| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt | Nyårsrecept |

Pannacotta

Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Pannacotta är ett av mina favoritrecept.
pannacotta
Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

Beskrivande bilder

Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
1. Gelatinbladen i vatten.
instruktion steg 2.1 pannacotta
2.1. Snitta vaniljstången.
instruktion steg 2.2 pannacotta
2.2. Skrapa ur vaniljfrön.
instruktion steg 2.3 pannacotta
2.3. Vaniljstång och vaniljfrön.
instruktion steg 3.1 pannacotta
3.1. Låt koka upp.
instruktion steg 3.2 pannacotta
3.2. Koka några minuter för att få ut mer smak.
instruktion steg 4 pannacotta
4. Fiska upp vaniljstången.
instruktion steg 5.1 pannacotta
5.1. Urkramade gelatinblad.
instruktion steg 5.2 pannacotta
5.2. Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
instruktion steg 5.3 pannacotta
5.3. Pannacotta-blandningen klar.
instruktion steg 6 pannacotta
6. Häll upp i portionsglas.
instruktion steg 7 pannacotta
7. Garnera med bär och ev. citronmeliss.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig flera dagar i kylskåp.