Vaniljglass



Ingredienser:
- 3 dl vispgrädde
- 2 st ägg
- 0.5 dl strösocker
- eller 0.5 dl florsocker
- 0.5 tsk vaniljpulver
- eller 1 tsk vaniljsocker



Utrustning:
- elvisp
- ev. glassmaskin
Gör så här:
-
Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.)
- 2 st ägg
- 0.5 dl strösocker
- eller 0.5 dl florsocker
- 0.5 tsk vaniljpulver
- eller 1 tsk vaniljsocker
Ägg, socker, vaniljpulver. -
Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.)
Vispade ägg, socker, vaniljpulver. -
Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.
Tillsätt vispade grädden. Ihopblandad glass-smet. -
Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.
Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.
Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.
Med glassmaskin. Färdig vaniljglass. -
Servera glassen, gärna i portionsglas.
Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel.
(Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)
Vaniljglass i portionsglas.
Läs gärna:
- Skaffa en glassmaskin! - Godare glass med glassmaskin!
Tips:
Använd äkta vispgrädde, med kort hållbarhet. Den med längre hållbarhet hettas upp till en högre temperatur och får en bismak av kokt grädde som inte är god.
LCHF Tips:
Byt ut strösocker mot sötströ.
Tips för att undvika tillsatser:
Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde.
Hållbarhet och förvaring:
Glassen håller sig i frysen i minst 3 månader. Tina den i kylskåp 1-2 timmar eller i rumstemperatur ca 30 minuter.
| Efterrätter | Glass | Glutenfritt |
ägg, kan det vara att smaken e.v blir mindre med hela ägg

⭐ webmaster
Du har så många fina recept som också verka enkel att göra, det blir första gången för mig att testa och jag valde denna glass men jag har en fråga. Jag har vispgrädde från arla 40%fett, men jag vet inte om det är äkta vispgrädde för det står inget i förpackningen jag googlade men får fram att nästan all vispgrädde är äkta... hjääälp vill verkligen testa men med rätta ingredienser, kan du lägga upp en bild på den bästa äkta vispgrädde?

⭐ webmaster