| Fågel | GI Recept | Huvudrätter | LCHF | Lunch |

Ajvarkyckling

Jättegod och enkel kycklingrätt som kräver minimalt med arbetsinsats och smakar fantastiskt gott. Passar både som bjudrätt och till att göra matlådor av. Ajvarkycklingen passar dessutom den som följer LCHF eller GI om man väljer rätt tillbehör.
ajvarkyckling
Ajvarkyckling serverad med kokt råris och kokt blomkål, broccoli och morötter.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 75 min varav 65 min i ugnen
Portioner 5-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Serveringsförslag:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform. Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.

    (Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.)

    (Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)

  2. Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa ihop till en jämn blandning.

  3. Häll blandningen över kycklingen. Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.

  4. Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Riv under tiden osten.

  5. Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.

  6. Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.

    Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex. kokt ris och grönsaker.

  7. Ajvarkycklingen är klar. Servera med tillbehören.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 ajvarkyckling
1. Salta och peppra.
instruktion steg 2.1 ajvarkyckling
2.1. Mät upp ingredienserna.
instruktion steg 2.2 ajvarkyckling
2.2. Blanda.
instruktion steg 3 ajvarkyckling
3. Häll över kycklingen.
instruktion steg 4.1 ajvarkyckling
4.1. In i ugnen.
instruktion steg 4.2 ajvarkyckling
4.2. Riven ost.
instruktion steg 5.1 ajvarkyckling
5.1. Ut från ugnen.
instruktion steg 5.2 ajvarkyckling
5.2. Strö över riven ost.
instruktion steg 6 ajvarkyckling
6. In i ugnen igen.
instruktion steg 7 ajvarkyckling
7. Färdig ajvarkyckling.

LCHF LCHF Tips:

Servera utan ris.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj en ajvar utan tillsatser, köp färsk kycklinglårfilé, använd äkta crème fraiche och vispgrädde samt använd en riktig ost som du river själv.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen där den håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Lotta    kommentar  Skrivet av  Lena  
Hej Lotta,
Jag vill inte skriva dig på näsan utan svara enbart som information.
Ajvar har paprika som bas. Förhoppningsvis är ingen allergisk mot det som min sambo var en gång.Han kunde ligga i timmar och vrida sig på golvet om jag råkade ha röd paprika i maten.
Ha det gott och ha en trevlig helg.
Lena
   kommentar  Skrivet av  Lotta  
Helt underbart recept! Blev sås över- kokade pasta, slängde i lite skalade räkor o vips- en ny rätt! Kommer att ha den här såsen till allt möjligt nu. Mycket godare än tex. Tomatbaserade såser tycker jag!
Tack för ännu ett kanonrecept! :)
 svar  Svar till  Linda    kommentar  Skrivet av  Anne  
Jag multiplicerade receptet 5 gånger när jag gjorde till 30 pers. Om du ska göra till 10 pers så dubbla receptet. Alltså receptet gånger 2. Och ja det blev mycket sås. Och Jättegott. Lycka till
 svar  Svar till  Anne    kommentar  Skrivet av  Linda  
Du skrev som momentar att du gjort ajvarkycklingen till ca 30 pers,konstig fråga men hur gör man då jag är dålig på att ändra en recept till att göra gör många eller till mindre.vill du berätta hur man gör till 9eller 10 pers räcker såsen om dem äter mycket då?
tacksam för svar
 svar  Svar till  Nora    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror det går bra om du lägger på 15 minuter i ugnen (öka första tiden från 45 till 60 minuter). Skriv gärna hur det blev om du provar!

Skriv och läs alla 22 kommentarer