Ajvarkyckling

Jättegod och enkel kycklingrätt som kräver minimalt med arbetsinsats och smakar fantastiskt gott. Passar både som bjudrätt och till att göra matlådor av. Ajvarkycklingen passar dessutom den som följer LCHF eller GI om man väljer rätt tillbehör.
ajvarkyckling
Tid: 75 min varav 65 min i ugnen
5-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Glutenfritt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 45 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform. Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.

    (Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.)

    (Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)

    instruktion steg 1 ajvarkyckling
    Salta och peppra.
  2. Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa ihop till en jämn blandning.

    instruktion steg 2.1 ajvarkyckling
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 2.2 ajvarkyckling
    Blanda.
  3. Häll blandningen över kycklingen. Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.

    instruktion steg 3 ajvarkyckling
    Häll över kycklingen.
  4. Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Riv under tiden osten.

    • ca 100 g (ca 2 dl) riven ost
    instruktion steg 4.1 ajvarkyckling
    In i ugnen.
    instruktion steg 4.2 ajvarkyckling
    Riven ost.
  5. Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.

    instruktion steg 5.1 ajvarkyckling
    Ut från ugnen.
    instruktion steg 5.2 ajvarkyckling
    Strö över riven ost.
  6. Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.

    Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex. kokt ris och grönsaker.

    instruktion steg 6 ajvarkyckling
    In i ugnen igen.
  7. Ajvarkycklingen är klar. Servera med tillbehören.

    instruktion steg 7 ajvarkyckling
    Färdig ajvarkyckling.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (296 g): 575 kalorier, 7 g kolhydrater, 44 g fett, 39 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

LCHF Tips

Servera utan ris.

Tips för att undvika tillsatser

Välj en ajvar utan tillsatser, köp färsk kycklinglårfilé, använd äkta crème fraiche och vispgrädde samt använd en riktig ost som du river själv.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven mat i kylen där den håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nose 33
Gott, men använd helst inte vanlig grädde om du har laktosintolerant. För det gjorde jag. 🤧
Skrivet av Janne
Tack Susanne!
Mycket enkelt och mycket gott!
Strösslade på extra ost (rätt mycket)😏
Kokt potatis och kokt blomkål till.
Ajvarkycklig är väldigt mumsigt.
Skrivet av Christer
Fantastiskt gott resultat blev det av receptet.
Helt klart en ny favorit för min del.

Christer
Skrivet av Mattis
Väldigt gott! Jag halverade mängden grädde. Såsen räckte gott ändå.
Skrivet av Emil
Det var jättegott, alla tycker om maten verkligen gott 😍,

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest