
Om man inte kan äta nånting som smakar kaffe, vad kan man byta ut det mot?
Utrustning:
Ta fram en rund form ca 22 cm i diameter.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna (så blir det lätt att flytta tårtan när den är klar).
Förbered de malda hasselnötterna om du inte köpt färdigt hasselnötsmjöl genom att mala hasselnötterna.
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus pösig smet med elvisp.
Tillsätt hasselnötsmjölet till ägg- och sockersmeten.
Vispa eller rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 min i 200°C.
Kakan ska vara torr i mitten när den tas ut. Låt sedan svalna.
Vispa grädden medelhårt.
Blanda vatten och snabbkaffepulver om du inte har bryggt starkt kaffe.
Tillsätt kaffe, kakao, strösocker och vaniljsocker till den vispade grädden.
Blanda till en jämn smet - chokladgrädde.
Flytta över den helt avsvalnade nötbotten till ett tårtfat.
Bred ut chokladgrädden ovanpå nötbotten.
Hacka chokladen till garneringen och strö ut den ovanpå chokladgrädden.
Ställ tårtan i kylskåp och förvara den fram till servering. Tårtan håller sig fräsch i minst 3 dygn i kylskåp så man kan göra den i god tid före festen.
Överbliven tårta håller sig minst en vecka i kylskåp, troligtvis betydligt längre om den mot förmodan inte skulle bli uppäten innan dess. Den kan också frysas och håller sig då i flera månader.
Hållbarhet och förvaring:
| Kräftskiva | Tårtor & bakelser |