Blåbärskaka

Underbart god och lättbakad blåbärskaka som man svänger ihop oerhört snabbt. Perfekt recept när man vill ha något gott till fikat eller en fin efterrätt.
blåbärskaka
Tid: 10 minuters jobb + 30-35 minuter i ugnen
ca 10 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Nästintill alla laktosintoleranta kan äta smör, annars finns det laktosfritt smör att köpa.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka blåbärskaka så här:

  1. Smält smöret.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills resten av smöret smält. Då slipper smöret bli onödigt varmt så att det inte blir äggröra när äggen tillsätts i nästa steg.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    Beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och vetemjöl.

    Rör till en jämn smet.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Häll smeten i formen. Strö över blåbären.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    blåbär utströdda
    Blåbär utströdda.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30-35 minuter. Låt svalna.

    Vid servering: Pudra gärna över florsocker och servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    färdiggräddad blåbärskaka
    Färdiggräddad blåbärskaka.
  6. Vid servering: Pudra gärna över florsocker och servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    pudra över florsocker
    Pudra över florsocker.
    en bit blåbärskaka
    En bit blåbärskaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (83 g): 241 kalorier, 32 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maj H.
Så god och lättlagad... Bästa resultatet / byt vaniljen mot kardemumma
Skrivet av Nathalie
Halverade sockret och tog 1 dl. Blev kanongott och bra!
Skrivet av Eija Beckman
En av de lättaste o godaste blåbärs kaka jag gjort ( utan bakpulver) Fick mycket beröm för den.
Vispade ägg och socker först, innan jag la till det andra.
Lät kakan stå inne 45 min, i mitten av ugnen.
Den bjuder jag fler gånger på.Tack.
Skrivet av Mikael
Smaskens, blev också osäker på om bakpulver skulle vara med eller inte. Körde utan och den blev frasig och god och inte döbakt. SUPER! Tack för detta enkla recept.
Skrivet av kristin
Håller på att göra din blåbärskaka och ser att du har inget bakpulver i? Ska det inte vara det? har i alla fall lagt i 1,5 tsk så få se vad det blir

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest