En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
En klassisk Janssons frestelse är nästan ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.
Smord ugnsform.
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.
(Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)
ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
Potatis i strimlor.
Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan med en vass kniv eller använd allra helst mandolin så blir det fina tunna skivor snabbt och enkelt. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.
För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt.
Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.
Variationstips
Har du ingen ansjovis hemma? Det går att ta vanlig matjesill istället och skära i små bitar. Det blir nästan samma sak.
Planeringstips
Det är tyvärr svårt att förbereda Jansson utan att resultatet blir sämre. Men måste man förbereda så gör den helst helt klar i förväg, kyl ner och sedan värm upp igen vid servering.
Hållbarhet och förvaring
Förvara färdiglagad Jansson i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar.
Jag brukar oftast använda fast potatis men det ska gå bra med mjölig också. Det finns så klart en del skillnad på potatissorter, inte bara mellan fast och mjölig utan det är ju olika sorter som kallas fasta och mjöliga (i affären brukar inte explicit sort skrivas ut). Sedan kan även vatteninnehåll i potatisen variera på grund av hur den växt. Men man brukar få ett bra resultat om man inte själv lägger potatisen i blöt eller sköljer av den efter man skurit den. Det gäller att man inte sköljer bort stärkelsen för den vill man i gratängen för att den inte ska bli vattnig.
️ Skrivet av Björn Hellström
Frågan är om man ska ha fast eller mjölig potatis? Jag har gjort ditt recept och ett år blev det jättebra, nästa år inte så bra. Kan ju ha varit potatisen kanske? Vad tror du?
️ Skrivet av Göran
Gjort denna i många år. Såå god 😋
️ Skrivet av Josefina Nilsson
Tack för bästa receptet på Jansson som jag gör varje år.
webmaster
Svar till
Anita Brandelöve
️ Skrivet av Susanne
Tack detsamma! Jag hoppas du lyckas i år med mitt recept på Janssons frestelse. Jag har skrivit hur man gör för att inte Jansson ska bli vattnig under tips i receptet så läs allt som står där. Det viktigaste är att inte lägga potatisstrimlorna i blöt.
️ Skrivet av Anita Brandelöve
Hej Susanne
Jag ska ge mig på att göra Janssons frestelse
har gjort detta varje år men misslyckas varje gång den blir så vattning. Jag följer alltid dina recept som jag tycker är enkla och jätte bra . God Jul på dig 🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅
️ Skrivet av Therese
Jansson ska ha stekt karamelliserad lök för bästa smak. Några smörklickar på ströbrödet.
️ Skrivet av Jenny
Louisa, jaha, tydligen håller skalad potatis inte lång tid alls om den inte ligger i kallt vatten. Ursäkta, bortse från mitt tidigare inlägg. :(
️ Skrivet av Jenny
Louisa, ställ det i kylen bara så håller det sig. Kanske lägga något lock över. Jag hade väntat med att hälla över grädde och spad tills just innan ugnen, men det borde inte spela större roll egentligen.
️ Skrivet av Louisa
Hej
Kan man lförberedda Jansson dagen innan och laga i ugnen dagen efter?
️ Skrivet av Lasse
Jättebra recept och tips. Det enda som skiljer ljer ifrån mitt är att jag svettar löken i en stekpanna innan jag blandar i den. Jag tar också bara spadet av 2 av burkarna (100/65).
️ Skrivet av Kjell Ljungström
Mycket pedagogiskt recept.
Har ofta problem med att min Jansson blir vattning. Du berättade hur jag undviker detta.
Hälsningar och tack för tipset.
Kjell.
️ Skrivet av Lillemor Nordlund
Hej!
Detta varit det mest perfekta recept jag har använt
Jag gör precis efter receptet, blir alltid uppskattat
️ Skrivet av Johan
Bra recept, inga konstigheter, blev jättegott efter att den fick stå till sig över natten.
️ Skrivet av Lars Lans
Suveränt bra recept på Janssons. Jag har halverat det rakt av och det funkar jättebra. Då jag är själv så blir en Janssons frestelse i en ca 5cm hög form och 20cm diam lagom med ca tre portioner lunch och två matdosor.
️ Skrivet av Berthold I
Hej i 40år ha detta varit det mest perfekta recept jag har använt till de julbord jag serverat under mina verksamma år på krogar.
men jag använder lite mer grädde-.
️ Skrivet av Perik Lund
Stek löken till gyllenfärg, så försvinner vattnet och din Janssons skär sig inte
️ Skrivet av martin
Tips, om man som jag använder maskin för potatisen, skölj bunken och skäret efter du strimlat potatisen med grädden du ska hälla på, då får man med stärkelsen som "rymt", har alltid blivit perfekt krämig, tycker det blir bättre med maskin för man får så små bitar av potatisen,
️ Skrivet av Stefan
Hej
Vad är det för maskin som du märkt drar ur stärkeksen? Jag använder alltid multihackare för att göra strimlorna och tycker alltid den blir väldigt krämig och god jämfört med andra janssons. Hunnit göra den här i dubbla satsen några gånger nu med enda ändringarna är att jag bara tillsätter lite kanel och avrundar anjovismängden uppåt. Så otroligt gott! Tack för denna och God fortsättning!
Tack föresten för alla andra recept! För sen jag flyttade hemifrån för 14-15 års sedan har jag nästintill alltid använt endast dina recept och det borde va rätt många vid de här laget. Många gånger har man nog omedvetet bara googlat ett recept och tittat på flera sidor men ändå valt receptet som finns på denna. Annars söker jag alltid recept på din sajt först. Förutom att jag är väldigt nöjd med rätterna så tycker jag strukturen på recepten och förklaringarna funkar väldigt bra för mig.
Man kan säga att du lyft mig från hopplös ungkarl till bra-på-att-laga-mat nivå. Stort tack och hoppas den här sidan alltid kommer finnas kvar!
Mvh
Stefan
️ Skrivet av A Hansson
Denna Jansson är jättegod! Gjorde den förra julen och gör detsamma i år.
Dock blir den ännu godare om man bryner löken först (enligt gammal tradition)!!
Mvh och God Jul!
Anna
️ Skrivet av Christina
Så är det snart jul igen och dags att göra din jättegoda Janssons Frestelse. Gör ditt recept varje år. Det som skrevs om i kommentaren med Kalles kaviar heter Kaviarfrestelse och är också jättegott. Mvh Christina