Blåbärskaka

Underbart god och lättbakad blåbärskaka som man svänger ihop oerhört snabbt. Perfekt recept när man vill ha något gott till fikat eller en fin efterrätt.
blåbärskaka
Underbart god blåbärskaka.
Timglas Tid: 10 minuters jobb + 30-35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (83 g): 241 kalorier, 32 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Nästintill alla laktosintoleranta kan äta smör, annars finns det laktosfritt smör att köpa.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter med över- och undervärme

Baka blåbärskaka så här:

  1. Smält smöret.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills resten av smöret smält. Då slipper smöret bli onödigt varmt så att det inte blir äggröra när äggen tillsätts i nästa steg.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    Beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och vetemjöl.

    Rör till en jämn smet.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Häll smeten i formen. Strö över blåbären.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    blåbär utströdda
    Blåbär utströdda.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30-35 minuter. Låt svalna.

    Vid servering: Pudra gärna över florsocker och servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    färdiggräddad blåbärskaka
    Färdiggräddad blåbärskaka.
  6. Vid servering: Pudra gärna över florsocker och servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    pudra över florsocker
    Pudra över florsocker.
    en bit blåbärskaka
    En bit blåbärskaka.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Nathalie
Halverade sockret och tog 1 dl. Blev kanongott och bra!
✏️ Skrivet av Eija Beckman
En av de lättaste o godaste blåbärs kaka jag gjort ( utan bakpulver) Fick mycket beröm för den.
Vispade ägg och socker först, innan jag la till det andra.
Lät kakan stå inne 45 min, i mitten av ugnen.
Den bjuder jag fler gånger på.Tack.
✏️ Skrivet av Mikael
Smaskens, blev också osäker på om bakpulver skulle vara med eller inte. Körde utan och den blev frasig och god och inte döbakt. SUPER! Tack för detta enkla recept.
✏️ Skrivet av kristin
Håller på att göra din blåbärskaka och ser att du har inget bakpulver i? Ska det inte vara det? har i alla fall lagt i 1,5 tsk så få se vad det blir
✏️ Skrivet av Magda
Bakat denna kaka med både blåbär, vinbär och körsbär och toppen varje gång!