Smör

Smör
Normalsaltat smör är den sort som avses i recepten om inget annat anges. (De sorter som också säljs är extrasaltat och osaltat.)

Normalsaltat svenskt smör ger god smak åt många bakverk och maträtter. Det är skillnad i smak på att använda riktigt smör än margarin. Smör är en naturlig produkt och innehåller 80% fett, till största andel mättat fett.

Smör framställs genom att bearbeta grädde. Om man själv vispar vispgrädde länge så bildas smörkorn.

Smör blir hårt i kylskåp och därför kan det vara bra att låta det ligga framme i rumstemperatur en stund innan man ska använda det i vissa recept.

I Sverige är det normalsaltade smöret vanligast och det som avses i mina recept. I utländska recept brukar man oftast avse osaltat smör.

Använd helst alltid smör (och inte margarin). Smör ger mycket godare smak och är dessutom bättre än margarin som innehåller allt möjligt skräp som tillsatser, aromämnen, härdat fett, transfetter. Smör innehåller däremot inga tillsatser och är tillverkat av färsk grädde.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Nej

Smör innehåller väldigt lite laktos. För de som är väldigt känsliga finns laktosfritt smör.

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av smör.

Energi: 720 kcal
Kolhydrater: 1 g (varav sockerarter: 0.1 g)
Protein: 1 g
Fett: 81 g (varav mättat fett: 51 g, enkelomättat fett: 21 g, fleromättat fett: 3 g)
Fibrer: 0 g
Transfett: 3.3 g
Kolesterol: 215 mg
Natrium: 11 mg

Tips och info

Engelskt namn:

Butter

Finns i affären:

Bland mejerivaror i närheten av margarin oftast

Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp och håller sig ca 2 månader, se bäst före datum på paketet.

Pris:

ca 40 kr för 500 g

Näringsvärdestips:

På 100 g är det 81 g fett varav 51 g är mättat.

Ersätt med:

Margarin, flytande smör, flytande margarin, matolja, olivolja

Vad väger smör?

Måttomvandla smör mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hoda Al-aassam
Hi if I substitute butter to oil is it the same , for example 200 grams of butter to 200 ml of oil ?
Skrivet av Therese
Mättat fett i smör är onyttigt i betydelsen att det gör oss feta om vi äter för mycket av det!
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Jo jag tycker smör är en alldeles utmärkt produkt. Det har jag alltid hemma i mitt kylskåp och används till både matlagning och bakning. Däremot margarin i alla dess former är helt bannlyst i mitt kylskåp.
Svar till James Juver Skrivet av Emma
tycker ni inte om smör?
Skrivet av Stefan
Smör - ja tack, en god och nyttig naturprodukt.
Margarin - aldrig, ner i soporna med det.

Intressant jämförelse nedan, margarintillverkning på sid 2...

http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarintillverkning.pdf

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest