| Huvudrätter | Julmat och andra julrecept |

Janssons frestelse

En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
janssons frestelse
Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

  • 1 st ugnsform ca 20x30 cm (måtten på formen är inte så noga)

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm, måtten är inte jättenoga.

  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor och lägg dem i ugnsformen.

    (Skölj inte potatisen och lägg den inte heller i blöt. Då försvinner stärkelse och det är den som gör potatisgratängen krämig och god.)

  3. Skala löken och skär i tunna strimlor. Skär så tunt du kan. Lägg lökstrimlorna på potatisstrimlorna.

  4. Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Häll inte bort spadet, det behövs senare. Lägg ansjovisbitarna i ugnsformen.

  5. Rör runt potatisstrimlor, lökstrimlor och ansjovisbitar så det blir blandat. Använd händerna så går det snabbt.

  6. Häll över ansjovisspad och grädde.

  7. Strö över ströbröd.

  8. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

  9. Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Beskrivande bilder

smord ugnsform
1. Smord ugnsform.
potatis i strimlor
2. Potatis i strimlor.
lök i tunna strimlor
3. Lök i tunna strimlor.
ansjovis i mindre bitar
4. Ansjovis i mindre bitar.
potatis, lök, ansjovis blandat
5. Potatis, lök, ansjovis blandat.
häll på grädde och ansjovisspad
6.1. Häll på grädde och ansjovisspad.
grädde och ansjovisspad påhällt
6.2. Grädde och ansjovisspad påhällt.
strö över ströbröd
7. Strö över ströbröd.
tunna skivor av smör
8. Tunna skivor av smör.
janssons frestelse i ugnen
9.1. Janssons frestelse i ugnen.
janssons frestelse klar
9.2. Janssons frestelse klar.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig Jansson: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt. Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Micke    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra! :) God Jul!
   kommentar  Skrivet av  Micke  
Jag har inte bott i Sverige på många år, och varje gång jag söker efter ett recept på svensk mat blir det alltid samma google sökning för att hitta på recepten.se.

Jag har gjort denna Jansson i tre olika lände än så länge och idag ska jag på julmiddag i det fjärde landet.

Jag vet att den kommer bli lika god som alltid!
 svar  Svar till  Marika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja jag skulle nog hälla på lite grädde och salta lite extra. Det blir ju mer som en potatisgratäng utan ansjovis. Ansjovis är ju ganska salt så ta som sagt extra salt.
   kommentar  Skrivet av  Marika  
Om jag vill göra denna utan ansjovis, bör jag tillsätta vätska (grädde?) då? Eller hur gör jag? :)

Tack på förhand!
 svar  Svar till  Björn    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Så trevligt att du äntligen fick till din Jansson så den blev så där krämig och fin som den ska! Det är tack vare alla värdefulla kommentarer från alla trevliga människor som skrivit här som jag fick veta det för ett antal år sedan och så har jag skrivit in det i receptet. 
   kommentar  Skrivet av  Björn  
Vill säga tack! Att du betonade att stärkelsen ska vara kvar! Jag har gjort motsatsen i alla år. Nu blev den krämig och fin!
 svar  Svar till  Moni    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! Ja visst är Janssons frestelse god! :)
   kommentar  Skrivet av  Moni  
Tack för det underbara receptet. Jag älskar Janssons!
Moni
 svar  Svar till  Angela    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips, det tror jag också det gör, det är kryddningen som är det viktiga.
   kommentar  Skrivet av  Angela  
Jag brukar använda ansjoviskryddad sill till min Jansson,
det går minst lika bra tycker jag.

Skriv och läs alla 77 kommentarer