Kyckling i ugn med sambal oelek

Superenkelt recept som bara kräver 10 minuters arbete. Sedan sköter det sig självt i ugnen. Perfekt bjudmat.
kycklingen serverad med grönsaker
Enkelt recept på kycklingfilé i sås i ugn serverad med grönsaker.
Timglas Tid: 1 timme och 40 minuter
Portioner 8-10 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingfilé mot quorn och minska tiden i ugnen till ca 30 minuter.

Gör så här:

Lägg de frysta eller färska/tinade kycklingfiléerna i en ugnsform där alla filéer får plats att ligga bredvid varandra - för att de ska täckas jämnt av såsen.

Blanda crème fraiche, soja, sambal oelek och grädde i en bunke och rör om. (Om du använder äkta crème fraiche och vispgrädde så ta den större mängden sambal oelek och soja, använder du light-produkter så ta den mindre mängden. Smaka gärna av.)

Häll detta över kycklingfiléerna. Det är viktigt att filéerna täcks så mycket som möjligt av såsen.

Ställ in i mitten av ugnen i 175°C i 1,5 timmar. Om kycklingfiléerna är färska eller tinade så räcker det med 70 minuter.

Servera med ris, potatis, grönsaker.

kyckling i sambal oelek steg 1-3
1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. 2. Häll crème fraiche, soja, grädde och sambal oelek i en bunke. 3. Rör ihop till en jämn smet.
kyckling i sambal oelek steg 4-6
4. Häll såsen över kycklingfiléerna och ställ in i ugnen. 5. Såsen ska nästan täcka kycklingfiléerna. Ös över sås på den yta som inte är täckt. 6. Efter 1,5 timmar är de klara.

glödlampa Tips:

Såsen kan separera sig om du använder kycklingfiléer som innehåller mycket vätska. Ta då en visp eller sked och rör runt lite så brukar det blanda sig. OBS! Var noga med att använda kokbar crème fraiche så se upp med light-produkter!

GI GI Tips:

Servera med grönsaker och t.ex. fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Servera tillsammans med grönsaker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Undvik light-produkter. Ta äkta crème fraiche och äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Crème fraiche kan bytas ut mot grädde helt eller delvis och tvärtom. T.ex. kan man ta 6 dl vispgrädde och 2 dl crème fraiche, så man kan ta det man har hemma. Om man smakar av såsen kan man anpassa mängden sambal oelek och soja efter egen smak. Om du tycker det är för starkt, ta mera grädde eller crème fraiche som neutraliserar smaken.

Kommentarer till Kyckling i ugn med sambal oelek

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Micael
Det här (och det med kotletter) är ett av mina absoluta favoritrecept. Jag har gjort det dussintals gånger och provat olika varianter, men nu tänkte jag be om råd.

Hur skulle det fungera om grädden byts ut mot kokosmjölk och creme fraiche byts ut mot kokosgrädde? Jag tänkte använda en indisk kryddblandning från kerala regionen som smaksättare till såsen, så det blir en härlig indisk/asiatisk tvist på det hela. Jag tänkte använda färska filéer och har ugnstermometer så att kycklingen inte blir överkokt.

Jag har aldrig provat att tillaga kokosmjölk i ugn med hela filéer tidigare och undrade om någon här har erfarenhet/expertis runt detta och kan ge tips/råd för att lyckas.
penna Skrivet av Alexandra
Gott!! Tack för receptet!

Tog mer sambal oelek i såsen. Sen tog jag ut fileerna, skrapade av såsen och penslade med lite honung blandat med olja. Täckte filéerna i sesamfrön och stekte på tills fröna fått yta. Serverade med potatismos och ärtor. Silade till sist över såsen :)
penna Skrivet av Antonio Nyman
väldig gott med fläskfile också! jag har också kokosmjölk ibland...mums mums
penna Skrivet av Christer
Gjort receptet 2 gånger nu .Det blir verkligen supergott !
Använde matlagningsgrädde första gången jag gjorde receptet då separerade såsen lite den blev bättre med vispgrädde.Smakade dock lika gott båda gångerna .
Prova receptet ni blir inte besvikna.

Christer
penna Skrivet av sofia
Kryddade filéerna med salt, pepparmix och rosmarin. Tillsatte kycklingfond, chilisås och en vitlöksklyfta till receptet. Mkt gott och uppskattat.
besökare Svar till Ulla penna Skrivet av Susanne
Jag har inte gjort det själv men det går säkert att förbereda dagen innan och sedan ställa in i ugnen nästa dag. Alternativt tillaga den helt dagen innan, sedan värma i ugnen nästa dag antar jag borde gå bra det med, men kanske ser det inte så bra ut? Jag har värmt i mikro när jag värmt vid senare tillfälle.
penna Skrivet av Ulla
Kan man göra rätten dagen innan man ska äta den?
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Roligt att du tycker om receptet! :)
penna Skrivet av Emma
Hur gott som helst. Har blivit mitt nya favoritrecept :)
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Jag skulle ta samma ugnsvärme och sedan korta tiden med kanske 10 minuter. Tänk på att försöka hälla av is (och vätska om du låter dem tina först). Du kan även använda receptet på kotletter i sambal oelek om du hellre vill det (det receptet innehåller ju bara vispgrädde). 

Läs alla 128 kommentarer

Se även dessa recept

| Fågel | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |