Vaniljglass

Den godaste vaniljglassen gör du själv med detta enkla recept, med eller utan glassmaskin. Äkta glass med äkta råvaror utan tillsatser. Otroligt mycket godare än köpt.
vaniljglass
God hemgjord vaniljglass utan tillsatser. Hur god som helst! Ät den och du vill inte köpa glass igen. Servera gärna med jordgubbar!
Timglas Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.)

    ägg, socker, vaniljpulver
    Ägg, socker, vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.)

    vispade ägg, socker, vaniljpulver
    Vispade ägg, socker, vaniljpulver.
  4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.

    tillsätt vispade grädden
    Tillsätt vispade grädden.
    ihopblandad glass-smet
    Ihopblandad glass-smet.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig vaniljglass
    Färdig vaniljglass.
  6. Servera glassen, gärna i portionsglas.

    Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel.

    (Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    vaniljglass i portionsglas
    Vaniljglass i portionsglas.

relaterade artiklar Läs gärna:

glödlampa Tips:

Använd äkta vispgrädde, med kort hållbarhet. Den med längre hållbarhet hettas upp till en högre temperatur och får en bismak av kokt grädde som inte är god.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösocker mot sötströ.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glassen håller sig i frysen i minst 3 månader. Tina den i kylskåp 1-2 timmar eller i rumstemperatur ca 30 minuter.

Kommentarer till Vaniljglass

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Bengt
Har du ett bra recept där glassmeten mjölk,grädde äggula, socker vanilstång (i bland även honung) ned urgröpta frön ska värmas till en viss temperatur & sedan e.v stå i kylen över natten, för tydligare smak.
penna Skrivet av Bengt
Du har med hela ägg med vitan & gulan, generellt brukar gräddglassresept utesluta äggvitan, hur tänker du kring det? Tyhcker själv det fungerar bra med hela
ägg, kan det vara att smaken e.v blir mindre med hela ägg
besökare Svar till Cyntia penna Skrivet av Susanne
Ja med äkta vispgrädde så menar jag färsk vispgrädde d.v.s. den som brukar ha ca 1 veckas hållbarhet. Den brukar också alltid ha 40% fett. De med längre hållbarhet (ca 2-3 veckor) brukar innehålla 36% fett. Jag har bilder på alla ingredienser om du klickar på ingrediensens namn i ingredienslistan, där finns även mer information. Vad gäller grädde så kan jag säga att alla märken är bra (jag tror jag provat de flesta) så länge det är färsk vispgrädde då förstås.
penna Skrivet av Cyntia
Hej!
Du har så många fina recept som också verka enkel att göra, det blir första gången för mig att testa och jag valde denna glass men jag har en fråga. Jag har vispgrädde från arla 40%fett, men jag vet inte om det är äkta vispgrädde för det står inget i förpackningen jag googlade men får fram att nästan all vispgrädde är äkta... hjääälp vill verkligen testa men med rätta ingredienser, kan du lägga upp en bild på den bästa äkta vispgrädde?
besökare Svar till Maggan penna Skrivet av Susanne
Jag menar 15 sekunder. Men som du märker spelar det inte så stor roll hur länge du vispar dem! 😊
penna Skrivet av Maggan
Jättegott blev det. Men jag vispade äggsmeten 15 minuter. Eller menar du vetkligen 15 sekunder?
besökare Svar till Lotta och Adrian penna Skrivet av Susanne
Kul att ni båda tyckte om receptet! Ja man kan ta mera socker och vaniljsocker, det är ganska lite i receptet, det är mycket mycket mera i köpt glass! Ja man kan ta mjölk istället för grädde, tänk dock på att glassen blir isigare då, men kör man med glassmaskin och äter glassen nygjord så bör det inte vara något problem.
penna Skrivet av Lotta och Adrian
Adrian, sju år, tycker att det här var världens bästa glass. Vi hade i mer socker och vaniljsocker än vad det stod i receptet. Adrians mamma tycker det var riktigt gott, kanske man kan byta ut lite grädde mot mjölk nästa gång.
besökare Svar till Lotta och Adrian penna Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet och kul att du experimenterar och hittar smaker som du gillar och tack för att du delar med dig av det!
penna Skrivet av Linnea
Jag fick en glassmaskin i julklapp och jag använder den väldigt mycket detta recept är jätte gott men ja brukar ha i lite citron, lime eller lite lakrits pulver så blir det ännu godare

Läs alla 29 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt |