Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött krispigt marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över. Det går också bra att förbereda den långt i förväg eftersom marängen blir genomgräddad, fast, frasig och fin tack vare den långa tiden i ugnen och därför inte heller sjunker ihop eller smälter. Det här är det bästa receptet som blir mycket godare och bättre än andra recept med kortare tid i ugnen.
Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke. Servera gärna med vispad grädde.
Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.
Pressa ut citronsaften.
Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.
Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)
Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.
Klicka ut eller spritsa marängsmeten ovanpå citronkrämen.
Marängsmeten ovanpå.
Grädda pajen i 100°C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter.
Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur.
Marängen är nu tack vare den långa tiden i ugnen genomgräddad och kommer inte sjunka ihop utan hålla sig frasig och fin samtidigt som den gula citronkrämen håller sig saftig och pajskalet frasigt.
Näringsvärde per bit (142 g): 378 kcal, 50 g kolhydrater, 17 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde.
Planeringstips
Gör gärna en eller flera dagar i förväg och förvara i rumstemperatur med bakhandduk över.
Hållbarhet och förvaring
Citronmarängpajen kan förvaras i rumstemperatur i minst en vecka. Täck över med en bakhandduk. Det viktiga är att den får stå i en torr miljö, därför är inte kylskåp bra. Den ser lika fin ut och smakar lika bra efter en vecka. Jag har testat upp till 10 dagar och den var i det närmaste perfekt då också.
Ja den här citronmarängpajen är verkligen jättegod. Formen kan vara ca 26 cm i diameter.
️ Skrivet av Eija
Den ser supergod ut! Undrar bara hur stor formen ska vara?
️ Skrivet av Ann-Charlotte Alvhult
Hej! Nu är min citronmarängpaj klar och avsmakad, mmmmmm så god den blev. Kan verkligen rekommendera detta recept, bara smaskens. / Lotta
️ Skrivet av Johanna
Hej!
Citron och marängpaj, går det att frysa citronkrämen? Jag gillade pajen väldigt mycket och har många citroner nu. Jag vill kunna göra flera stycken pajer vid ett och samma tillfälle 😀 Tack för ett bra recept!
️ Skrivet av Gerd
Så god den blev 😋 jag tog bara en citron och mindre socker, gillar inte så stark citronsmak. tre pajer gjorda senaste månaden och bra att den inte behöver stå i kylen 👍 Tack för dina goa recept 🙏🏼
️ Skrivet av Olivia
Hej.
Måste man grädda hela pajen efteråt eller kan man bara grädda så marängen får lite färg eller är citronfyllningen för lös? Har du tips hur man kan göra för att inte ha den i ugn? Tack!
webmaster
Svar till
Andreas
️ Skrivet av Susanne
Nu är receptet uppdaterat med lite mera strösocker i citronkrämen och lite mera vatten i pajdegen och framförallt mycket längre tid i ugnen, tack vare Andreas tips. Tack!!! Nu blev citronmarängpajen verkligen perfekt med frasig maräng rakt igenom och som håller sig länge. Min har stått sig i hela 10 dagar i rumstemperatur, åt upp den sista biten nu idag. Mums! Nu tycker jag att receptet är helt perfekt så jag har uppdaterat det med detta och med nya bilder! Tack igen Andreas, nu tycker jag verkligen den blev helt perfekt och så himla bra att man kan göra den långt i förväg!
webmaster
Svar till
Emmi
️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra! Men häll inte i citronkrämen i pajskalet förrän den ska gräddas så att pajskalet håller sig frasigt. Om du gräddar pajskalet dagen innan så förvara det i rumstemperatur istället för i kylskåpet.
️ Skrivet av Emmi
Hej! Kan man göra klar pajskalet o citronkrämen en dag innan och ha i kylen över natten? Och sedan dagen den ska ätas göra klart det sista med marängtäcket o in i ugnen?
webmaster
Svar till
Mia
️ Skrivet av Susanne
Ja då behöver man nog ta lite mera socker. Jag har nu lagt till i receptet att man ska smaka av krämen så kan man justera detta efter behag. Citroner kan vara lite olika sura också.
️ Skrivet av Mia
Hade två stora citroner o pajen blev på tok för syrlig
webmaster
Svar till
mira
️ Skrivet av Susanne
Ja gör pajdegen och citronkrämen. Förvara den färdiggräddade pajdegen i rumstemperatur och citronkrämen i kylen. Förvara äggvitorna i kylskåp med plast över så de inte torkar.
️ Skrivet av mira
Hej jag undrar om man förbereda den dagen innan? Är tacksam för svar ganska snabbt!
webmaster
Svar till
Andreas
️ Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!
️ Skrivet av Andreas
Hej Susanne!
Pajen blev fin men en timme i ugnen räcker inte för marängen i min mening. Vill man ha den mjuk/fluffig/lätt svampig och ska äta upp allt första dagen så går det bra men redan andra dagen så geggar den ihop sig med citronkrämen. Kollade lite marängrecept och bakade en ny som fick stå inne nästan fyra timmar i 100-110 grader. Då torkades marängen ut och blev lagom frasig rätt igenom utan att pajdegen eller citronkrämen misstyckte. Ett tips!
Veckogamla rumstempererade ägg är ett annat, då de är mycket lättare att separera dem och innehåller lite mindre vatten från början.
Tack för en jättebra sida!
webmaster
Svar till
Linda
️ Skrivet av Susanne
Nej det är inget jag har tänkt på men tack för tipset! Hoppas den smakade bra!
webmaster
Svar till
Mira
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går alldeles utmärkt. Men om du förgräddat pajskalet så är det bättre du förvarar det i rumstemperatur. Häll inte i citronkrämen dagen innan.
️ Skrivet av Linda
Verkar vara ett härligt recept som jag ska testa till min födelsedagsmiddag om ett par veckor. Älskar citron och maräng då det borde bli en perfekt matchning!
Ska provbaka den här helgen och undrar över citronskalet i krämen som kokas.
Jag såg nyligen i ett bakprogram på kanal 7 att man rekommenderar att tillsätta skal/citronzeststrimlor EFTER kokningen, annars kan tydligen skalen göra det beskt?
Jag tror att den äldre kvinnan i programmet gjorde en lemoncurd.
Har du märkt denna beskhet?
Jag är överkänslig mot just beskhet, är en sk "supersmakare" och det är INTE en fördel el ngt positivt kan jag lova! :-(
Ja, jag lär väl ändå tillsätta skalen efter kokningen för säkerhetsskull...
Stort tack för ett recept som borde bli underbart gott! :-)
️ Skrivet av Mira
Hej! Kan pajbotten med krämen förberedas i kylen över natten?
webmaster
Svar till
Karin Wennerlöf
️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte om den går att frysa.
️ Skrivet av Karin Wennerlöf
Hej!
Går denna paj att frysa?
️ Skrivet av Fanny
Som familjens efterrätts göra så gör jag många efterätter från denna sajt. Min familj blir alltid lika nöjd. Fick dock ersätta majstärkelse med vaniljsocker. Eftersom att jag inte hittade majstärkelse i affären. Får se hur experimentet blir.
webmaster
Svar till
Sedef
️ Skrivet av Susanne
It doesn't matter. You pour the cream in the pie shell just before you put it in the oven (as it says in the recipe). Good luck! :)
️ Skrivet av Sedef
Hey there, actually it's too late to ask because I have already started to prepare the paj :)
But could you please tell the timing to put the cream on the pie? Do we wait until the pie gets cold to put the cream on it and how should the cream be, warm?
I got confused after I have started..
Many thanks in advance.
Sedef
webmaster
Svar till
Elina
️ Skrivet av Susanne
Marängen blir krispig. Själv gillar jag krispig maräng och inte fluff så jag gillar dessa bakverk! :)