Semletårta

Istället för att göra vanliga små semlor kan man istället med detta recept baka stora semlor och skära upp som tårta - semletårta. Förutom att det går fortare så är det också många som tycker det är godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad.
Semmeltårta
Tid: 1 timme och 45 minuter
2 st semletårtor

Ingredienser:

Pensling:

Fyllning med köpt mandelmassa:

Fyllning med egen mandelmassa:

Garnering:

Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 15-20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

Bullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt. Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 2 delar och baka ut till runda släta platta bullar ca 20 cm i diameter. Lägg dem på var sin plåt med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 200°C 15-20 minuter tills de fått fin färg. (I varmluftsugn 175°C). Låt bullarna kallna.

Välj en av fyllningarna. Den man gör själv tycker jag är godast.

Fyllning med köpt mandelmassa:

(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.) Skär av locken. Ta mandelmassan, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm (några matskedar) mjölk eller grädde och häll på lite grann så att det går att röra till en smidig röra. Lägg i hålen i bullarna.

Fyllning med egen mandelmassa:

(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.) Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet. Värm mjölken. Kör sötmandel, varm mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg i hålen i bullarna.

Garnering:

(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.) Vispa grädden. Det går åt ca 4 dl per semmeltårta. Klicka på eller spritsa grädden över fyllningen och lägg därefter på locken. Sikta över florsocker.

Semmeldegen degvätskan
1. Lös upp jästen i lite av degvätskan. 2. Häll på resten och tillsätt kryddor, socker och ägg. 3. Tillsätt mjölet, lite i taget och kör till en fin deg. Använd gärna elvisp med degkrokar som på bilden.
Semmeldegen jäser
4. Allt mjöl har arbetats in och degen är blank och smidig. 5. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt jäsa. 6. Efter jäsning har degen blivit dubbel så stor.
Knåda semmeldegen
7. Den färdigjästa degen. 8. Ta upp degen på bakbordet. Dela i 2 delar. 9. Knåda degen så gasbubblor som bildas under jäsningen trycks ut.
Utbakning till storsemlor
10. Forma och tryck ut degen till 2 stora bullar. Platta till och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper eller använd teflonplåt som på bilden. Lägg över bakduk och låt jäsa. 11. Den färdigjästa storsemlan. 12. Vispa upp ett ägg.
Färdiggräddad storsemla
13. Pensla med uppvispat ägg och grädda därefter i ugnen. 14. En färdiggräddad storsemla som svalnat. 15. Skär av locket med en brödkniv.
Skrapa ur inkråmet
16. Locket har skurits av. 17. Skrapa ur inkråmet med en sked. 18. Skrapa bort ca 1-2 cm tjockt brödlager (inkråm).
Fyllning egen mandelmassa
19. Gör fyllingen. Här gör jag fyllning 2. Lägg inkråmet i en skål. Häll på mandel och socker. 20. Häll på varm mjölk. Mixa med en mixer. 21. Den färdiga mandelmassan
Fyll semlan
22. Lägg fyllningen i semlan. 23. Klicka på vispad grädde. 24. Bred ut den vispade grädden.
Färdigställ semmeltårtan
25. Lägg på locket. 26. Sikta över florsocker. 27. En semmeltårtbit.
Semmeltårtan genomskärning
Semmeltårtan i genomskärning.

Variationstips

För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.

Hållbarhet och förvaring

Storsemlorna går bra att frysa hela (utan fyllning) och håller sig 3-6 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Marie-Louice Karlsson
Jättegod tårta! Värt arbetet!!
Skrivet av Ida
Denna var verkligen så otroligt god, kommer verkligen göra detta receptet igen.
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Nej bottnen blir inte hård. Färgen blir mörk eftersom man penslar med ägg. Men brödet blir mjukt.
Skrivet av Anonym
Hej Susanne ! Blir bottnen hård? Brödet ser lite hård ut
Svar till Viktoria Skrivet av Susanne
6-8 bitar per semletårta.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest