Janssons frestelse
En mycket god och krämig Janssons frestelse, en riktig klassiker som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
Tid: 1 ½ timme
Mängd: 6 portioner
Ingredienser:
- ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis (ej färskpotatis)
- 2 st (ca 300 g) gula lökar
- 200 g (ej avrunnen vikt) ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ströbröd
- 2-4 msk smör
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (311 g): 464 kcal, 39 g kolhydrater, 29 g fett, 9 g protein
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Tips & tricks
För att undvika en vattnig Janssons frestelse: Låt inte potatisen ligga i vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse och då binds inte vätskan så gör inte det). Undvik också att använda maskin för att göra potatisstrimlorna eftersom detta också drar ur stärkelse har jag märkt.
Om din Jansson blivit vattnig så låt den stå i ugnen tills vätskan dunstar. Lägg över folie så den inte blir bränd.
Variationstips
Har du ingen ansjovis hemma? Det går att ta vanlig matjesill istället och skära i små bitar. Det blir nästan samma sak.
Planeringstips
Det är tyvärr svårt att förbereda Jansson utan att resultatet blir sämre. Men måste man förbereda så gör den helst helt klar i förväg, kyl ner och sedan värm upp igen vid servering.
Hållbarhet och förvaring
Förvara färdiglagad Jansson i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar.
️ Skrivet av
Tack! Det var gott
webmaster
Svar till
Björn Hellström
️ Skrivet av
Jag brukar oftast använda fast potatis men det ska gå bra med mjölig också. Det finns så klart en del skillnad på potatissorter, inte bara mellan fast och mjölig utan det är ju olika sorter som kallas fasta och mjöliga (i affären brukar inte explicit sort skrivas ut). Sedan kan även vatteninnehåll i potatisen variera på grund av hur den växt. Men man brukar få ett bra resultat om man inte själv lägger potatisen i blöt eller sköljer av den efter man skurit den. Det gäller att man inte sköljer bort stärkelsen för den vill man i gratängen för att den inte ska bli vattnig.
️ Skrivet av
Frågan är om man ska ha fast eller mjölig potatis? Jag har gjort ditt recept och ett år blev det jättebra, nästa år inte så bra. Kan ju ha varit potatisen kanske? Vad tror du?
️ Skrivet av
Gjort denna i många år. Såå god 😋
️ Skrivet av
Tack för bästa receptet på Jansson som jag gör varje år.