| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Knäckäppelpaj

Den här knäckäppelpajen är en himmelskt god äppelpaj med knäcktäcke. Otroligt god och superenkel pajdeg som man bara rör ihop och trycker ut med en sked. Ljuvligt god fyllning som även den är enkel och går snabbt att göra.
knäckäppelpaj
Himmelskt god knäckäppelpaj serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.

  2. Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt.

  4. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg.

    Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.

  5. Fyllning:

  6. Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet.

  7. Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.)

    Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält.

  8. Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet.

  9. Vispa ner grädden.

    Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.

    Låt såsen sjuda några minuter.

  10. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån.

    Vispa så det blir blandat.

  11. Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet.

  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg.

    Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering.

    Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass, kanelglass eller vispad grädde.

Beskrivande bilder

hälften av smöret smält
1.1. Hälften av smöret smält.
smält smör
1.2. Smält smör.
havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt
2.1. Havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt.
pajdegen klar
2.2. Pajdegen klar.
pajdegen uttryckt i pajformen
3. Pajdegen uttryckt i pajformen.
pajskalet i ugnen
4.1. Pajskalet i ugnen.
färdiggräddat pajskal
4.2. Färdiggräddat pajskal.
äppelklyftor i pajskalet
5. Äppelklyftor i pajskalet.
smält smör till fyllningen
6. Smält smör till fyllningen.
strösocker och vetemjöl tillsatt
7.1. Strösocker och vetemjöl tillsatt.
smör, socker, mjöl blandat
7.2. Smör, socker, mjöl blandat.
grädden ivispad
8.1. Grädden ivispad.
såsen sjuder
8.2. Såsen sjuder.
kanel och mandelspån tillsatt
9.1. Kanel och mandelspån tillsatt.
såsen till fyllningen klar
9.2. Såsen till fyllningen klar.
ogräddad knäckäppelpaj
10. Ogräddad knäckäppelpaj.
knäckäppelpajen i ugnen
11.1. Knäckäppelpajen i ugnen.
färdiggräddad knäckäppelpaj
11.2. Färdiggräddad knäckäppelpaj.

servera Serveringstips:

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven knäckäppelpaj håller sig minst en vecka i kylskåp. Kan även frysas och där håller den sig minst 3 månader. Men pajen är godast nygräddad.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Emma
Har använt en 20 cm form. Blir bara en enda slabbig röra, stelnar inte...
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg.
person Svar till Birgitta penna Skrivet av Susanne
Man kan förstås minska lite på socker och kanel om man vill det.

Läs alla 38 kommentarer