Vaniljglass

Den godaste vaniljglassen gör du själv med detta enkla recept, med eller utan glassmaskin. Äkta glass med äkta råvaror utan tillsatser. Otroligt mycket godare än köpt.
vaniljglass
God hemgjord vaniljglass utan tillsatser. Hur god som helst! Ät den och du vill inte köpa glass igen. Servera gärna med jordgubbar!
Timglas Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 367 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.)

    ägg, socker, vaniljpulver
    Ägg, socker, vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.)

    vispade ägg, socker, vaniljpulver
    Vispade ägg, socker, vaniljpulver.
  4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.

    tillsätt vispade grädden
    Tillsätt vispade grädden.
    ihopblandad glass-smet
    Ihopblandad glass-smet.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig vaniljglass
    Färdig vaniljglass.
  6. Servera glassen, gärna i portionsglas.

    Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel.

    (Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    vaniljglass i portionsglas
    Vaniljglass i portionsglas.

relaterade artiklar Läs gärna:

glödlampa Tips:

Använd äkta vispgrädde, med kort hållbarhet. Den med längre hållbarhet hettas upp till en högre temperatur och får en bismak av kokt grädde som inte är god.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösocker mot sötströ.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glassen håller sig i frysen i minst 3 månader. Tina den i kylskåp 1-2 timmar eller i rumstemperatur ca 30 minuter.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt |

Kommentarer till Vaniljglass

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Laila Blom
Jag slopade äggen helt, blandade lite salmiak pastille, ingen glassmaskin, rörde i grädden 1 gång per halvtimme x 4. Fick en perfekt och underbar lakritsglass som maken förtjust vill och vill ha mer av.
💬 Svar till andrea whaler ✏️ Skrivet av Susanne
Haha, vilket bra betyg! 😂 Tyvärr har jag bara tips som gör att kön blir längre är jag rädd! 🙈😉
✏️ Skrivet av andrea whaler
Andrea whaler/Nya zeeland/Wellington...Tack för tipset. Men barnens kompisar står i kö varje dag utanför huset pga gratis/goda glassen. Nu är du skyldig mig ett nytt tips för att jag ska bli av med dom. Häromdagen hade jag hela deras klass kompisar utanför dörren. Dom såg ut som myror som söker sig till sött i mina ögon.-He he he
💬 Svar till Björn Scheuer ✏️ Skrivet av Susanne
Du kan utesluta äggvitorna så blir glassen mindre hård och mer krämig. Eller separera äggvitorna och vispa upp dem för sig och blanda i så blir glass-smeten mera fluffig och mindre isig. Detta gör skillnad när den stått i frysen. Vad gäller smaken så går det väldigt bra att tillsätta mer smaksättning efter behag. Smaka alltid på glass-smeten innan du kör den i glassmaskin (eller fryser in om du inte har en glassmaskin) och tillsätt mer smaksättning efter behag, rör om och smaka o.s.v. Glass-smet är väldigt enkel och tacksam att experimentera smaksättning med. Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det blev om du provar utan äggvitor eller kanske några spännande smaksättningar. :)
✏️ Skrivet av Björn Scheuer
Jag tycker glassen blir smaklös och hård. Kan den bara ätas nygjord? Finns det något att blanda i så att den blir krämigare, eller är det bara temperatyuren soim avgör?
Bästa hälsningar
Björn