| Efterrätter | Glass | Glutenfritt |

Vaniljglass

Den godaste vaniljglassen gör du själv med detta enkla recept, med eller utan glassmaskin. Äkta glass med äkta råvaror utan tillsatser. Otroligt mycket godare än köpt.
vaniljglass
God hemgjord vaniljglass utan tillsatser. Hur god som helst! Ät den och du vill inte köpa glass igen. Servera gärna med jordgubbar!
Timglas Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.)

    ägg, socker, vaniljpulver
    Ägg, socker, vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.)

    vispade ägg, socker, vaniljpulver
    Vispade ägg, socker, vaniljpulver.
  4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.

    tillsätt vispade grädden
    Tillsätt vispade grädden.
    ihopblandad glass-smet
    Ihopblandad glass-smet.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig vaniljglass
    Färdig vaniljglass.
  6. Servera glassen, gärna i portionsglas.

    Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel.

    (Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    vaniljglass i portionsglas
    Vaniljglass i portionsglas.

relaterade artiklar Läs gärna:

glödlampa Tips:

Använd äkta vispgrädde, med kort hållbarhet. Den med längre hållbarhet hettas upp till en högre temperatur och får en bismak av kokt grädde som inte är god.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösocker mot sötströ.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glassen håller sig i frysen i minst 3 månader. Tina den i kylskåp 1-2 timmar eller i rumstemperatur ca 30 minuter.

Kommentarer till Vaniljglass

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Bengt
Har du ett bra recept där glassmeten mjölk,grädde äggula, socker vanilstång (i bland även honung) ned urgröpta frön ska värmas till en viss temperatur & sedan e.v stå i kylen över natten, för tydligare smak.
penna Skrivet av Bengt
Du har med hela ägg med vitan & gulan, generellt brukar gräddglassresept utesluta äggvitan, hur tänker du kring det? Tyhcker själv det fungerar bra med hela
ägg, kan det vara att smaken e.v blir mindre med hela ägg
person Svar till Cyntia penna Skrivet av Susanne
Ja med äkta vispgrädde så menar jag färsk vispgrädde d.v.s. den som brukar ha ca 1 veckas hållbarhet. Den brukar också alltid ha 40% fett. De med längre hållbarhet (ca 2-3 veckor) brukar innehålla 36% fett. Jag har bilder på alla ingredienser om du klickar på ingrediensens namn i ingredienslistan, där finns även mer information. Vad gäller grädde så kan jag säga att alla märken är bra (jag tror jag provat de flesta) så länge det är färsk vispgrädde då förstås.

Läs alla 29 kommentarer