Vaniljglass

Den godaste vaniljglassen gör du själv med detta enkla recept, med eller utan glassmaskin. Äkta glass med äkta råvaror utan tillsatser. Otroligt mycket godare än köpt.
vaniljglass
Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.)

    ägg, socker, vaniljpulver
    Ägg, socker, vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.)

    vispade ägg, socker, vaniljpulver
    Vispade ägg, socker, vaniljpulver.
  4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.

    tillsätt vispade grädden
    Tillsätt vispade grädden.
    ihopblandad glass-smet
    Ihopblandad glass-smet.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig vaniljglass
    Färdig vaniljglass.
  6. Servera glassen, gärna i portionsglas.

    Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel.

    (Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    vaniljglass i portionsglas
    Vaniljglass i portionsglas.

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (115 g): 364 kalorier, 13 g kolhydrater, 33 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Använd äkta vispgrädde, med kort hållbarhet. Den med längre hållbarhet hettas upp till en högre temperatur och får en bismak av kokt grädde som inte är god.

LCHF Tips

Byt ut strösocker mot sötströ.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde.

Hållbarhet och förvaring

Glassen håller sig i frysen i minst 3 månader. Tina den i kylskåp 1-2 timmar eller i rumstemperatur ca 30 minuter.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Majken
Älskar den! Lätt att göra och super god!!
Skrivet av Ella
Jag har aldrig provat göra glass själv men den blev såååå bra! Den fick en riktig glasstruktur och smakade väldigt gotttt! Tack för receptet!
Ska prova de andra glassrecepten med ;)
Skrivet av Emilia
TACK!! min glass blev sååååå god och ännu bättre än köpt gräddglass!! jag kommer göra denhär glassen många gånger till
Skrivet av taylor swift älskaren
blev typ brödigt men ändå gott!!!
Skrivet av Lina
Älskar detta recept! Din receptsajt är den absolut bästa i Sverige, alla recept är helt klockrena!

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest