du förmodligen tagit för mycket mjöl.)
Degklumpen.
Dela degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats). Rulla ut varje del till en längd, ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
(Om dina plåtar är mindre än 40 cm så får du göra fler delar av degen. Tänk att den totala deglängden för en sats saffransbiscotti ska bli 40 x 4 = 160 cm.)
(Det ska gå lätt att rulla ut degen till längder. Om de spricker och lätt går sönder har du med största sannolikhet tagit för mycket mjöl.)
4 delar.Rulla ut till längder.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
Ta ut dem och låt svalna. Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.
Skär varje längd i ca 4 cm breda, sneda bitar med en vass kniv.
Vänd dem sedan med snittytan uppåt.
ca 4 cm breda bitar.Snittytan uppåt.
Kontrollera att ugnens temperatur nu är 100°C och inte varmare.
Ställ in plåten med biscottin mitt i ugnen och låt torka ca 30 minuter. Ta ut och vänd dem och låt torka ytterligare 30 minuter. Låt ugnsluckan stå på glänt under hela torkningen, sätt t.ex. en ugnsvante emellan.
(När du vänder dem kan du ta i dem med fingrarna, de är inte varmare än så.)
Torka biscottin med ugnsluckan på glänt.Ta ut och vänd.
Saffransbiscottin är nu färdig! Låt svalna och förvara sedan i plåtburkar i rumstemperatur eller frys in.
Näringsvärde per kaka (19 g): 76 kcal, 9 g kolhydrater, 4 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser.
Hållbarhet och förvaring
Förvara gärna i plåtburkar i rumstemperatur. De går också bra att frysa. Eftersom kakorna är som skorpor håller de sig väldigt länge både i rumstemperatur och i frysen. I frysen håller de sig minst 1 år.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Susanne
Vansinnigt goda biscotti 😁
Säkert kan man minska sockret för mindre sötma och ändå få dem jättegoda, ska prova det nästa gång 👍
Jag valde hälften mandel och hälften pumpakärnor, blev också gott 👍
️ Skrivet av Rose-Marie
Skorporna blev supergoda.
Har du en aning hur mycket kardemumma som behövs om man vill byta krydda?
️ Skrivet av Kristina
Hejsan
Vill bara säga att dina recept är mycket bra, uppläggen är väldigt pedagogiska och man hittar alltid många goda recept på dina sidor! Tack!
️ Skrivet av Karin
Det står fritt från tillsatser men bakpulver är en tillsats. Vill bara minska rädslan för tillsatser :)
️ Skrivet av Per
Jag gjorde precis dessa, men följde ett annat nästan likadant recept. Men där stod ingenting om att man skulle grovhacka mandeln.Tyckte det var lite underligt att de skulle vara hela. Fast spelar det någon roll egentligen?