Janssons frestelse

En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse är nästan ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 464 kcal
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning:

  • 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör Janssons Frestelse så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

    • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
    potatis i strimlor
    Potatis i strimlor.
  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

    lök i tunna strimlor
    Lök i tunna strimlor.
  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

    ansjovis i mindre bitar
    Ansjovis i mindre bitar.
  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

    potatis, lök, ansjovis blandat
    Potatis, lök, ansjovis blandat.
  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

    häll på grädde och ansjovisspad
    Häll på grädde och ansjovisspad.
    grädde och ansjovisspad påhällt
    Grädde och ansjovisspad påhällt.
  7. Strö över ströbröd.

    strö över ströbröd
    Strö över ströbröd.
  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

    tunna skivor av smör
    Tunna skivor av smör.
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

    janssons frestelse i ugnen
    Janssons frestelse i ugnen.
    janssons frestelse klar
    Janssons frestelse klar.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Janssons frestelse

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av martin
Tips, om man som jag använder maskin för potatisen, skölj bunken och skäret efter du strimlat potatisen med grädden du ska hälla på, då får man med stärkelsen som "rymt", har alltid blivit perfekt krämig, tycker det blir bättre med maskin för man får så små bitar av potatisen,
✏️ Skrivet av Stefan
Hej

Vad är det för maskin som du märkt drar ur stärkeksen? Jag använder alltid multihackare för att göra strimlorna och tycker alltid den blir väldigt krämig och god jämfört med andra janssons. Hunnit göra den här i dubbla satsen några gånger nu med enda ändringarna är att jag bara tillsätter lite kanel och avrundar anjovismängden uppåt. Så otroligt gott! Tack för denna och God fortsättning!

Tack föresten för alla andra recept! För sen jag flyttade hemifrån för 14-15 års sedan har jag nästintill alltid använt endast dina recept och det borde va rätt många vid de här laget. Många gånger har man nog omedvetet bara googlat ett recept och tittat på flera sidor men ändå valt receptet som finns på denna. Annars söker jag alltid recept på din sajt först. Förutom att jag är väldigt nöjd med rätterna så tycker jag strukturen på recepten och förklaringarna funkar väldigt bra för mig.

Man kan säga att du lyft mig från hopplös ungkarl till bra-på-att-laga-mat nivå. Stort tack och hoppas den här sidan alltid kommer finnas kvar!

Mvh

Stefan
✏️ Skrivet av A Hansson
Denna Jansson är jättegod! Gjorde den förra julen och gör detsamma i år.

Dock blir den ännu godare om man bryner löken först (enligt gammal tradition)!!

Mvh och God Jul!
Anna
✏️ Skrivet av Christina
Så är det snart jul igen och dags att göra din jättegoda Janssons Frestelse. Gör ditt recept varje år. Det som skrevs om i kommentaren med Kalles kaviar heter Kaviarfrestelse och är också jättegott. Mvh Christina
💬 Svar till Anonym ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tips, kanske är det gott även om det låter lite konstigt! 😉 Jag har lagt in din kommentar som ett svar till Linda nedan. God Jul till dig också! 💕