Pannacotta

Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. En underbar efterrätt med lyxkänsla som både är enkel att göra och går snabbt. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare. Pannacotta är en av mina favoritdesserter - så god, len och krämig vaniljgrädde. En ljuvligt god italiensk dessert.
pannacotta
Pannacotta garnerad med hallon, blåbär och citronmeliss.
Timglas Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (91 g): 343 kalorier, 10 g kolhydrater, 33 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning:

Gör pannacotta så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

    Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
    Gelatinbladen i vatten.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

    instruktion steg 2.1 pannacotta
    Snitta vaniljstången.
    instruktion steg 2.2 pannacotta
    Skrapa ur vaniljfrön.
    instruktion steg 2.3 pannacotta
    Vaniljstång och vaniljfrön.
  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

    instruktion steg 3.1 pannacotta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 3.2 pannacotta
    Koka några minuter för att få ut mer smak.
  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

    instruktion steg 4 pannacotta
    Fiska upp vaniljstången.
  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

    instruktion steg 5.1 pannacotta
    Urkramade gelatinblad.
    instruktion steg 5.2 pannacotta
    Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
    instruktion steg 5.3 pannacotta
    Pannacotta-blandningen klar.
  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

    (När man häller upp pannacottasmeten kan man för att undvika att det rinner efter kanten t.ex. använda en doseringstratt, vanlig tratt eller en såsslev.)

    instruktion steg 6 pannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

    instruktion steg 7 pannacotta
    Garnera med bär och ev. citronmeliss.

servera Serveringstips:

Garnera med säsongens färska frukter eller bär t.ex. blåbär, hallon, granatäpple, vindruvor, physalis. Även frysta bär blir bra. Man kan också garnera med hackad choklad. Vill man ha något grönt så är passar mynta och citronmeliss.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösocker mot sötströ. Se recept på LCHF-Pannacotta.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dagar i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt | Nyår |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anna Karlsson
Älskar pannacotta. Väldigt bra och tydlig recept.
✏️ Skrivet av Maria
Hej! Jag undrar om man kan frysa in pannacotta, ifall det blir över.?
💬 Svar till Ingalill danielsson ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, ja det går utmärkt att halvera receptet! Gott Nytt År! 🌟
✏️ Skrivet av Ingalill danielsson
Hej jag undrar om ni har recept på 2 portioner vi är bara två på nyåret. Kan jag halvera receptet blir det bra.

Tacksam för svar mvh Ingalill Danielssom tack på förhand
✏️ Skrivet av Agneta
Limepannacotta