Nöttårta med chokladgrädde
Ingredienser:
Nötbotten:
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
- eller 165 g (2,5 dl) hasselnötkärnor
Chokladgrädde:
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk starkt kaffe
- eller 1 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 2 msk kakao
- 3 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
- 50 g mörk choklad
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- elvisp med vispar
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Ta fram en rund form ca 22 cm i diameter.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna (så blir det lätt att flytta tårtan när den är klar).
Förbered de malda hasselnötterna om du inte köpt färdigt hasselnötsmjöl genom att mala hasselnötterna.
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
- eller 165 g (2,5 dl) hasselnötkärnor
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
-
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus pösig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
-
Tillsätt hasselnötsmjölet till ägg- och sockersmeten.
Vispa eller rör ihop till en jämn smet.
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
- eller 165 g (2,5 dl) hasselnötkärnor
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
-
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 min i 200°C.
Kakan ska vara torr i mitten när den tas ut. Låt sedan svalna.
-
Vispa grädden medelhårt.
- 3 dl vispgrädde
-
Blanda vatten och snabbkaffepulver om du inte har bryggt starkt kaffe.
- 1 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
-
Tillsätt kaffe, kakao, strösocker och vaniljsocker till den vispade grädden.
Blanda till en jämn smet - chokladgrädde.
- 1 msk starkt kaffe
- eller 1 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 2 msk kakao
- 3 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk starkt kaffe
-
Flytta över den helt avsvalnade nötbotten till ett tårtfat.
Bred ut chokladgrädden ovanpå nötbotten.
-
Hacka chokladen till garneringen och strö ut den ovanpå chokladgrädden.
Ställ tårtan i kylskåp och förvara den fram till servering. Tårtan håller sig fräsch i minst 3 dygn i kylskåp så man kan göra den i god tid före festen.
Överbliven tårta håller sig minst en vecka i kylskåp, troligtvis betydligt längre om den mot förmodan inte skulle bli uppäten innan dess. Den kan också frysas och håller sig då i flera månader.
- 50 g mörk choklad
Hållbarhet och förvaring:
| Kräftskiva | Tårtor & bakelser |
Om man inte kan äta nånting som smakar kaffe, vad kan man byta ut det mot?
⭐ webmaster
⭐ webmaster
När jag mal hasselnötter blir inte 165 g lika med 2,5 dl. Snarare 4 dl. Vad är det som inte stämmer?