Janssons frestelse

En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse är nästan ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (311 g): 464 kalorier, 39 g kolhydrater, 29 g fett, 9 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning:

  • 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme

Gör Janssons Frestelse så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

    • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
    potatis i strimlor
    Potatis i strimlor.
  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

    lök i tunna strimlor
    Lök i tunna strimlor.
  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

    ansjovis i mindre bitar
    Ansjovis i mindre bitar.
  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

    potatis, lök, ansjovis blandat
    Potatis, lök, ansjovis blandat.
  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

    häll på grädde och ansjovisspad
    Häll på grädde och ansjovisspad.
    grädde och ansjovisspad påhällt
    Grädde och ansjovisspad påhällt.
  7. Strö över ströbröd.

    strö över ströbröd
    Strö över ströbröd.
  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

    tunna skivor av smör
    Tunna skivor av smör.
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

    janssons frestelse i ugnen
    Janssons frestelse i ugnen.
    janssons frestelse klar
    Janssons frestelse klar.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Janssons frestelse

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lillemor Nordlund
Hej!
Detta varit det mest perfekta recept jag har använt
Jag gör precis efter receptet, blir alltid uppskattat
✏️ Skrivet av Johan
Bra recept, inga konstigheter, blev jättegott efter att den fick stå till sig över natten.
✏️ Skrivet av Lars Lans
Suveränt bra recept på Janssons. Jag har halverat det rakt av och det funkar jättebra. Då jag är själv så blir en Janssons frestelse i en ca 5cm hög form och 20cm diam lagom med ca tre portioner lunch och två matdosor.
✏️ Skrivet av Berthold I
Hej i 40år ha detta varit det mest perfekta recept jag har använt till de julbord jag serverat under mina verksamma år på krogar.
men jag använder lite mer grädde-.
✏️ Skrivet av Perik Lund
Stek löken till gyllenfärg, så försvinner vattnet och din Janssons skär sig inte