| Efterrätter |

Citronmarängpaj

Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över.
citronmarängpaj
Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke.
Timglas Tid: 1 timme och 45 min varav 1 timme i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Citronkräm:

Maräng:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.

    instruktion steg 1 citronmarängpaj
    Vetemjöl, smör, strösocker.
  2. Rör ihop så att smöret finfördelas. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 2 citronmarängpaj
    Smöret ska finfördelas.
  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.

    instruktion steg 3 citronmarängpaj
    Tillsätt äggula och vatten.
  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 4 citronmarängpaj
    Rör ihop.
  5. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.

    instruktion steg 5 citronmarängpaj
    Tryck ut degen i pajformen.
  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 min. Gör gärna citronkrämen under tiden.

    instruktion steg 6 citronmarängpaj
    Grädda i ugnen.
  7. Citronkräm:

  8. Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.

    Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.

    instruktion steg 7 citronmarängpaj
    Riv citronskal.
  9. Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.

    instruktion steg 8 citronmarängpaj
    Pressa ut citronsaften.
  10. Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.

    instruktion steg 9 citronmarängpaj
    Citronsaft och vatten.
  11. Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse.

    instruktion steg 10 citronmarängpaj
    Tillsätt rivet citronskal, socker och majsstärkelse.
  12. Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.

    instruktion steg 11 citronmarängpaj
    Koka upp.
  13. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.

    instruktion steg 12 citronmarängpaj
    Vispa ner smöret.
  14. Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen. Lägg äggulorna i en skål. Knäck även det hela ägget.

    instruktion steg 13 citronmarängpaj
    Äggulorna och det hela ägget.
  15. Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)

    instruktion steg 14 citronmarängpaj
    Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget.
  16. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.

    instruktion steg 15 citronmarängpaj
    Såsen tjocknar.
  17. Maräng:

  18. Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.

    instruktion steg 16 citronmarängpaj
    Vispa äggvitorna.
  19. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.

    instruktion steg 17 citronmarängpaj
    Tillsätt sockret.
  20. Häll citronkrämen i pajskalet.

    instruktion steg 18 citronmarängpaj
    Citronkrämen i pajskalet.
  21. Klicka ut marängsmeten ovanpå citronkrämen.

    instruktion steg 19 citronmarängpaj
    Marängsmeten ovanpå.
  22. Grädda pajen i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur i minst 2 timmar innan den skärs upp. Marängen kommer sjunka ihop lite grann.

    instruktion steg 20 citronmarängpaj
    Färdiggräddad paj.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av mira
Hej jag undrar om man förbereda den dagen innan? Är tacksam för svar ganska snabbt!
penna Skrivet av Andreas
Hej Susanne!

Pajen blev fin men en timme i ugnen räcker inte för marängen i min mening. Vill man ha den mjuk/fluffig/lätt svampig och ska äta upp allt första dagen så går det bra men redan andra dagen så geggar den ihop sig med citronkrämen. Kollade lite marängrecept och bakade en ny som fick stå inne nästan fyra timmar i 100-110 grader. Då torkades marängen ut och blev lagom frasig rätt igenom utan att pajdegen eller citronkrämen misstyckte. Ett tips!

Veckogamla rumstempererade ägg är ett annat, då de är mycket lättare att separera dem och innehåller lite mindre vatten från början.

Tack för en jättebra sida!
penna Skrivet av Linda
Verkar vara ett härligt recept som jag ska testa till min födelsedagsmiddag om ett par veckor. Älskar citron och maräng då det borde bli en perfekt matchning!

Ska provbaka den här helgen och undrar över citronskalet i krämen som kokas.
Jag såg nyligen i ett bakprogram på kanal 7 att man rekommenderar att tillsätta skal/citronzeststrimlor EFTER kokningen, annars kan tydligen skalen göra det beskt?
Jag tror att den äldre kvinnan i programmet gjorde en lemoncurd.

Har du märkt denna beskhet?
Jag är överkänslig mot just beskhet, är en sk "supersmakare" och det är INTE en fördel el ngt positivt kan jag lova! :-(

Ja, jag lär väl ändå tillsätta skalen efter kokningen för säkerhetsskull...

Stort tack för ett recept som borde bli underbart gott! :-)

Läs alla 21 kommentarer