| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt | Nyårsrecept |

Pannacotta

Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Pannacotta är ett av mina favoritrecept.
pannacotta
Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare.
Timglas Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning du behöver:

Gör panncotta så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

    Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
    Gelatinbladen i vatten.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

    instruktion steg 2.1 pannacotta
    Snitta vaniljstången.
    instruktion steg 2.2 pannacotta
    Skrapa ur vaniljfrön.
    instruktion steg 2.3 pannacotta
    Vaniljstång och vaniljfrön.
  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

    instruktion steg 3.1 pannacotta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 3.2 pannacotta
    Koka några minuter för att få ut mer smak.
  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

    instruktion steg 4 pannacotta
    Fiska upp vaniljstången.
  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

    instruktion steg 5.1 pannacotta
    Urkramade gelatinblad.
    instruktion steg 5.2 pannacotta
    Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
    instruktion steg 5.3 pannacotta
    Pannacotta-blandningen klar.
  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

    instruktion steg 6 pannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

    instruktion steg 7 pannacotta
    Garnera med bär och ev. citronmeliss.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig flera dagar i kylskåp.

Kommentarer till Pannacotta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av sofi
Hej HJÄLP
Jag håller på att göra en tårta till min som som fyller imorgon och den ska ha vit chokladpannacotta som fyllning. Har nu gått mer än 3 timmar sen jag gjorde den och ställde den i kylen och den har knappt ändrat konsistens. Kan jag göra något för att den ska stelna till en fastare form? Se receptet nedan
tacksam för all hjälp/råd jag kan få
Vit chokladpannacotta
4 gelatinblad
8 dl vispgrädde
400 g hackad vit choklad
1 krm vaniljpulver
Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten.Värm grädden (koka inte). Ta från värmen och rör ner gelatinblad, vaniljpulver och choklad. Rör till en slät smet. Sila. Låt stå i kylen minst 6 timmar.
person Svar till Leila penna Skrivet av Susanne
Du kan ställa in den i kylen direkt om du vill det, att man låter det svalna först i rumstemperatur är mest för att man inte vill värma upp kylskåpet i onödan. Så du behöver inte vänta tills den uppnått rumstemperatur. Jag brukar vänta kanske 15 minuter men det är enbart för att jag inte vill ha in massa värme i kylen. Är det kallt ute kan man ju ställa ut pannacottan också. Plastfolie kan man sätta över så det inte tar smak av annat i kylen. Jag har förvarat pannacotta utan plastfolie också och det har gått bra det med. Jo det kan bli kondens men har svårt att tro att den inte skulle stelna p.g.a. det, dock brukar jag använda vanligt gelatin för det mesta och inte gelésocker, men har svårt att tro att gelésocker inte skulle stelna men du kan självklart vänta med att sätta på plastfolien till senare. Det går bra att förvara 2 dagar i kylskåp.
penna Skrivet av Leila
Hej!

Om jag gör pannacotta på gelesocker och sedan häller upp i plastglas, hur länge kan de då förvaras? (skall göras i förväg till ett bröllop)

Bör pannacottan svalna helt i rumstemperatur först för att sedan sättas in i kyl med plastfolie?

Jag testade att lägga in direkt i kylen med plastfolie, men upplever att det då blev kondens och pannacottan stelnar inte helt i kylen. Kanske man kan lägga in den i kylen först och efter ett tag plasta in glaset med pannacottan för att förvara ca 2 dagar i kyl?

Läs alla 198 kommentarer