⭐ webmaster
Janssons frestelse
Ingredienser:
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
- 2 st gula lökar
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- 2-4 msk smör
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.
-
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.
(Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
-
Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan med en vass kniv eller använd allra helst mandolin så blir det fina tunna skivor snabbt och enkelt. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.
- 2 st gula lökar
-
Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
-
Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.
-
Häll över ansjovisspad och grädde.
- 3 dl vispgrädde
-
Strö över ströbröd.
- 3 msk ströbröd
-
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.
- 2-4 msk smör
-
Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
Tips & tricks:
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Huvudrätter | Julmat |
⭐ webmaster
⭐ webmaster