Kondiskakor

Mycket goda mazarinliknande kakor för den som gillar choklad och mandel.
kondiskakor
Enkelt recept på mycket goda kondiskakor med mandel och choklad som går snabbt att göra.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (46 g): 225 kalorier, 21 g kolhydrater, 15 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smält smöret.

    Placera ut aluminiumformar på en plåt.

    instruktion steg 1.1 kondiskakor
    Smält smör.
    instruktion steg 1.2 kondiskakor
    Runda aluminiumformar.
  2. Mixa eller mal mandeln först. Använd gärna matberedare eller en mixer.

    Tillsätt därefter kexen och mixa även dem. Häll mandeln och kexsmulorna i en bunke.

    instruktion steg 2.1 kondiskakor
    Mixad mandel.
    instruktion steg 2.2 kondiskakor
    Lägg på mariekex.
    instruktion steg 2.3 kondiskakor
    Mixad mandel och mariekex.
    instruktion steg 2.4 kondiskakor
    Häll i en bunke.
  3. Häll på sockret och det smälta smöret. Rör till en jämn massa.

    instruktion steg 3.1 kondiskakor
    Tillsätt socker och smält smör.
    instruktion steg 3.2 kondiskakor
    Blanda.
  4. Rör sist ner äggen med en sked. Rör ihop allt till en jämn smet.

    instruktion steg 4.1 kondiskakor
    Tillsätt ägg.
    instruktion steg 4.2 kondiskakor
    Färdig smet.
  5. Fördela smeten i formarna.

    instruktion steg 5 kondiskakor
    I formar.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.

    instruktion steg 6 kondiskakor
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakorna kallna under bakduk.

    instruktion steg 7.1 kondiskakor
    Färdiggräddade.
    instruktion steg 7.2 kondiskakor
    Under bakduk.
  8. Smält blockchokladen i en skål i mikron, eller i vattenbad på spisen eller direkt i en kastrull på spisen på låg värme under omrörning (det får inte koka för då blir chokladen grynig).

    instruktion steg 8.1 kondiskakor
    Mörk choklad.
    instruktion steg 8.2 kondiskakor
    Smält choklad.
  9. Fördela chokladen på kakorna. Bred ut chokladen på kakorna med en pensel eller använd baksidan av en sked.

    Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller svalare.

    instruktion steg 9.1 kondiskakor
    Fördela chokladen.
    instruktion steg 9.2 kondiskakor
    Bred ut chokladen.
    instruktion steg 9.3 kondiskakor
    Färdiga kondiskakor.

glödlampa Tips:

Istället för att låta kakorna kallna kan man direkt hyvla över chokladen (använd gärna osthyvel, och hyvla på sidan av chokladkakan) så smälter den direkt.

byt ut Variationstips:

Använd digestivekex eller pepparkakor eller några andra goda kakor istället för mariekex.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kondiskakorna kan förvaras i rumstemperatur i åtminstone några dagar. Det bästa är att frysa in de kakor man inte äter upp samma dag och sedan ta upp ur frysen när man vill ha dem. Tänk bara på att de bör tina långsamt så att inte chokladen smälter. Det kan också bli lite ljusa strimmor i chokladen när man fryser dem.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kondiskakor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Harriet
Hejsan!
Ett litet tips ta gärna och lägg en platta med chokladen nobless på kakorna när dom kommer ut från ugnen.
Blir väldigt snyggt och finns ju en hel del smaker.
✏️ Skrivet av Susanne
Tack för alla era tips, ni som skrivit tidigare och som jag missat att svara! Jag skriver in variationstips i receptet, det går jättebra att ta andra kakor än just mariekex! Om kakorna sjunker ihop, se mitt tidigare svar till Johanna.
💬 Svar till Johanna ✏️ Skrivet av Susanne
Använde du större formar så det blev färre kakor? I så fall behövs längre tid i ugnen. Använde du över- och undervärme på din ugn? Det tredje jag kan tänka mig är om du rört för mycket i smeten efter att du tillsatt äggen. Man ska inte röra mer än att det är blandat. Jag har ju skrivit att man ska röra med sked och det är för att man ska vara försiktig så man inte förstör äggens "jäseffekt". Kul att du tyckte om receptet!
✏️ Skrivet av Johanna
Roligt recept att prova och perfekt för att fylla på "fryslådan" med lite hembakat.
Som en tidigare kommentar beskrev blev även mina lite kladdiga/några föll ihop lite i mitten efter gräddningen. Vad kan det bero på mån tro?
✏️ Skrivet av Fanny
Super goda, jag provade med pepparkakor på julafton blev otroligt gott men det är supergoda med Mariekex också!