| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Knäckäppelpaj

Den här knäckäppelpajen är en himmelskt god äppelpaj med knäcktäcke. Otroligt god och superenkel pajdeg som man bara rör ihop och trycker ut med en sked. Ljuvligt god fyllning som även den är enkel och går snabbt att göra.
knäckäppelpaj
Himmelskt god knäckäppelpaj serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.

    havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt
    Havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt.
    pajdegen klar
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt.

    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  4. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg.

    Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.

    pajskalet i ugnen
    Pajskalet i ugnen.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  5. Fyllning:

  6. Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet.

    äppelklyftor i pajskalet
    Äppelklyftor i pajskalet.
  7. Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.)

    Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält.

    smält smör till fyllningen
    Smält smör till fyllningen.
  8. Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet.

    strösocker och vetemjöl tillsatt
    Strösocker och vetemjöl tillsatt.
    smör, socker, mjöl blandat
    Smör, socker, mjöl blandat.
  9. Vispa ner grädden.

    Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.

    Låt såsen sjuda några minuter.

    grädden ivispad
    Grädden ivispad.
    såsen sjuder
    Såsen sjuder.
  10. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån.

    Vispa så det blir blandat.

    kanel och mandelspån tillsatt
    Kanel och mandelspån tillsatt.
    såsen till fyllningen klar
    Såsen till fyllningen klar.
  11. Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet.

    ogräddad knäckäppelpaj
    Ogräddad knäckäppelpaj.
  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg.

    Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering.

    Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass, kanelglass eller vispad grädde.

    knäckäppelpajen i ugnen
    Knäckäppelpajen i ugnen.
    färdiggräddad knäckäppelpaj
    Färdiggräddad knäckäppelpaj.

servera Serveringstips:

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven knäckäppelpaj håller sig minst en vecka i kylskåp. Kan även frysas och där håller den sig minst 3 månader. Men pajen är godast nygräddad.

Kommentarer till Knäckäppelpaj

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Gunilla
Hej, går det att göra den en kväll innan den ska bjudas på?
Är den fortfarande knäckig då? Hur förvaras den till den ska serveras i kyl el. källarsval.
penna Skrivet av Emma
Har använt en 20 cm form. Blir bara en enda slabbig röra, stelnar inte...
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg.

Läs alla 39 kommentarer