Kyckling i ugn med sambal oelek

Superenkelt recept som bara kräver 10 minuters arbete. Sedan sköter det sig självt i ugnen. Perfekt bjudmat.
kycklingen serverad med grönsaker
Enkelt recept på kycklingfilé i sås i ugn serverad med grönsaker.
Timglas Tid: 1 timme och 40 minuter
Portioner 8-10 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingfilé mot quorn och minska tiden i ugnen till ca 30 minuter.

Gör så här:

Lägg de frysta eller färska/tinade kycklingfiléerna i en ugnsform där alla filéer får plats att ligga bredvid varandra - för att de ska täckas jämnt av såsen.

Blanda crème fraiche, soja, sambal oelek och grädde i en bunke och rör om. (Om du använder äkta crème fraiche och vispgrädde så ta den större mängden sambal oelek och soja, använder du light-produkter så ta den mindre mängden. Smaka gärna av.)

Häll detta över kycklingfiléerna. Det är viktigt att filéerna täcks så mycket som möjligt av såsen.

Ställ in i mitten av ugnen i 175°C i 1,5 timmar. Om kycklingfiléerna är färska eller tinade så räcker det med 70 minuter.

Servera med ris, potatis, grönsaker.

kyckling i sambal oelek steg 1-3
1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. 2. Häll crème fraiche, soja, grädde och sambal oelek i en bunke. 3. Rör ihop till en jämn smet.
kyckling i sambal oelek steg 4-6
4. Häll såsen över kycklingfiléerna och ställ in i ugnen. 5. Såsen ska nästan täcka kycklingfiléerna. Ös över sås på den yta som inte är täckt. 6. Efter 1,5 timmar är de klara.

glödlampa Tips:

Såsen kan separera sig om du använder kycklingfiléer som innehåller mycket vätska. Ta då en visp eller sked och rör runt lite så brukar det blanda sig. OBS! Var noga med att använda kokbar crème fraiche så se upp med light-produkter!

GI GI Tips:

Servera med grönsaker och t.ex. fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Servera tillsammans med grönsaker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Undvik light-produkter. Ta äkta crème fraiche och äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Crème fraiche kan bytas ut mot grädde helt eller delvis och tvärtom. T.ex. kan man ta 6 dl vispgrädde och 2 dl crème fraiche, så man kan ta det man har hemma. Om man smakar av såsen kan man anpassa mängden sambal oelek och soja efter egen smak. Om du tycker det är för starkt, ta mera grädde eller crème fraiche som neutraliserar smaken.

Se även dessa recept

| Fågel | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |

Kommentarer till Kyckling i ugn med sambal oelek

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Jessica
Älskar detta receptet. Vi återkommer till det med jämna mellanrum, perfekt matlåde-mat! Brukar byta ut mot Quorn och iMat/iFraiche så det blir ovo-vegetariskt. Blir lika gott som med kyckling och mejerier. :)
✏️ Skrivet av Oskari Kotiranta
Kanongott! Ungarna älskar detta på fredagarna.

/O.K
✏️ Skrivet av Richard
Blanda i 4-5msk mangochutney , blir kanon gott! 😊
✏️ Skrivet av Micael
Det här (och det med kotletter) är ett av mina absoluta favoritrecept. Jag har gjort det dussintals gånger och provat olika varianter, men nu tänkte jag be om råd.

Hur skulle det fungera om grädden byts ut mot kokosmjölk och creme fraiche byts ut mot kokosgrädde? Jag tänkte använda en indisk kryddblandning från kerala regionen som smaksättare till såsen, så det blir en härlig indisk/asiatisk tvist på det hela. Jag tänkte använda färska filéer och har ugnstermometer så att kycklingen inte blir överkokt.

Jag har aldrig provat att tillaga kokosmjölk i ugn med hela filéer tidigare och undrade om någon här har erfarenhet/expertis runt detta och kan ge tips/råd för att lyckas.
✏️ Skrivet av Alexandra
Gott!! Tack för receptet!

Tog mer sambal oelek i såsen. Sen tog jag ut fileerna, skrapade av såsen och penslade med lite honung blandat med olja. Täckte filéerna i sesamfrön och stekte på tills fröna fått yta. Serverade med potatismos och ärtor. Silade till sist över såsen :)