Ajvarkyckling

Jättegod och enkel kycklingrätt som kräver minimalt med arbetsinsats och smakar fantastiskt gott. Passar både som bjudrätt och till att göra matlådor av. Ajvarkycklingen passar dessutom den som följer LCHF eller GI om man väljer rätt tillbehör.
ajvarkyckling
Ajvarkyckling serverad med kokt råris och kokt blomkål, broccoli och morötter.
Timglas Tid: 75 min varav 65 min i ugnen
Portioner 5-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Serveringsförslag:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform. Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.

    (Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.)

    (Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)

    instruktion steg 1 ajvarkyckling
    Salta och peppra.
  2. Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa ihop till en jämn blandning.

    instruktion steg 2.1 ajvarkyckling
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 2.2 ajvarkyckling
    Blanda.
  3. Häll blandningen över kycklingen. Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.

    instruktion steg 3 ajvarkyckling
    Häll över kycklingen.
  4. Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Riv under tiden osten.

    • ca 100 g (ca 2 dl) riven ost
    instruktion steg 4.1 ajvarkyckling
    In i ugnen.
    instruktion steg 4.2 ajvarkyckling
    Riven ost.
  5. Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.

    instruktion steg 5.1 ajvarkyckling
    Ut från ugnen.
    instruktion steg 5.2 ajvarkyckling
    Strö över riven ost.
  6. Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.

    Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex. kokt ris och grönsaker.

    instruktion steg 6 ajvarkyckling
    In i ugnen igen.
  7. Ajvarkycklingen är klar. Servera med tillbehören.

    instruktion steg 7 ajvarkyckling
    Färdig ajvarkyckling.

LCHF LCHF Tips:

Servera utan ris.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj en ajvar utan tillsatser, köp färsk kycklinglårfilé, använd äkta crème fraiche och vispgrädde samt använd en riktig ost som du river själv.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen där den håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Ajvarkyckling

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Emmsan
Så himla gott! Nya favoriten ist för tacos på fredagar 😀😉
✏️ Skrivet av Erika
Hej, här i Vasa (Finland) verkar det vara svårt att hitta ajvar från vanliga matvaruaffären 😥. Finns det nåt liknande man kan ha istället, t.ex. mild currypasta?

Tack för goda recept!!
✏️ Skrivet av Annette
De var supergott, den gör vi om!
✏️ Skrivet av Inga
Den nya favoriten! :) Tack så mycket!
💬 Svar till Göran ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om ajvarkycklingen!
✏️ Skrivet av Göran
Mycket god, precis lagom smak och lite hetta emellan
💬 Svar till Lena ✏️ Skrivet av Susanne
Är man så allergisk mot något livsmedel gäller det förstås att läsa ingrediensförteckningar extra noga.
💬 Svar till Lotta ✏️ Skrivet av Lena
Hej Lotta,
Jag vill inte skriva dig på näsan utan svara enbart som information.
Ajvar har paprika som bas. Förhoppningsvis är ingen allergisk mot det som min sambo var en gång.Han kunde ligga i timmar och vrida sig på golvet om jag råkade ha röd paprika i maten.
Ha det gott och ha en trevlig helg.
Lena
💬 Svar till Lotta ✏️ Skrivet av Susanne
Så trevligt att du fått användning för såsen på fler sätt! Låter jättegott med räkor, tack för tipset! :)
✏️ Skrivet av Lotta
Helt underbart recept! Blev sås över- kokade pasta, slängde i lite skalade räkor o vips- en ny rätt! Kommer att ha den här såsen till allt möjligt nu. Mycket godare än tex. Tomatbaserade såser tycker jag!
Tack för ännu ett kanonrecept! :)

Se även dessa recept

| Fågel | GI Recept | Huvudrätter | LCHF | Lunch |