Mandelchokladtårta

En ljuvligt god mandelchokladtårta. Mjuka mandelmarängbottnar med en len vaniljsmörkräm mellan toppad med mjuk chokladganache och hackad mandel. En vacker, lättbakad och underbart god tårta. Den påminner om "Almondy" men blir godare. Går bra att förbereda och håller sig länge i kylskåp.
mandelchokladtårta
Tid: ca 2 timmar
10-12 bitar

Ingredienser:

Bottnar:

Fyllning:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av 2 st formar med löstagbar kant.

    mandelchokladtårta steg 1: rund form med fastspänt bakplåtspapper
    Rund form med fastspänt bakplåtspapper.
  2. Mal sötmandeln fint i en mandelkvarn.

    mandelchokladtårta steg 2: mald mandel
    Mald mandel.
  3. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Lägg äggulorna i en kastrull.

    (Om det tar längre tid än en timme innan du gör krämen till fyllningen med äggulorna så täck kastrullen med plastfolie eller lägg äggulorna i en liten burk med lock så länge så att inte ytan på äggulorna torkar.)

    mandelchokladtårta steg 3: delade ägg
    Delade ägg.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att äggvitesmeten åker ut.

    mandelchokladtårta steg 4: vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
  5. Tillsätt den malda mandeln och florsocker till äggvitesmeten. Vänd ner och rör försiktigt till en jämn smet.

    mandelchokladtårta steg 5: mald mandel och florsocker tillsatt
    Mald mandel och florsocker tillsatt.
    mandelchokladtårta steg 5: smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Bred ut smeten jämnt i formarna.

    mandelchokladtårta steg 6: smeten utbredd i formarna
    Smeten utbredd i formarna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna.

    (Om du får in båda formarna i ugnen kan du grädda dem samtidigt.)

    mandelchokladtårta steg 7: färdiggräddad mandelbotten
    Färdiggräddad mandelbotten.
  8. Gör den gula krämen till fyllningen under tiden bottnarna svalnar. Lägg äggulorna i en kastrull om de inte redan är där och tillsätt strösocker, vaniljsocker och vispgrädde. Vispa till en jämn sås.

    mandelchokladtårta steg 8: ingredienser till den gula krämen
    Ingredienser till den gula krämen.
    mandelchokladtårta steg 8: vispat till en jämn sås
    Vispat till en jämn sås.
  9. Skär smöret i mindre bitar.

    mandelchokladtårta steg 9: smör i mindre bitar
    Smör i mindre bitar.
  10. Låt såsen koka upp på medelvärme under omrörning. När krämen tjocknar och det börjar bubbla är krämen klar. Tag då direkt bort kastrullen från värmen och tillsätt smörbitarna lite i taget och rör om försiktigt så att smöret smälter och blandar sig med krämen. Låt krämen svalna, gärna i ett kallt vattenbad först om du har bråttom och därefter i kylskåp.

    mandelchokladtårta steg 10: såsen har tjocknat
    Såsen har tjocknat.
    mandelchokladtårta steg 10: rör ner smör
    Rör ner smör.
    mandelchokladtårta steg 10: krämen klar och ska svalna
    Krämen klar och ska svalna.
  11. När bottnarna har svalnat och krämen till fyllningen är kylskåpskall så kan man lägga ihop tårtan. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.

    mandelchokladtårta steg 11: kylskåpskall kräm, fast och fin
    Kylskåpskall kräm, fast och fin.
    mandelchokladtårta steg 11: en tårtbotten på fat
    En tårtbotten på fat.
  12. Bred på fyllningen. Lägg på den andra bottnen och ställ in tårtan i kylskåp under tiden du gör garneringen.

    mandelchokladtårta steg 12: fyllningen utbredd
    Fyllningen utbredd.
    mandelchokladtårta steg 12: andra tårtbottnen överst
    Andra tårtbottnen överst.
  13. Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen. Lägg i chokladbitarna och rör om.

    mandelchokladtårta steg 13: grädden kokas upp
    Grädden kokas upp.
    mandelchokladtårta steg 13: chokladen i varm grädde
    Chokladen i varm grädde.
  14. Rör om tills det blir en jämn och fin chokladsmet. Tillsätt smöret i tunna skivor. Rör om.

    mandelchokladtårta steg 14: jämn och fin chokladsmet
    Jämn och fin chokladsmet.
    mandelchokladtårta steg 14: smöret tillsatt
    Smöret tillsatt.
    mandelchokladtårta steg 14: smöret har smält och blandats med chokladsmeten
    Smöret har smält och blandats med chokladsmeten.
  15. Låt svalna tills chokladganachen är lagom krämig så att den inte rinner av tårtan. Man kan ställa in den i kylskåp en liten stund för att nå rätt temperatur.

    mandelchokladtårta steg 15: chokladganachen har svalnat och är lagom krämig
    Chokladganachen har svalnat och är lagom krämig.
  16. Bred chokladganachen över tårtan. Hacka mandeln grovt och toppa med den. Förvara i kylskåp fram till servering.

    mandelchokladtårta steg 16: chokladganachen utbredd på tårtan
    Chokladganachen utbredd på tårtan.
    mandelchokladtårta steg 16: toppa tårtan med hackad mandel
    Toppa tårtan med hackad mandel.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (92 g): 424 kalorier, 24 g kolhydrater, 34 g fett, 7 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Den här tårtan håller sig otroligt bra, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen och den ser fortfarande superfräsch ut och smakar bra. Den är mjuk och går faktiskt att äta direkt när man tar den ur frysen, men låt den gärna stå framme ca 15 minuter före servering.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mateo
Fantastic

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest