| Efterrätter | Glutenfritt | Nyårsrecept |

Trippelchokladterrin

Trippelchokladterrin är en mycket god och lyxig efterrätt - en chokladterrin med tre olika sorters choklad. Mycket enkel att göra - bara värma grädde och smälta chokladen i grädden.
trippelchokladterrin
Trippelchokladterrin - tre olika sorters choklad i tre lager. En dröm för chokladälskaren!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme (varav 30 min i frysen) + 2 timmar i frysen
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Koka upp en tredjedel av grädden (2 dl om du gör en sats). Bryt under tiden den mörka chokladen i bitar.

    När grädden kokat upp, tag bort den från värmen och lägg i chokladbitarna. Rör med en sked till en jämn, blank och fin chokladsmet.

    (Det är viktigt att inte chokladen kokar, den kan då bli grynig och separera. Desserten blir dock inte förstörd av det men ser tråkigare ut.)

  2. Fördela chokladsmeten i portionsskålar. (Ett tips är att använda en candy funnel när man gör det för att det inte ska rinna efter på kanten.)

    Ställ in dem i frysen i ca 20 minuter (så att chokladen stelnar, det gör dock inget om de står där längre tid, så man behöver inte passa tiden).

  3. Häll upp en tredjedel av grädden (2 dl om du gör en sats) i kastrullen. (Du behöver inte diska kastrullen mellan.)

    Bryt den ljusa chokladen (mjölkchokladen) i bitar och värm försiktigt grädden och rör till en jämn, blank och fin chokladsmet. (Det får inte koka för då blir chokladen grynig och kan separera.)

    (Om du väljer att diska kastrullen mellan varje chokladsmältning så kan du koka upp grädden precis som tidigare, men diskar man inte mellan så får man värma på försiktigt eftersom inte chokladen ska koka.)

  4. Fördela mjölkchokladsmeten i portionsglasen ovanpå den mörka chokladen.

    Ställ in i frysen i ca 20 minuter (eller längre tid).

  5. Smält på samma sätt den vita chokladen med den sista tredjedelen av grädden (2 dl om du gör en sats). Rör till en jämn, blank och fin smet.

    (Du behöver inte göra rent kastrullen mellan, förvisso så blir den vita chokladen lite mörkare av chokladresterna från mjölkchokladen men den kommer fortfarande se mycket ljusare ut än mjölkchokladen så jag tycker inte det gör något.)

  6. Fördela den vita chokladsmeten ovanpå mjölkchokladsmeten i portionsformarna.

    Ställ in i frysen och låt stå där fram till servering (minst 20 minuter eller upp till flera månader).

  7. Vid servering: Sikta över lite kakao och strö eventuellt över några färska bär.

Beskrivande bilder

grädde som kokat upp
1.1. Grädde som kokat upp.
mörka chokladbitar i varm grädde
1.2. Mörka chokladbitar i varm grädde.
mörk chokladsmet
1.3. Mörk chokladsmet.
mörk choklad i portionsskålar
2. Mörk choklad i portionsskålar.
mjölkchoklad i varm grädde
3.1. Mjölkchokladen smälter i varm grädde.
mjölkchokladsmet
3.2. Mjölkchokladsmet.
mjölkchokladsmet i portionsglas
4. Mjölkchokladsmet i portionsglas.
vit choklad i varm grädde
5.1. Vit choklad smälter i varm grädde.
vit chokladsmet
5.2. Vit chokladsmet.
vit chokladsmet fördelad i portionsglas
6. Vit chokladsmet fördelad i portionsglas.
trippelchokladterrin garnerad med siktad kakao
7. Garnera med siktad kakao.

servera Serveringstips:

Servera snabbt, direkt från frysen, ingen upptining! Servera med färska bär. Syrliga hallon är riktigt gott till.

byt ut Variationstips:

Prova andra chokladsorter t.ex. mintchoklad, apelsinchoklad m.m. Tillsätt hackad mandel och/eller krossade praliner eller grovriven choklad. Istället för portionsformar kan man hälla all smet i en avlång form som rymmer en liter som man klätt med plastfolie. Låt stå minst 8 timmar i frysen. Denna skivar man sedan upp.

planera Planeringstips:

Går att förbereda flera månader i förväg och ha i frysen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i frysen. Hållbarhet minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Jessica  
Jag var tvungen att vänta en hel timme mellan lagren för att chokladen skulle stelna tillräckligt. Hur kallt har du i din frys om det räcker med 20 minuter?
Det blev väldigt gott i alla fall, så då gör det inte så mycket att det tog tid :)
 svar  Svar till  TT    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har använt Odense choklad, 200 g förpackningar som finns på bakavdelningen. Det borde dock gå bra även med Marabou.
   kommentar  Skrivet av  TT  
Vilken choklad har ni använt? Finkar det med marabou?
 svar  Svar till  Anita    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har inte haft problem med att smälta chokladen, även om den vita är lite mer så man får röra mer. Visst blir den mörka chokladen lite hårdare i botten än den vita chokladen men inte så att det varit störande när jag gjort den. Så det beror förmodligen på olika sorters choklad gissar jag. Jag har använt Odense choklad alla gånger jag gjort detta recept och den har inte blivit stenhård i botten trots att jag har serverat dem direkt från frysen. Nu kommer jag inte ihåg om jag nu senast använde den 55% från Odense. Men jag tror jag hade 70% gången innan det jag gjorde detta.
   kommentar  Skrivet av  Anita  
Hej! Gjorde denna igår eftersom vi skulle ha gäster på kvällen. Den vita chokladen är ju väldigt svårsmält men det vet man ju. Det som irriterade mig gruvligt var att den mörka chokladen (jag använder bara Fazers 70%) blev stenhård efter en dag i frysen! Den behöver stå i kylen och då stelnar den vita chokladen inte! Alltså, det tar betydligt längre tid att göra denna efterrätt än vad receptet säger men den blir nog god (om än lite för söt) om den får rätt tid i KYLEN!

Skriv och läs alla 17 kommentarer