| Huvudrätter | Julmat och andra julrecept |

Janssons frestelse

En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse är nästan ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör Janssons Frestelse så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

    • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
    potatis i strimlor
    Potatis i strimlor.
  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

    lök i tunna strimlor
    Lök i tunna strimlor.
  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

    ansjovis i mindre bitar
    Ansjovis i mindre bitar.
  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

    potatis, lök, ansjovis blandat
    Potatis, lök, ansjovis blandat.
  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

    häll på grädde och ansjovisspad
    Häll på grädde och ansjovisspad.
    grädde och ansjovisspad påhällt
    Grädde och ansjovisspad påhällt.
  7. Strö över ströbröd.

    strö över ströbröd
    Strö över ströbröd.
  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

    tunna skivor av smör
    Tunna skivor av smör.
  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

    janssons frestelse i ugnen
    Janssons frestelse i ugnen.
    janssons frestelse klar
    Janssons frestelse klar.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Jansson: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Kommentarer till Janssons frestelse

Skriv en kommentar

person Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Tack för tips, kanske är det gott även om det låter lite konstigt! 😉 Jag har lagt in din kommentar som ett svar till Linda nedan. God Jul till dig också! 💕
person Svar till Linda penna Skrivet av Anonym
Hej,
Detta är till kommentaren nedan, min morfar gör janssons med kaviar (kalles kaviar), alltså istället för ansjovis så kan man ta kaviar med ca 1 cm mellanrum när man trycket ut det.
Han säger att det är såpass gott att han aldrig kommer återgå till ansjovis.
man kan ju alltid testa.

God Jul!
person Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Nej jag tror tyvärr inte det blir bra med lax. I så fall är det nog bättre att skippa ansjovisen men då blir det ju mer som en potatisgratäng, ansjovisen sätter ändå en viss prägel på en Jansson tycker jag. Spadet man häller på ger även den smak och sälta. Annars kan du prova med matjesill det tror jag skulle fungera, men gissar att du inte gillar det heller om du inte gillar ansjovis. Hoppas du hittar någon lösning och det blir gott! God Jul önskar jag dig också!

Läs alla 84 kommentarer