| Huvudrätter | Julmat och andra julrecept |

Janssons frestelse

En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

  7. Strö över ströbröd.

  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Beskrivande bilder

smord ugnsform
1. Smord ugnsform.
potatis i strimlor
2. Potatis i strimlor.
lök i tunna strimlor
3. Lök i tunna strimlor.
ansjovis i mindre bitar
4. Ansjovis i mindre bitar.
potatis, lök, ansjovis blandat
5. Potatis, lök, ansjovis blandat.
häll på grädde och ansjovisspad
6.1. Häll på grädde och ansjovisspad.
grädde och ansjovisspad påhällt
6.2. Grädde och ansjovisspad påhällt.
strö över ströbröd
7. Strö över ströbröd.
tunna skivor av smör
8. Tunna skivor av smör.
janssons frestelse i ugnen
9.1. Janssons frestelse i ugnen.
janssons frestelse klar
9.2. Janssons frestelse klar.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Jansson: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.