| Efterrätter |

Citronmarängpaj

Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över.
citronmarängpaj
Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 45 min varav 1 timme i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Citronkräm:

Maräng:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Rör ihop så att smöret finfördelas. Använd gärna elvisp.

  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.

  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.

  5. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.

  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 min. Gör gärna citronkrämen under tiden.

  7. Citronkräm:

  8. Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.

    Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.

  9. Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.

  10. Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.

  11. Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse.

  12. Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.

  13. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.

  14. Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen. Lägg äggulorna i en skål. Knäck även det hela ägget.

  15. Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)

  16. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.

  17. Maräng:

  18. Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.

  19. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.

  20. Häll citronkrämen i pajskalet.

  21. Klicka ut marängsmeten ovanpå citronkrämen.

  22. Grädda pajen i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur i minst 2 timmar innan den skärs upp. Marängen kommer sjunka ihop lite grann.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 citronmarängpaj
1. Vetemjöl, smör, strösocker.
instruktion steg 2 citronmarängpaj
2. Smöret ska finfördelas.
instruktion steg 3 citronmarängpaj
3. Tillsätt äggula och vatten.
instruktion steg 4 citronmarängpaj
4. Rör ihop.
instruktion steg 5 citronmarängpaj
5. Tryck ut degen i pajformen.
instruktion steg 6 citronmarängpaj
6. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7 citronmarängpaj
7. Riv citronskal.
instruktion steg 8 citronmarängpaj
8. Pressa ut citronsaften.
instruktion steg 9 citronmarängpaj
9. Citronsaft och vatten.
instruktion steg 10 citronmarängpaj
10. Tillsätt rivet citronskal, socker och majsstärkelse.
instruktion steg 11 citronmarängpaj
11. Koka upp.
instruktion steg 12 citronmarängpaj
12. Vispa ner smöret.
instruktion steg 13 citronmarängpaj
13. Äggulorna och det hela ägget.
instruktion steg 14 citronmarängpaj
14. Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget.
instruktion steg 15 citronmarängpaj
15. Såsen tjocknar.
instruktion steg 16 citronmarängpaj
16. Vispa äggvitorna.
instruktion steg 17 citronmarängpaj
17. Tillsätt sockret.
instruktion steg 18 citronmarängpaj
18. Citronkrämen i pajskalet.
instruktion steg 19 citronmarängpaj
19. Marängsmeten ovanpå.
instruktion steg 20 citronmarängpaj
20. Färdiggräddad paj.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde.

Kommentera receptet på Citronmarängpaj

Skriv och läs alla 21 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  mira  
Hej jag undrar om man förbereda den dagen innan? Är tacksam för svar ganska snabbt!
   kommentar  Skrivet av  Andreas  
Hej Susanne!

Pajen blev fin men en timme i ugnen räcker inte för marängen i min mening. Vill man ha den mjuk/fluffig/lätt svampig och ska äta upp allt första dagen så går det bra men redan andra dagen så geggar den ihop sig med citronkrämen. Kollade lite marängrecept och bakade en ny som fick stå inne nästan fyra timmar i 100-110 grader. Då torkades marängen ut och blev lagom frasig rätt igenom utan att pajdegen eller citronkrämen misstyckte. Ett tips!

Veckogamla rumstempererade ägg är ett annat, då de är mycket lättare att separera dem och innehåller lite mindre vatten från början.

Tack för en jättebra sida!
   kommentar  Skrivet av  Linda  
Verkar vara ett härligt recept som jag ska testa till min födelsedagsmiddag om ett par veckor. Älskar citron och maräng då det borde bli en perfekt matchning!

Ska provbaka den här helgen och undrar över citronskalet i krämen som kokas.
Jag såg nyligen i ett bakprogram på kanal 7 att man rekommenderar att tillsätta skal/citronzeststrimlor EFTER kokningen, annars kan tydligen skalen göra det beskt?
Jag tror att den äldre kvinnan i programmet gjorde en lemoncurd.

Har du märkt denna beskhet?
Jag är överkänslig mot just beskhet, är en sk "supersmakare" och det är INTE en fördel el ngt positivt kan jag lova! :-(

Ja, jag lär väl ändå tillsätta skalen efter kokningen för säkerhetsskull...

Stort tack för ett recept som borde bli underbart gott! :-)

Skriv och läs alla 21 kommentarer

Se även dessa recept