Dock blir den ännu godare om man bryner löken först (enligt gammal tradition)!!
Mvh och God Jul!
Anna
Utrustning:
Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.
(Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)
Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.
Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.
Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.
Häll över ansjovisspad och grädde.
Strö över ströbröd.
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.
Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
Tips:
För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.