
Knäckäppelpaj
💬 42 kommentarer



Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
Fyllning:
- 4 st äpplen
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl grädde
- 1 tsk kanel
- 100 g mandelspån
Serveringsförslag:
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- eller ev. 6-8 portioner vaniljglass
- eller ev. 6-8 portioner kanelglass
- eller ev. ca 3-5 dl vispgrädde

Utrustning:
- 1 st pajform ca 20 cm i diameter
Gör så här:
-
Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.
- 125 g smör
Hälften av smöret smält. Smält smör. -
Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
Havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt. Pajdegen klar. -
Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt.
Pajdegen uttryckt i pajformen. -
Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg.
Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.
Pajskalet i ugnen. Färdiggräddat pajskal. -
Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet.
- 4 st äpplen
Äppelklyftor i pajskalet. -
Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.)
Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält.
- 100 g smör
Smält smör till fyllningen. -
Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet.
- 2 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
Strösocker och vetemjöl tillsatt. Smör, socker, mjöl blandat. -
Vispa ner grädden.
Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.
Låt såsen sjuda några minuter.
- 3 dl grädde
Grädden ivispad. Såsen sjuder. -
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån.
Vispa så det blir blandat.
- 1 tsk kanel
- 100 g mandelspån
Kanel och mandelspån tillsatt. Såsen till fyllningen klar. -
Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet.
Ogräddad knäckäppelpaj. -
Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg.
Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering.
Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass, kanelglass eller vispad grädde.
- Serveringsförslag:
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- eller ev. 6-8 portioner vaniljglass
- eller ev. 6-8 portioner kanelglass
- eller ev. ca 3-5 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
Knäckäppelpajen i ugnen. Färdiggräddad knäckäppelpaj. - Serveringsförslag:
Pajdeg:
Fyllning:
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring:




Är den fortfarande knäckig då? Hur förvaras den till den ska serveras i kyl el. källarsval.
