Mandeltårta med smörkräm

Ingredienser:
Mandelbottnar:
- 150 g sötmandel
- 5 st äggvitor
- 2 dl strösocker
Smörkräm:
- 5 st äggulor
- 1 dl mjölk
- eller grädde
- 1 dl strösocker
- 175 g smör
Garnering:
- 50 g mandelspån
Utrustning:
- elvisp
-
mixer
eller mandelkvarn
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
-
Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Eftersom det ska bli 2 st bottnar till tårtan så behövs 2 st bakplåtspapper med en cirkel på varje.
(Ett tips är att använda passare, eller om man har en tallrik med ungefär så stor diameter så kan man rita efter den.)
Ritar upp en cirkel med passare. Cirkel på bakplåtspapper. -
Mal mandeln med en kvarn eller hacka fint i en mixer.
- 150 g sötmandel
Sötmandel i mixer. Finhackad sötmandel i mixer. -
Knäck äggen och skilj gulor och vitor.
Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer minst 2 liter. Lägg äggulorna i en liten skål och täck med plastfolie och ställ in i kylen, de ska senare användas till smörkrämen.
Äggvitorna i en bunke. Äggulorna i en liten skål. -
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå och vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut), det tar några minuter.
- 2 dl strösocker
Vispade äggvitor. Tillsatt strösocker. Vispade äggvitor och socker. -
Vänd försiktigt ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet.
Mandeln tillsatt till marängsmeten. Smeten till marängbottnarna blandad och klar. -
Bred ut smeten i jämnt lager, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper.
(Ett tips är att vända bakplåtspappren om man inte vill riskera få blyerts i tårtan, se bara till att måla tillräckligt starkt så man ser igenom. Dock flyter inte smeten ut så breder man bara ut den lite innanför så är inte det heller något problem.)
Hälften av marängsmeten innanför ringen på bakplåtspapper. Hälften av marängsmeten utbredd på bakplåtspapper. -
Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten av ugnen i 175°C i ca 22 minuter.
Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.
Tårtbotten gräddas i ugnen. Färdiggräddad tårtbotten. -
Lägg äggulorna i en kastrull och häll på mjölk eller grädde samt strösocker i en kastrull.
- 5 st äggulor
- 1 dl mjölk
- eller grädde
- 1 dl strösocker
Äggulor, mjölk och strösocker. -
Vispa till en jämn smet. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna någon minut.
En jämn smet av äggulor, mjölk, socker. Smeten har tjocknat. -
Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.
Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp.
- 175 g smör
Smöret i bitar. Vispa ner lite smör i taget. Smörkrämen klar. -
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Låt svalna innan du senare garnerar tårtan med dem.
- 50 g mandelspån
Mandelspån rostas. -
När tårtbottnarna svalnat, smörkrämen är kylskåpskall och de rostade mandelspånen svalnat till rumstemperatur så kan man lägga ihop tårtan.
Lägg den ena tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på halva mängden smörkräm.
Understa tårtbottnen på tårtfat. Hälften av smörkrämen utbredd på understa tårtbottnen. -
Lägg på den andra tårtbottnen och bred ut resten av smörkrämen ovanpå.
Den andra tårtbottnen ovanpå. Resten av smörkrämen utbredd. -
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm.
Förvara mandeltårtan i kylskåp fram till servering. Den går även att frysa.
Mandeltårtan garnerad med rostade mandelspån.
Näringsvärden
Tips & tricks
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Tänkte göra denna i påsk, verkar smarrig!
Kan man lägga ihop den dagen innan och bottnarna blir bra? Ska inte frysas!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag glömde sockret i smörkrämen. jag tillsatte sockret och kokade upp den till 83 grader, jag är rädd för att den inte blir så tjock som jag vill, vad kan jag då göra??????