Janssons frestelse
Ingredienser:
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
- 2 st (ca 300 g) gula lökar
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- 2-4 msk smör
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.
Smord ugnsform. -
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.
(Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
Potatis i strimlor. -
Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan med en vass kniv eller använd allra helst mandolin så blir det fina tunna skivor snabbt och enkelt. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.
- 2 st (ca 300 g) gula lökar
Lök i tunna strimlor. -
Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
Ansjovis i mindre bitar. -
Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.
Potatis, lök, ansjovis blandat. -
Häll över ansjovisspad och grädde.
- 3 dl vispgrädde
Häll på grädde och ansjovisspad.
Grädde och ansjovisspad påhällt. -
Strö över ströbröd.
- 3 msk ströbröd
Strö över ströbröd. -
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.
- 2-4 msk smör
Tunna skivor av smör. -
Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
Janssons frestelse i ugnen.
Janssons frestelse klar.
Näringsvärden
Matlåda
Tips & tricks
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Tack så mkt bästa Jansson !!!
Skulle laga Janzon till min dotters julbord i morgon. Ja, jag är bjuden😀. Har lagat Janzon många gånger men nu var den fler dubblad. Då hittar jag din site. Räddad! Så smart , allt skall ju blandas. Men grunden med finstrimlat skall ju hållas. Det blev jättebra. Men det bästa med din site är ju vilken bra pedagogisk uppläggning du har gjort. Bästa jag har upplevt.
Fortsätt så! God Jul!
webmaster
webmaster
Tycker man ska steka löken mjuk och inte använda den rå då den hjälper till att göra det vattnigt och ger en skarp smak. Mycket godare med lättstekt lök👌
webmaster
Kan man efter gräddningen frysa ner så man kan ta upp den vid senare tillfälle?
Tom
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
Jag ska ge mig på att göra Janssons frestelse
har gjort detta varje år men misslyckas varje gång den blir så vattning. Jag följer alltid dina recept som jag tycker är enkla och jätte bra . God Jul på dig 🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅🤶🎅
Kan man lförberedda Jansson dagen innan och laga i ugnen dagen efter?
Hasselbackspotatis
Köttbullar
Julskinka
Rödbetstsatsiki
Revbensspjäll
Julköttbullar med julkryddor
Rödbetssallad
Ugnsomelett med svampstuvning