| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt | Nyårsrecept |

Pannacotta

Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Pannacotta är ett av mina favoritrecept.
pannacotta
Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

Beskrivande bilder

Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
1. Gelatinbladen i vatten.
instruktion steg 2.1 pannacotta
2.1. Snitta vaniljstången.
instruktion steg 2.2 pannacotta
2.2. Skrapa ur vaniljfrön.
instruktion steg 2.3 pannacotta
2.3. Vaniljstång och vaniljfrön.
instruktion steg 3.1 pannacotta
3.1. Låt koka upp.
instruktion steg 3.2 pannacotta
3.2. Koka några minuter för att få ut mer smak.
instruktion steg 4 pannacotta
4. Fiska upp vaniljstången.
instruktion steg 5.1 pannacotta
5.1. Urkramade gelatinblad.
instruktion steg 5.2 pannacotta
5.2. Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
instruktion steg 5.3 pannacotta
5.3. Pannacotta-blandningen klar.
instruktion steg 6 pannacotta
6. Häll upp i portionsglas.
instruktion steg 7 pannacotta
7. Garnera med bär och ev. citronmeliss.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig flera dagar i kylskåp.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  emelie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det står i receptet. Dock blir det aldrig exakt samma smak med vaniljsocker som vaniljstång. Då får du i så fall använda vaniljpulver, det kanske är det du menar? Vaniljpulver är ju malda vaniljstänger. Jag tror det står på vaniljpulver-burken. Men annars skulle jag ta 1-2 tsk vaniljpulver. Börja med 1 tsk och låt koka någon minut, smaka av och tillsätt mera om du vill ha mer vaniljsmak. Det gör inget om det kokar några minuter extra under tiden du smakar av.
   kommentar  Skrivet av  emelie  
om man använder vanlijsocker istället för vaniljstång, hur mycket ska man använda då för att få samma smak som om jag gjort med vaniljstång?
 svar  Svar till  Lily    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja häll upp direkt!
   kommentar  Skrivet av  Lily  
Skall man hälla i gräddblandningen i glasen medan den fortfarande är varm eller skall man låta den svalna något?
 svar  Svar till  gullbritt    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej det är inget fel, vaniljfröna sjunker till botten. Inte heller smaken finns ju så mycket kvar i fröna eftersom man kokt dem i grädden så det gör inget smakmässigt heller att de sjunker till botten. Inget att bry sig om alltså!
   kommentar  Skrivet av  gullbritt  
Hej, Håller på att prova din pannacotta, har en liten fråga, alla fröna från vaniljstången lägger sig på botten, har jag gjort något fel?
Med vänliga hälsningar
GullBritt
 svar  Svar till  Angelica    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag håller med! Receptet är nu ändrat till 2 gelatinblad. Jag vet inte om gelatinbladen på senaste tiden blivit mer "effektfulla" eller om det är jag som ändrat smak. Jag tyckte tidigare att 3 gelatinblad var lagom men nu senaste året när jag gjort pannacottan med både 3 och 2 gelatinblad flera gånger så blir den för fast med 3 gelatinblad och lagom mjuk och krämig med 2 gelatinblad.
   kommentar  Skrivet av  Angelica  
Lägg endast i 2 blad,3 st blir för mycket om man vill ha en krämig pannacotta.
 svar  Svar till  Sabina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt att höra! :)
   kommentar  Skrivet av  Sabina  
Jättegod pannacotta! Jag tog också bara i 2 gelatinblad. Familjen tyckte den var väldigt god! Jag värmde upp hallon och hällde över :)

Skriv och läs alla 189 kommentarer