Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- och smörblandningen. Om du använder elvisp, kör på lägsta effekt. Oavsett om du rör eller vispar så gör inte det längre tid än att allt är blandat.
Tillsätt smält choklad och smör.Blanda.
Häll smeten i den smorda formen.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.
Observera att kakan ej ska vara helt genomgräddad. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar.
Grädda i ugnen.
Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen. Låt den stå i kylen minst 2 timmar eller ställ in den i frysen (efter att du kylt ner den lite i kylskåp) minst en timme.
Låt svalna.
Glasyr:
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
För mig så är tårtan nästan helt dallrig om den endast är inne i 30 minuter, 40-45 minuter verkar fungera bra för mig. Jag skulle tippa på att det är min ugn som är aningen för kall kanske? Eller möjligen att min springform är av annan dimension än din
Nu senast när jag lagt på glasyren strödde jag på granatäpplekärnor, vilket visade sig vara en bra kombination!
️ Skrivet av Jane
Hej! Jag undrar vilken choklad du normalt använder till tårtor, dels till fyllnig, dels till topping/glasyr/dekoration. Det är problemet att veta vilken choklad man ska köpa som får mig att INTE göra bakverk med choklad trots att jag ÄLSKAR choklad. Misslyckades en gång med just chokladen och har intel testat igen sedan dess. Helst vill jag inte använda en superdyr choklad utan en som är något billigare men med gott resultat.
️ Skrivet av Anita Rolen
Tack för alla jättebra recept och illustrationer hur göra.
Fundering: när tar man bort formen? Ska den vara på i kylen och ändra fram till serveringen?
️ Skrivet av Paulina
Bytte ut 50-70% choklad till Marabous mjölkchoklad. Blev supergott :)
️ Skrivet av Maria
Hej
Kan jag använda olja istället för smör i alla stegen??
webmaster
Svar till
Tanya
️ Skrivet av Susanne
Äggen är viktiga i receptet. Mitt råd är att göra något annat recept om du vill använda färre ägg.
️ Skrivet av Tanya
Är det verkligen nödvändigt att ha så mycket ägg? Kan jag minska äggen utan att jämvikta med övriga ingredienser?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Nej så ska det inte bli. Ja om det gäller alla recept så är det nog din ugn, testa med en termometer som tål ugnstemperaturer och kolla om ugnen håller rätt temperatur.
️ Skrivet av eot
Hade den inne i 30 minuter, 175°C, över/under, 24mm form, och den var rejält kladdig i mitten även efter att ha stått i kylen halva dagen. Har dock märkt att jag måste grädda alla recept från den här sidan längre, så kan vara nåt med just min ugn.
webmaster
Svar till
Des
️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå utmärkt.
️ Skrivet av Des
Hejsan! Jag fick nyss veta att det blir ändrade planer och har redan börjat med smeten. Då undrar jag om man kan frysa ner bara själva kakan utan glasyren i en vecka eller så? Det står i recepten att glasyren blir missfärgad i frysen, så kan jag då istället fixa till glasyren ett par timmar innan servering?
webmaster
Svar till
Karin Engström
️ Skrivet av Susanne
Det blir inte samma sak med kakao och det är inte heller något jag provat.
️ Skrivet av Karin Engström
Hej kan man lägga kakao pulver istället för mörk choklad.
️ Skrivet av Anna Petterson
Tack för att du svarade.
webmaster
Svar till
Anna Petterson
️ Skrivet av Susanne
Det är ingen dum fråga alls. Det är möjligt att man kan använda matolja, jag har inte provat men jag tror inte det blir lika gott och bra som med smör. Jag skulle rekommendera att du använder smör.
️ Skrivet av Anna Petterson
Jag vet att det är en dum fråga men, kan man använda matolja istället för smör
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Kul att höra! :) Tack för att du skrev!
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att tårtan blev god! Lite sjunker det ju alltid och viker sig något i kanten. Men inte så mycket förstås att det ser märkligt ut. Några saker som jag tänker på är att ugnen har rätt temperatur inställd på över- och undervärme när du ställer in kakan i ugnen. Sedan att du ser till att ugnen är varm när du är klar med smeten så kakan direkt kommer in i ugnen så att inte kaksmeten behöver vänta på ugnen. Skriv gärna igen och berätta om du kommer på vad du tror det kan berott på! Det är alltid intressant att veta orsaken när det inte blir perfekt - alltid lär man sig något! :)
️ Skrivet av Anna
Jättegod tårta! jag gjorde den till nyår och alla gästerna tyckte den var väldigt god trots att några av dem inte är överförtjusta i choklad :)
️ Skrivet av Anna
Otroligt god tårta och enkelt och tydligt recept, Love it!
Jag fick ett litet bekymmer under bakningen, tårtan reste sig nästan till det dubbla ur formen i ugnen. När jag tog ut den sjönk den tillbaka till lagom storlek, men då blev kanterna jättefula eftersom de vek sig inåt. Tårtan såg minst sagt märklig ut men allt annat var ju som tur bra. Hur undviker man en sån händelse?
️ Skrivet av Miriam
Jättegod! Dessutom enkel att göra. Bra recept!
️ Skrivet av Mimmi
Tack så mycket för receptet! enkelt att göra och smakar väldigt bra! :D
webmaster
Svar till
Tanya Penn
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Tack! Jag lägger till kylskåpsalternativet i texten!
️ Skrivet av Tanya Penn
Jättegod tårta! Gör den för kanske 10e gången. Alla mina nära o kära älskar den! Tack för receptet Susanne! :-)
p.s. Jag låter den svalna först, sen stoppar in i kylskåpet. Efter 2 timmar fixar jag glasyren. Underbar!
webmaster
Svar till
catrina
️ Skrivet av Susanne
Ja det går nog bra! Kanske kan du minska mängden socker i tårtan lite också eftersom mjölkchoklad är sötare. (Mjölkchoklad innehåller ju mycket mindre choklad och istället mer mjölk och socker.) Skriv gärna hur det blev om du provar! :)