Citronmarängpaj

Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött krispigt marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över. Det går också bra att förbereda den långt i förväg eftersom marängen blir genomgräddad, frasig och fin tack vare den långa tiden i ugnen.
citronmarängpaj
Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke. Servera gärna med vispad grädde.
Timglas Tid: 4,5 timmar varav 45 minuters jobb
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 386 kcal

Ingredienser:

Pajdeg:

Citronkräm:

Maräng:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.

    citronmarängpaj steg 1: vetemjöl, smör, strösocker
    Vetemjöl, smör, strösocker.
  2. Rör ihop så att smöret finfördelas. Använd gärna elvisp.

    citronmarängpaj steg 2: smöret ska finfördelas
    Smöret ska finfördelas.
  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.

    citronmarängpaj steg 3: tillsätt äggula och vatten
    Tillsätt äggula och vatten.
  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.

    citronmarängpaj steg 4: rör ihop
    Rör ihop.
  5. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.

    citronmarängpaj steg 5: tryck ut degen i pajformen
    Tryck ut degen i pajformen.
  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 min. Gör gärna citronkrämen under tiden.

    citronmarängpaj steg 6: förgräddat pajskal
    Förgräddat pajskal.
  7. Citronkräm:

  8. Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.

    Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.

    instruktion steg 7 citronmarängpaj
    Riv citronskal.
  9. Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.

    instruktion steg 8 citronmarängpaj
    Pressa ut citronsaften.
  10. Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.

    instruktion steg 9 citronmarängpaj
    Citronsaft och vatten.
  11. Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse. Smaka av och tillsätt mera strösocker om det smakar för syrligt.

    instruktion steg 10 citronmarängpaj
    Tillsätt rivet citronskal, socker och majsstärkelse.
  12. Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.

    instruktion steg 11 citronmarängpaj
    Koka upp.
  13. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.

    instruktion steg 12 citronmarängpaj
    Vispa ner smöret.
  14. Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen. Lägg äggulorna i en skål. Knäck även det hela ägget.

    instruktion steg 13 citronmarängpaj
    Äggulorna och det hela ägget.
  15. Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)

    instruktion steg 14 citronmarängpaj
    Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget.
  16. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.

    instruktion steg 15 citronmarängpaj
    Såsen tjocknar.
  17. Maräng:

  18. Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.

    instruktion steg 16 citronmarängpaj
    Vispa äggvitorna.
  19. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.

    instruktion steg 17 citronmarängpaj
    Tillsätt sockret.
  20. Häll citronkrämen i pajskalet.

    citronmarängpaj steg 18: citronkrämen i pajskalet
    Citronkrämen i pajskalet.
  21. Klicka ut marängsmeten ovanpå citronkrämen.

    citronmarängpaj steg 19: marängsmeten ovanpå
    Marängsmeten ovanpå.
  22. Grädda pajen i 100°C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter.

    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur.

    Marängen är nu tack vare den långa tiden i ugnen genomgräddad och kommer inte sjunka ihop utan hålla sig frasig och fin samtidigt som den gula citronkrämen håller sig saftig och pajskalet frasigt.

    citronmarängpaj steg 20: färdiggräddad paj
    Färdiggräddad paj.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde.

planera Planeringstips:

Gör gärna en eller flera dagar i förväg och förvara i rumstemperatur med bakhandduk över.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Citronmarängpajen kan förvaras i rumstemperatur i minst en vecka. Täck över med en bakhandduk. Det viktiga är att den får stå i en torr miljö, därför är inte kylskåp bra. Den ser lika fin ut och smakar lika bra efter en vecka. Jag har testat upp till 10 dagar och den var i det närmaste perfekt då också.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer till Citronmarängpaj

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Andreas ✏️ Skrivet av Susanne
Nu är receptet uppdaterat med lite mera strösocker i citronkrämen och lite mera vatten i pajdegen och framförallt mycket längre tid i ugnen, tack vare Andreas tips. Tack!!! Nu blev citronmarängpajen verkligen perfekt med frasig maräng rakt igenom och som håller sig länge. Min har stått sig i hela 10 dagar i rumstemperatur, åt upp den sista biten nu idag. Mums! Nu tycker jag att receptet är helt perfekt så jag har uppdaterat det med detta och med nya bilder! Tack igen Andreas, nu tycker jag verkligen den blev helt perfekt och så himla bra att man kan göra den långt i förväg!
💬 Svar till Emmi ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra! Men häll inte i citronkrämen i pajskalet förrän den ska gräddas så att pajskalet håller sig frasigt. Om du gräddar pajskalet dagen innan så förvara det i rumstemperatur istället för i kylskåpet.
✏️ Skrivet av Emmi
Hej! Kan man göra klar pajskalet o citronkrämen en dag innan och ha i kylen över natten? Och sedan dagen den ska ätas göra klart det sista med marängtäcket o in i ugnen?
💬 Svar till Mia ✏️ Skrivet av Susanne
Ja då behöver man nog ta lite mera socker. Jag har nu lagt till i receptet att man ska smaka av krämen så kan man justera detta efter behag. Citroner kan vara lite olika sura också.
✏️ Skrivet av Mia
Hade två stora citroner o pajen blev på tok för syrlig