Glass LCHF - Grundrecept

Den godaste glassen gör man själv och det går alldeles utmärkt att göra den utan vanligt strösocker så att att blodsockret inte påverkas! Perfekt för den som följer LCHF och diabetiker. Dessutom mycket godare än köpt glass! Se detta som ett grundrecept på glass - vaniljglass - som går att variera med olika smaksättning, se tips nedan.
glass lchf
Glass LCHF - supergott med ytterst lite kolhydrater. Här serverad med hallon och citronmeliss.
Timglas Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 3 timmar i frysen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (111 g): 321 kalorier, 9 g kolhydrater, 33 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Vispa grädden lagom hårt med elvisp.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt sötströ och vaniljpulver.

    ägg, sötströ och vaniljpulver
    Ägg, sötströ och vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet ca 20 sekunder med elvisp. Du behöver inte göra rent elvisparna från grädden.

    ihopvispat
    Ihopvispat.
  4. Tillsätt grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    tillsätt grädden
    Tillsätt grädden.
    vaniljglass-smeten klar
    Vaniljglass-smeten klar.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig glass
    Färdig glass.
  6. Servera gärna glassen i portionsglas eller skålar. Toppa med färska bär eller hackad mörk choklad och/eller mandel.

    (Ett tips är att ställa in skålarna eller glasen du serverar i minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    glass i portionsglas
    Glass i portionsglas.

relaterade artiklar Läs gärna:

glödlampa Tips & tricks:

Om man vill ha lägre fetthalt går det bra att byta ut en del av vispgrädden mot turkisk yoghurt. Vill man göra större mängd glass kan man också bara lägga till ett par deciliter turkisk yoghurt. Smaka av och tillsätt ev. mer vanilj och sötströ.

byt ut Variationstips:

Se detta som ett grundrecept på glass - vaniljglass. Du kan tillsätta t.ex. ca 2 dl bär av valfri sort, hackad mörk choklad, hackad mandel.

Se även dessa recept

| Efterrätter | GI | Glass | Glutenfritt | LCHF |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Gunilla ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
✏️ Skrivet av Gunilla
Ett tips är att istället för sötningsmedel ta den favoritsaft. Jag tog fun elderflower lime, blev superbra.
💬 Svar till Kristina Carlstedt ✏️ Skrivet av Susanne
Jag brukar vispa grädde och sedan tillsätta lite vaniljpulver och ev. sötströ efter behag.
✏️ Skrivet av Kristina Carlstedt
Hej, ska göra din LCHF-äppelpaj på egna äpplen, och funderade på vad jag kan servera till, vanlig vaniljsås från affären funkar ju inte om man vill ha LCHF. Hittade ditt glassrecept och ska testa att servera den till. OM jag vill ha vaniljsås, har du recept på det också, i så fall? Hälsningar Kristina
💬 Svar till Izabella Pettersson ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för din synpunkt, jag skriver upp det!