Mandeltårta med smörkräm
God och mäktigt recept på tårta med mandelbottnar med smörkräm emellan. Tårtan brukar även kallas Oscar II:s tårta efter den folkkäre kungen som gillade denna tårta. Eftersom tårtan är gul passar den även bra till påsk. En stor fördel med denna tårta är att den går att förbereda och kan frysas in.
Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
ca 12 bitar
Ingredienser:
Mandelbottnar:
- 150 g sötmandel
- 5 st äggvitor
- 2 dl strösocker
Smörkräm:
- 5 st äggulor
- 1 dl mjölk
- eller grädde
- 1 dl strösocker
- 175 g smör
Garnering:
- 50 g mandelspån
Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och mjölk eller grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- elvisp
-
mixer
eller mandelkvarn
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (82 g): 328 kalorier, 24 g kolhydrater, 23 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer
Tips & tricks
Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.
Variationstips
Man kan smaksätta smörkrämen med t.ex. apelsinjuice eller apelsinlikör.
Planeringstips
Tårtan går bra att förberedas dagen innan. Tårtan går även bra att frysa.
Hållbarhet och förvaring
Tårtan kan förberedas och förvaras i frysen i åtminstone 3 månader.
️ Skrivet av
Excellent 👌
️ Skrivet av
Relativt lättbakat 👍och fantastiskt god
️ Skrivet av
Fantastiskt god!
webmaster
Svar till
bo ulrich
️ Skrivet av
Hoppas tårtan smakar bra!
️ Skrivet av
Provbakat enl rec men inte smakat än (annat än slick av smet och sås - sött o gott). Som försiktig amatör gjordes såsen i vattenbad - när smöret vispas ner kan såsen värmas då o då i det svalnande vattenbadet. Nästa gång skall ha 1 msk citronjos+zest i såsen