Lätta Mazariner

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 30 st (30 g) sötmandlar
- 5 st bittermandlar
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1,5 dl mjölk
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk apelsinjuice
- eller 1,5 msk pressad lime
- eller 1,5 msk vatten
- ev. 3 msk mandelspån
Utrustning:
- 20 st aluminiumformar
- mandelkvarn
- ev. elvisp
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret och lägg i en bunke och tillsätt strösockret.
Låt detta stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt. Gör under tiden nästa steg.
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Placera ut aluminiumformarna på en plåt.
Aluminiumformar på plåt. -
Mal sötmandeln och bittermandeln.
- 30 st (30 g) sötmandlar
- 5 st bittermandlar
Mald sötmandel och bittermandel. -
Vispa strösocker och smöret som nu blivit mjukt till en jämn smet med elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda genom hela receptet).
Strösocker och smör ihopvispat. -
Tillsätt ägg, vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Ägg, vaniljsocker, bakpulver tillsatt. Smör, strösocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver blandat. -
Tillsätt de malda mandlarna, vetemjölet och mjölken och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvispen.
Tänk på 1: När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.
Tänk på 2: När du rör/vispar ihop smeten, arbeta inte smeten längre tid än nödvändigt för att den ska bli blandad.
Mald mandel, vetemjöl, mjölk tillsatt. Mazarinsmeten klar. -
Fördela smeten i aluminiumformarna.
Mazarinsmeten fördelad i aluminiumformar. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12-15 minuter. Mazarinerna ska bara få lite färg.
Låt mazarinerna svalna under bakhandduk.
Mazarinerna gräddas i ugnen. Gräddade mazariner. -
Häll florsockret i en liten skål och häll på juice eller vatten och rör till en jämn glasyr.
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk apelsinjuice
- eller 1,5 msk pressad lime
- eller 1,5 msk vatten
Florsocker och vatten. Glasyr till mazariner. -
Bred på glasyren på mazarinerna. Strö ev. på mandelspån innan glasyren stelnat. Låt glasyren stelna före servering.
- ev. 3 msk mandelspån
Glasyren breds på. Mazariner med glasyr.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Perfekt för nybörjare med bilderna och den enkla beskrivningen.
Nu ska här bakas.....