| Fågel | GI Recept | Huvudrätter | LCHF | Lunch |

Ajvarkyckling

Jättegod och enkel kycklingrätt som kräver minimalt med arbetsinsats och smakar fantastiskt gott. Passar både som bjudrätt och till att göra matlådor av. Ajvarkycklingen passar dessutom den som följer LCHF eller GI om man väljer rätt tillbehör.
ajvarkyckling
Ajvarkyckling serverad med kokt råris och kokt blomkål, broccoli och morötter.
Timglas Tid: 75 min varav 65 min i ugnen
Portioner 5-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Serveringsförslag:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform. Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.

    (Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.)

    (Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)

  2. Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa ihop till en jämn blandning.

  3. Häll blandningen över kycklingen. Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.

  4. Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Riv under tiden osten.

  5. Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.

  6. Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.

    Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex. kokt ris och grönsaker.

  7. Ajvarkycklingen är klar. Servera med tillbehören.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 ajvarkyckling
1. Salta och peppra.
instruktion steg 2.1 ajvarkyckling
2.1. Mät upp ingredienserna.
instruktion steg 2.2 ajvarkyckling
2.2. Blanda.
instruktion steg 3 ajvarkyckling
3. Häll över kycklingen.
instruktion steg 4.1 ajvarkyckling
4.1. In i ugnen.
instruktion steg 4.2 ajvarkyckling
4.2. Riven ost.
instruktion steg 5.1 ajvarkyckling
5.1. Ut från ugnen.
instruktion steg 5.2 ajvarkyckling
5.2. Strö över riven ost.
instruktion steg 6 ajvarkyckling
6. In i ugnen igen.
instruktion steg 7 ajvarkyckling
7. Färdig ajvarkyckling.

LCHF LCHF Tips:

Servera utan ris.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj en ajvar utan tillsatser, köp färsk kycklinglårfilé, använd äkta crème fraiche och vispgrädde samt använd en riktig ost som du river själv.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen där den håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Göran penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om ajvarkycklingen!
penna Skrivet av Göran
Mycket god, precis lagom smak och lite hetta emellan
person Svar till Lena penna Skrivet av Susanne
Är man så allergisk mot något livsmedel gäller det förstås att läsa ingrediensförteckningar extra noga.

Läs alla 26 kommentarer