Recepten.se – Recept> Blåbärsrecept> Blåbärskaka

Blåbärskaka

Underbart god och lättbakad blåbärskaka som man svänger ihop oerhört snabbt. Perfekt recept när man vill ha något gott till fikat eller en fin efterrätt.
blåbärskaka
Underbart god blåbärskaka.
Skriv ut   Mejla
Tid: 10 minuters jobb + 30-35 minuter i ugnen
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Nästintill alla laktosintoleranta kan äta smör, annars finns det laktosfritt smör att köpa.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter med över- och undervärme

Baka blåbärskaka så här:

  1. Smält smöret.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills resten av smöret smält. Då slipper smöret bli onödigt varmt så att det inte blir äggröra när äggen tillsätts i nästa steg.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

    Beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och vetemjöl.

    Rör till en jämn smet.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Häll smeten i formen. Strö över blåbären.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    blåbär utströdda
    Blåbär utströdda.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30-35 minuter. Låt svalna.

    Vid servering: Pudra gärna över florsocker och servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    färdiggräddad blåbärskaka
    Färdiggräddad blåbärskaka.
  6. Vid servering: Pudra gärna över florsocker och servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    pudra över florsocker
    Pudra över florsocker.
    en bit blåbärskaka
    En bit blåbärskaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (83 g): 241 kcal, 33 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Hållbarhet och förvaring

Kakan håller sig minst 2 dagar i rumstemperatur och minst en vecka i kylskåp. Den går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Karin
Den var jättegod, har precis smakat , mums
Svar till Ann-Britt Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om blåbärskakan, även kylskåpskall. Tack för att du skrev! 😊
Skrivet av Ann-Britt
Jättegod kaka! Har bakat den även med röda vinbär. Den blir seg och god och jättesmarrig även som kylskåpskall!
Svar till Hallgerd Sundqvist Skrivet av Susanne
Vad roligt att höra att din kaka blev bra! 👍 Jo kakan blir nog bättre i en större form, jag ändrar det i receptet! Tack för att du skrev! 😊
Skrivet av Hallgerd Sundqvist
Supergod men gjorde den i 24cm form
Svar till Lillemor Skrivet av Susanne
Nej det är inte bakpulver i det här receptet.
Skrivet av Lillemor
Ska det inte vara bakpulver i 🤔🤔
Svar till Hillevi Skrivet av Susanne
Det låter konstigt att din kaka blev grön. Använde du amerikanska blåbär? Jag har läst att de ibland kan bli gröna när man gräddar dem. Jo det går bra att ta mindre mängd socker.
Skrivet av Hillevi
Acceptabel men inte så mycket mer, kommer inte följa detta receptet igen. Jag använde frysta blåbär vilket gav kakan en väldigt märklig grön färg. Tog 1 dl socker och det räckte gott och väl, den är ändå söt.
Svar till Carina Malmborg Skrivet av Susanne
Ja man kan ta mindre mängd socker.
Skrivet av Carina Malmborg
Hej ser väldigt god ut . Kan man minska med socker?
Skrivet av Linnea
super enkelt recept! ett litet tips är att lägga i ett bakplåtspapper i formen istället för att bröa om man vill spara lite tid och disk 😊
Svar till Maj H. Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och kul att du tycker om receptet! :)
Skrivet av Maj H.
Så god och lättlagad... Bästa resultatet / byt vaniljen mot kardemumma
Svar till Sofie Skrivet av Susanne
Vad bra! Tack för att du delar med dig!
Skrivet av Sofie
Halverade sockret och tog 1 dl. Blev kanongott och bra!
Skrivet av Eija Beckman
En av de lättaste o godaste blåbärs kaka jag gjort ( utan bakpulver) Fick mycket beröm för den.
Vispade ägg och socker först, innan jag la till det andra.
Lät kakan stå inne 45 min, i mitten av ugnen.
Den bjuder jag fler gånger på.Tack.
Skrivet av Mikael
Smaskens, blev också osäker på om bakpulver skulle vara med eller inte. Körde utan och den blev frasig och god och inte döbakt. SUPER! Tack för detta enkla recept.
Svar till kristin Skrivet av Susanne
Nej det är inte bakpulver i det här receptet. Men man ha det också.
Skrivet av kristin
Håller på att göra din blåbärskaka och ser att du har inget bakpulver i? Ska det inte vara det? har i alla fall lagt i 1,5 tsk så få se vad det blir
Skrivet av Magda
Bakat denna kaka med både blåbär, vinbär och körsbär och toppen varje gång!
Skrivet av Petter Gleisner
Lade till lite kokos i smeten, god smak med blir superlätt dödbakad i mitten. Testade grädda den i ugnen i ytterligare 15minuter men till inget bättre resultat. Tror receptet kan behöva en aning bakpulver.
Skrivet av Mimm
Ingen kaka utan bakpulver har blivit bra!
Skrivet av Eva
Skall den bakas utan bakpulver?
Skrivet av Kjell
Bakade blåbärspaj i idag , var utsökt god.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl