Pannacotta

Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Pannacotta är en av mina favoriter. Så god, len och krämig vaniljgrädde.
pannacotta
Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare.
Timglas Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (92 g): 345 kalorier, 10 g kolhydrater, 33 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning:

Gör panncotta så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

    Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
    Gelatinbladen i vatten.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

    instruktion steg 2.1 pannacotta
    Snitta vaniljstången.
    instruktion steg 2.2 pannacotta
    Skrapa ur vaniljfrön.
    instruktion steg 2.3 pannacotta
    Vaniljstång och vaniljfrön.
  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

    instruktion steg 3.1 pannacotta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 3.2 pannacotta
    Koka några minuter för att få ut mer smak.
  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

    instruktion steg 4 pannacotta
    Fiska upp vaniljstången.
  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

    instruktion steg 5.1 pannacotta
    Urkramade gelatinblad.
    instruktion steg 5.2 pannacotta
    Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
    instruktion steg 5.3 pannacotta
    Pannacotta-blandningen klar.
  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

    (När man häller upp pannacottasmeten kan man för att undvika att det rinner efter kanten t.ex. använda en doseringstratt, vanlig tratt eller en såsslev.)

    instruktion steg 6 pannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

    instruktion steg 7 pannacotta
    Garnera med bär och ev. citronmeliss.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig flera dagar i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt | Nyårsrecept |

Kommentarer till Pannacotta

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Agneta
Undrar hur man slipper ifrån att alla vaniljkorn hamnar i botten på glasen ?
✏️ Skrivet av Lisa
Använder alltid det här receptet när jag gör pannacotta :) Blir super :)
✏️ Skrivet av Julia
Hej, undrar om man kan använda både en vaniljstång och vanilj socker om man ska göra t.ex en dubbel sats?
✏️ Skrivet av Olof
Efter att det stelnat kokade jag en juice av havtorn ,sötade den och rörde i ett gelatinblad och hällde uppe på fick sedan stelna garnerade med hel rödvinbärsklase
Det kan inte bli godare
✏️ Skrivet av Alexander Dahlqvist
Mums