
Dumlekakor
💬 45 kommentarer


Ingredienser:
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 24 st dumlekolor
- 24 st Noblesse

Utrustning:
- 24 st aluminiumformar
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Ställ upp runda aluminiumformar på en plåt.
Aluminiumformar på plåt. -
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
Rör sedan till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
Smör och strösocker. Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt bakpulver och salt. Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)
Tillsätt bakpulver och salt. Blanda. -
Tillsätt vetemjöl. Blanda till en jämn kakdeg.
(Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då tar man oftast för mycket mjöl. Väg eller häll istället upp mjölet. Tar du för mycket mjöl blir det svårt att forma degen till kulor och dumlekakorna blir torrare.)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Kakdegen klar. -
Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Lägg dem i aluminiumformarna.
Degen formad till kulor. -
Tryck i en dumlekola i varje kaka.
- 24 st dumlekolor
En dumlekola i varje kaka. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan.
Dumlekakorna i ugnen. -
Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter).
Låt svalna tills chokladen stelnat. Klart!
Förvara dumlekakorna i kylskåp.
- 24 st Noblesse
Färdiggräddade dumlekakor. Lägg på en noblesse. Chokladen har stelnat. Dumlekakorna klara. Dumlekaka delad på mitten.
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:




