Nöttårta med chokladgrädde

Den här tårtan blev direkt en av mina favoriter eftersom den är så otroligt enkel att göra och så oerhört god. Nöttårtan har en superenkel och saftig nötbotten med endast tre ingredienser. Denna toppas sedan med chokladgrädde där man bara vispar grädden och blandar i smaksättning. Oerhört enkelt och tårtan blir verkligen supergod! Nötbotten är dessutom glutenfri.
nöttårta med chokladgrädde
God och saftig glutenfri nöttårta med chokladgrädde som är superenkel och går snabbt att baka.
Timglas Tid: 70 minuter
Portioner ca 8-12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 tårta = 12 bitar (69 g): 282 kalorier, 18 g kolhydrater, 21 g fett, 4 g protein

Ingredienser:

Nötbotten:

Chokladgrädde:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ta fram en rund form ca 22 cm i diameter.

    Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna (så blir det lätt att flytta tårtan när den är klar).

    Förbered de malda hasselnötterna om du inte köpt färdigt hasselnötsmjöl genom att mala hasselnötterna.

    rund form med bakplåtspapper och smörjda kanter
    Rund form med bakplåtspapper och smörjda kanter.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus pösig smet med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Tillsätt hasselnötsmjölet till ägg- och sockersmeten.

    Vispa eller rör ihop till en jämn smet.

    hasselnötsmjölet tillsatt
    Hasselnötsmjölet tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  4. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i cirka 10 min i 200°C.

    Kakan ska vara torr i mitten när den tas ut. Låt sedan svalna.

    smeten i formen ogräddad
    Smeten i formen ogräddad.
    gräddad nötbotten
    Gräddad nötbotten.
  5. Vispa grädden medelhårt.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  6. Blanda vatten och snabbkaffepulver om du inte har bryggt starkt kaffe.

    vatten blandat med snabbkaffepulver
    Vatten blandat med snabbkaffepulver.
  7. Tillsätt kaffe, kakao, strösocker och vaniljsocker till den vispade grädden.

    Blanda till en jämn smet - chokladgrädde.

    kaffe, kakao, strösocker, vaniljsocker tillsatt
    Kaffe, kakao, strösocker, vaniljsocker tillsatt.
    chokladgrädde
    Chokladgrädde.
  8. Flytta över den helt avsvalnade nötbotten till ett tårtfat.

    Bred ut chokladgrädden ovanpå nötbotten.

    nötbotten på tårtfat
    Nötbotten på tårtfat.
    chokladgrädden utbredd
    Chokladgrädden utbredd.
  9. Hacka chokladen till garneringen och strö ut den ovanpå chokladgrädden.

    Ställ tårtan i kylskåp och förvara den fram till servering. Tårtan håller sig fräsch i minst 3 dygn i kylskåp så man kan göra den i god tid före festen.

    Överbliven tårta håller sig minst en vecka i kylskåp, troligtvis betydligt längre om den mot förmodan inte skulle bli uppäten innan dess. Den kan också frysas och håller sig då i flera månader.

    hackad choklad
    Hackad choklad.
    nöttårtan klar att servera
    Nöttårtan klar att servera.
    en tårtbit
    En tårtbit.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Kräftskiva | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anna-Stina Olsson
Jag rekommenderar receptet! Det var enkelt och blev väldigt gott tyckte jag och alla gästerna.
✏️ Skrivet av Taylor
Hej

Om man inte kan äta nånting som smakar kaffe, vad kan man byta ut det mot?
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med förtydligande vad gäller volym av hasselnötsmjöl respektive hasselnötskärnor när man mal själv.
💬 Svar till Elisabeth Haglund ✏️ Skrivet av Susanne
Det beror på hur finmalet och "fluffigt" mjölet blir. Jag läser på Risentas hemsida att deras hasselnötsmjöl väger ca 50 g per deciliter. Då skulle det bli 3,3 dl. Jag har vägt när jag gjort receptet så utgå från vikten. Jag ser nu att jag uttryckt mig extremt otydligt i receptet. Det jag menar är 2,5 dl (hela) hasselnötter när man mal dem själv. Det får ju då en större volym när det är färdigmalt. Jag ska uppdatera receptet så det blir tydligt. Tack för att du uppmärksammade mig på detta!
✏️ Skrivet av Elisabeth Haglund
Hej!
När jag mal hasselnötter blir inte 165 g lika med 2,5 dl. Snarare 4 dl. Vad är det som inte stämmer?