| Muffins & Mjuka Kakor |

Lätta Mazariner

Lika goda som vanliga mazariner men betydligt mindre jobb. Ett riktigt bra recept som jag gjort många gånger!
Lätta Mazariner
Mycket enkelt recept på mazariner! Jättegoda och väldigt lite jobb.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 45 min, varav 15 min i ugnen
Portioner 20 st

Ingredienser:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och lägg i en bunke och tillsätt strösockret.

    Låt detta stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt. Gör under tiden nästa steg.

  2. Placera ut aluminiumformarna på en plåt.

    Mal sötmandeln och bittermandeln.

  3. Vispa strösocker och smöret som nu blivit mjukt till en jämn smet med elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda genom hela receptet).

  4. Tillsätt ägg, vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

  5. Tillsätt de malda mandlarna, vetemjölet och mjölken och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvispen.

    Tänk på 1: När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.

    Tänk på 2: När du rör/vispar ihop smeten, arbeta inte smeten längre tid än nödvändigt för att den ska bli blandad.

  6. Fördela smeten i aluminiumformarna.

    Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 12-15 min. Mazarinerna ska bara få lite färg.

    Låt mazarinerna svalna under bakhandduk.

  7. Häll florsockret i en liten skål och häll på juice eller vatten och rör till en jämn glasyr.

  8. Bred på glasyren på mazarinerna. Strö ev. på mandelspån innan glasyren stelnat. Låt glasyren stelna före servering.

Beskrivande bilder

smör och strösocker
1. Smör och strösocker.
aluminiumformar på plåt
2.1. Aluminiumformar på plåt.
mald sötmandel och bittermandel
2.2. Mald sötmandel och bittermandel.
strösocker och smör ihopvispat
3. Strösocker och smör ihopvispat.
ägg, vaniljsocker, bakpulver tillsatt
4.1. Ägg, vaniljsocker, bakpulver tillsatt.
smör, strösocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver blandat
4.2. Smör, strösocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver blandat.
mald mandel, vetemjöl, mjölk tillsatt
5.1. Mald mandel, vetemjöl, mjölk tillsatt.
mazarinsmeten klar
5.2. Mazarinsmeten klar.
mazarinsmeten fördelad i aluminiumformar
6.1. Mazarinsmeten fördelad i aluminiumformar.
mazarinerna gräddas i ugnen
6.2. Mazarinerna gräddas i ugnen.
gräddade mazariner
6.3. Gräddade mazariner.
florsocker och vatten
7.1. Florsocker och vatten.
glasyr till mazariner
7.2. Glasyr till mazariner.
glasyren breds på
8.1. Glasyren breds på.
mazariner med glasyr
8.2. Mazariner med glasyr.

servera Serveringstips:

Tänk på att det tar ca en timme innan glasyren stelnat ordentligt så gör glasyren till mazarinerna i god tid.

byt ut Variationstips:

Testa med olika smaksättningar av glasyren. Apelsinjuice, citronsaft, apelsinsaft, flädersaft, limesaft m.m. fungerar utmärkt!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mazarinerna går bra att frysa UTAN glasyr. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader. De håller sig annars minst en vecka i rumstemperatur men glasyren smälter lätt och håller sig fin endast ca 1 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Monica Ohlsson  
Hej
Mazarinerna har blivit hela släktens favoritkaka. Även för dom som normalt sett inte tycker om mazariner. Har jag lite bråttom gräddar jag smeten i en sockerkaksform i 175 grader. Precis lika populär den.
Monica
   kommentar  Skrivet av  Louise  
Vilket jättebra recept! Verkligen lätta att göra och supergoda. Dessa ska vi absolut göra flera gånger. Tack!
   kommentar  Skrivet av  Tisha  
Hej Susanne! Tack för svaret. Jag testade att göra dem gluten- och mjölkfria, som följande: 150 g kokosolja (man kan ta mindre!), 2 dl socker, 3 dl mandelmjöl (dvs 150 gr), 1/2 dl potatismjöl, 1/2 dl rismjöl, 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 1 dl havremjölk, 1 krm salt. De blev jättebra! Aningen oljiga, jag ska dra ner kokosoljan med tanke på att mandel är fettiga i sig. :)
 svar  Svar till  Tisha    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej! Jag har tyvärr inte provat att göra dessa glutenfria så jag kan tyvärr inte ge dig några bra tips. Dessa mazariner blir ju mer som muffins med mazarinsmak. Det kanske går att ha i mera mandel om man vill ha mer mandelsmak. Om du provar att göra dem glutenfria med mera mandel så skriv gärna och berätta om resultatet!
   kommentar  Skrivet av  Tisha  
Hej!
Spännande recept, jag är helt galen i mazariner men tyvärr glutenintolerant. Jag hade tänkt köra normal recept och byta ut ingredienser för att göra degen med något annat, men din recept verkar lättare. Jag är dock lite förvånad att du har bara 30 gram mandel när de flesta recept använder hela 150 g, och bara 1 ägg i stället för 3 (dock har du samma mängd vetemjöl, 3 dl). Undrar just vilka proportioner av mandelmjöl / mandel / andra mjöltyper (glutinous rice, kokos, mm) jag borde använda, i och med att jag inte kan ha vete. Har du testat någon glutenfri variant själv?
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder steg för steg och tydligare beskrivning.
 svar  Svar till  Katarina    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Tack för bra tips! Jag testade att väga själv och fick det då till 25 sötmandlar = 25 g så jag skriver det. Men 30 g är ju inte jättestor skillnad, det går säkert exakt lika bra det med! Tack! :)

Uppdatering: Nu senast jag gjorde receptet tog jag 30 g sötmandel och det blev bra och jag har nu uppdaterat receptet till det.

   kommentar  Skrivet av  Katarina  
Hej! Ett litet tips bara. Jag gav ditt recept till min väninna och hon har räknat ut(testat många ggr) att
25st mandlar = 30g mandelmjöl. Går snabbt att göra dina goda mazariner med det =)
Mvh Katarina
 svar  Svar till  Sara    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Du kan byta ut sötmandeln mot mandelmjöl. Mandelmjöl är ju mald sötmandel. Däremot behöver du ju även bittermandel om du ska få den där karaktäristiska mazarinsmaken med lite bitterhet från bittermandeln så jag skulle nog rekommendera dig att köpa bittermandel även om det blir gott även utan bittermandel. Även bittermandelarom fungerar.
   kommentar  Skrivet av  Sara  
Hej! Kan man byta nötterna mot typ mandelmjöl? Orkar inte gå till affären haha... :)

Skriv och läs alla 49 kommentarer