Janssons frestelse





Ingredienser:
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
- 2 st gula lökar
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- 2-4 msk smör
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Gör Janssons Frestelse så här:
-
Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.
Smord ugnsform. -
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.
(Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
Potatis i strimlor. -
Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.
- 2 st gula lökar
Lök i tunna strimlor. -
Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
Ansjovis i mindre bitar. -
Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.
Potatis, lök, ansjovis blandat. -
Häll över ansjovisspad och grädde.
- 3 dl vispgrädde
Häll på grädde och ansjovisspad. Grädde och ansjovisspad påhällt. -
Strö över ströbröd.
- 3 msk ströbröd
Strö över ströbröd. -
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.
- 2-4 msk smör
Tunna skivor av smör. -
Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
Janssons frestelse i ugnen. Janssons frestelse klar.
Tips:
För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.
Variationstips:
Har du ingen ansjovis hemma? Det går att ta vanlig matjesill istället och skära i små bitar. Det blir nästan samma sak.
Planeringstips:
Det är tyvärr svårt att förbereda Jansson utan att resultatet blir sämre. Men måste man förbereda så gör den helst helt klar i förväg, kyl ner och sedan värm upp igen vid servering.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara färdiglagad Jansson i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar.
Kan man lförberedda Jansson dagen innan och laga i ugnen dagen efter?