| Glutenfritt | Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Mandeltårta med smörkräm

God och mäktigt recept på tårta med mandelbottnar med smörkräm emellan. Tårtan brukar även kallas Oscar II:s tårta efter den folkkäre kungen som gillade denna tårta. Eftersom tårtan är gul passar den även bra till påsk. En stor fördel med denna tårta är att den går att förbereda och kan frysas in.
mandeltårta med smörkräm
Marängbottnar med mandel och smörkräm emellan. Ovanpå rostad flagad mandel. Gör gärna tårtan långt i förväg och frys in den.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
Portioner ca 12 bitar

Ingredienser:

Mandelbottnar:

Smörkräm:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och mjölk eller grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Eftersom det ska bli 2 st bottnar till tårtan så behövs 2 st bakplåtspapper med en cirkel på varje.

    (Ett tips är att använda passare, eller om man har en tallrik med ungefär så stor diameter så kan man rita efter den.)

  2. Mal mandeln med en kvarn eller hacka fint i en mixer.

  3. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.

    Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer minst 2 liter. Lägg äggulorna i en liten skål och täck med plastfolie och ställ in i kylen, de ska senare användas till smörkrämen.

  4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå och vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut), det tar några minuter.

  5. Vänd försiktigt ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet.

  6. Bred ut smeten i jämnt lager, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper.

    (Ett tips är att vända bakplåtspappren om man inte vill riskera få blyerts i tårtan, se bara till att måla tillräckligt starkt så man ser igenom. Dock flyter inte smeten ut så breder man bara ut den lite innanför så är inte det heller något problem.)

  7. Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten av ugnen i 175°C i ca 22 minuter.

    Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.

  8. Lägg äggulorna i en kastrull och häll på mjölk eller grädde samt strösocker i en kastrull.

  9. Vispa till en jämn smet. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna någon minut.

  10. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.

    Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp.

  11. Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Låt svalna innan du senare garnerar tårtan med dem.

  12. När tårtbottnarna svalnat, smörkrämen är kylskåpskall och de rostade mandelspånen svalnat till rumstemperatur så kan man lägga ihop tårtan.

    Lägg den ena tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på halva mängden smörkräm.

  13. Lägg på den andra tårtbottnen och bred ut resten av smörkrämen ovanpå.

  14. Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm.

    Förvara mandeltårtan i kylskåp fram till servering. Den går även att frysa.

Beskrivande bilder

ritar upp en cirkel med passare
1.1. Ritar upp en cirkel med passare.
cirkel på bakplåtspapper
1.2. Cirkel på bakplåtspapper.
sötmandel i mixer
2.1. Sötmandel i mixer.
finhackad sötmandel i mixer
2.2. Finhackad sötmandel i mixer.
äggvitorna i en bunke
3.1. Äggvitorna i en bunke.
äggulorna i en liten skål
3.2. Äggulorna i en liten skål.
vispade äggvitor
4.1. Vispade äggvitor.
tillsatt strösocker
4.2. Tillsatt strösocker.
vispade äggvitor och socker
4.3. Vispade äggvitor och socker.
mandeln tillsatt till marängsmeten
5.1. Mandeln tillsatt till marängsmeten.
smeten till marängbottnarna blandad och klar
5.2. Smeten till marängbottnarna blandad och klar.
hälften av marängsmeten innanför ringen på bakplåtspapper
6.1. Hälften av marängsmeten innanför ringen på bakplåtspapper.
marängsmeten utbredd på bakplåtspapper
6.2. Hälften av marängsmeten utbredd på bakplåtspapper.
tårtbotten gräddas i ugnen
7.1. Tårtbotten gräddas i ugnen.
färdiggräddad tårtbotten
7.2. Färdiggräddad tårtbotten.
äggulor, mjölk och strösocker
8. Äggulor, mjölk och strösocker.
en jämn smet av äggulor, mjölk, socker
9.1. En jämn smet av äggulor, mjölk, socker.
smeten har tjocknat
9.2. Smeten har tjocknat.
smöret i bitar
10.1. Smöret i bitar.
vispa ner lite smör i taget
10.2. Vispa ner lite smör i taget.
smörkrämen klar
10.3. Smörkrämen klar.
mandelspån rostas
11. Mandelspån rostas.
understa tårtbottnen på tårtfat
12.1. Understa tårtbottnen på tårtfat.
hälften av smörkrämen utbredd på understa tårtbottnen
12.2. Hälften av smörkrämen utbredd på understa tårtbottnen.
den andra tårtbottnen ovanpå
13.1. Den andra tårtbottnen ovanpå.
resten av smörkrämen utbredd
13.2. Resten av smörkrämen utbredd.
mandeltårtan garnerad med rostade mandelspån
14. Mandeltårtan garnerad med rostade mandelspån.

glödlampa Tips:

Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.

byt ut Variationstips:

Man kan smaksätta smörkrämen med t.ex. apelsinjuice eller apelsinlikör.

planera Planeringstips:

Tårtan går bra att förberedas dagen innan. Tårtan går även bra att frysa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tårtan kan förberedas och förvaras i frysen i åtminstone 3 månader.