Lyxig chokladtårta

Mycket lyxig och god mörk chokladtårta som är mäktig och riktigt god. Servera med något syrligt som en fruktsallad eller hallon och vispad grädde.
lyxig chokladtårta
Lyxig chokladtårta serverad med fruktsallad och vispad grädde.
Timglas Tid: 3 timmar varav 40 minuters jobb
Portioner 10-12 portioner

Ingredienser:

Tårta:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Tårta:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

    Smörj en form med löstagbar kant ca 22-26 cm i diameter.

    smörj formen
    Smörj formen.
  2. Bryt och skär chokladen i mindre bitar. Använd en vass kniv.

    choklad i mindre bitar
    Choklad i mindre bitar.
  3. Smält smöret på svag värme utan att det kokar.

    (Börjar det koka, ta bort det från plattan direkt och låt det smälta av den värme det redan har. Värm på igen om det behövs.)

    smält smör
    Smält smör.
  4. Lägg chokladen i det varma smöret och rör om tills det smält. Först ser smeten lite geggig ut men fortsätt rör tills smeten blir blank och fin.

    Om det behövs kan man under tiden värma på svag värme men det får absolut inte koka.

    chokladen smälter i smöret under omrörning
    Chokladen smälter i smöret under omrörning.
    fortsätt röra tills all choklad smält
    Fortsätt röra tills all choklad smält.
    blank och fin chokladsmet
    När all choklad smält blir smeten blank och fin.
  5. Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ljus, pösig smet
    Ljus, pösig smet.
  6. Tillsätt vetemjölet och rör eller vispa snabbt ner det.

    tillsätt vetemjöl
    Tillsätt vetemjöl.
  7. Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- och smörblandningen. Om du använder elvisp, kör på lägsta effekt. Oavsett om du rör eller vispar så gör inte det längre tid än att allt är blandat.

    tillsätt smält choklad och smör
    Tillsätt smält choklad och smör.
    blanda
    Blanda.
  8. Häll smeten i den smorda formen.

    häll smeten i formen
    Häll smeten i formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.

    Observera att kakan ej ska vara helt genomgräddad. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  10. Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen. Låt den stå i kylen minst 2 timmar eller ställ in den i frysen (efter att du kylt ner den lite i kylskåp) minst en timme.

    låt svalna
    Låt svalna.
  11. Glasyr:

  12. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.

    choklad i mindre bitar
    Choklad i mindre bitar.
  13. Smält smöret utan att det kokar och rör ner chokladen.

    (Ta bort kastrullen från plattan. Värm endast på om smöret blivit för kallt så att chokladen inte smälter.)

    smält smör och blanda i chokladen
    Smält smör och blanda i chokladen.
  14. Rör tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Rör sedan ner honungen.

    Blank och fin smet. Honung rörs i.
    Blank och fin smet. Rör i honung.
  15. Låt glasyren stå och svalna tills den blir ljummen och trögflytande.

    (Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad så svalnar den fortare. Man kan även ställa ut den om det är kallt ute eller i kylskåp.)

    Bred glasyren i ett jämnt lager ovanpå tårtan.

    svalna och stelna
    Svalna och stelna.
  16. Låt chokladtårtan stå i kylskåp fram till servering.

    Servera gärna chokladtårtan med fruktsallad eller hallon och vispad grädde.

    Åt och njut!

    färdig chokladtårta
    Färdig chokladtårta.

servera Serveringstips:

Chokladtårtan är god med vispad grädde och gärna något syrligt till som t.ex. hallon eller en god fruktsallad.

byt ut Variationstips:

Nästa gång jag gör den här tårtan så ska jag smaksätta den med pepparmint så det blir en mintchokladtårta.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylen där den håller sig minst en vecka. Den går även att frysa men chokladglasyren blir då lite missfärgad.

Kommentarer till Lyxig chokladtårta

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Maria
Hej
Kan jag använda olja istället för smör i alla stegen??
💬 Svar till Tanya ✏️ Skrivet av Susanne
Äggen är viktiga i receptet. Mitt råd är att göra något annat recept om du vill använda färre ägg.
✏️ Skrivet av Tanya
Är det verkligen nödvändigt att ha så mycket ägg? Kan jag minska äggen utan att jämvikta med övriga ingredienser?
✏️ Skrivet av Susanne
Nej så ska det inte bli. Ja om det gäller alla recept så är det nog din ugn, testa med en termometer som tål ugnstemperaturer och kolla om ugnen håller rätt temperatur.
✏️ Skrivet av eot
Hade den inne i 30 minuter, 175°C, över/under, 24mm form, och den var rejält kladdig i mitten även efter att ha stått i kylen halva dagen. Har dock märkt att jag måste grädda alla recept från den här sidan längre, så kan vara nåt med just min ugn.
💬 Svar till Des ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå utmärkt.
✏️ Skrivet av Des
Hejsan! Jag fick nyss veta att det blir ändrade planer och har redan börjat med smeten. Då undrar jag om man kan frysa ner bara själva kakan utan glasyren i en vecka eller så? Det står i recepten att glasyren blir missfärgad i frysen, så kan jag då istället fixa till glasyren ett par timmar innan servering?
💬 Svar till Karin Engström ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir inte samma sak med kakao och det är inte heller något jag provat.
✏️ Skrivet av Karin Engström
Hej kan man lägga kakao pulver istället för mörk choklad.
✏️ Skrivet av Anna Petterson
Tack för att du svarade.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |