Glass LCHF - Grundrecept

Den godaste glassen gör man själv och det går alldeles utmärkt att göra den utan vanligt strösocker så att att blodsockret inte påverkas! Perfekt för den som följer LCHF och diabetiker. Dessutom mycket godare än köpt glass! Se detta som ett grundrecept på glass - vaniljglass - som går att variera med olika smaksättning, se tips nedan.
glass lchf
Glass LCHF - supergott med ytterst lite kolhydrater. Här serverad med hallon och citronmeliss.
Timglas Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 3 timmar i frysen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 321 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Vispa grädden lagom hårt med elvisp.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt sötströ och vaniljpulver.

    ägg, sötströ och vaniljpulver
    Ägg, sötströ och vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet ca 20 sekunder med elvisp. Du behöver inte göra rent elvisparna från grädden.

    ihopvispat
    Ihopvispat.
  4. Tillsätt grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    tillsätt grädden
    Tillsätt grädden.
    vaniljglass-smeten klar
    Vaniljglass-smeten klar.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig glass
    Färdig glass.
  6. Servera gärna glassen i portionsglas eller skålar. Toppa med färska bär eller hackad mörk choklad och/eller mandel.

    (Ett tips är att ställa in skålarna eller glasen du serverar i minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    glass i portionsglas
    Glass i portionsglas.

relaterade artiklar Läs gärna:

glödlampa Tips:

Om man vill ha lägre fetthalt går det bra att byta ut en del av vispgrädden mot turkisk yoghurt. Vill man göra större mängd glass kan man också bara lägga till ett par deciliter turkisk yoghurt. Smaka av och tillsätt ev. mer vanilj och sötströ.

byt ut Variationstips:

Se detta som ett grundrecept på glass - vaniljglass. Du kan tillsätta t.ex. ca 2 dl bär av valfri sort, hackad mörk choklad, hackad mandel.

Se även dessa recept

| Efterrätter | GI Recept | Glass | Glutenfritt | LCHF |

Kommentarer till Glass LCHF - Grundrecept

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Maggan ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror att du inte kört med glassmaskinen tillräckligt länge. Om inte glassmaskinen klarar av att frysa glass-smeten trots lång tid i glassmaskinen så har du antagligen inte haft frysdelen av glassmaskinen i frysen tillräckligt länge. Glass-smet kan vara väldigt lös, betydligt lösare än denna, det blir glass av det med men kräver lite mera effekt (längre frystid) än om man har en tjockare smet. Så allt kan bli glass till slut. :) Det går att göra den här smeten tjockare också men det kräver lite mera jobb, det är inget som jag behövt göra för att det ska bli bra i glassmaskin. Det man kan göra generellt annars i alla glass-recept för att få smeten tjockare är att separera äggvitor och äggulor och vispa äggvitorna för sig till ett fast skum. Äggvitor kan också uteslutas om man vill använda dem till något annat.
✏️ Skrivet av Maggan
Hej, ditt recept på glass ser så gott ut men blir löst när jagkör i glassmaskin. Vad tror du att jag gör fel?
Maggan
💬 Svar till Svart-Stina ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om den här glassen! :) Bra med vaniljkvarn!
✏️ Skrivet av Svart-Stina
Testat några olika glassrecept, i slutänden så har jag fastnat för detta och återkommit till det flera gånger. Enkelt, gott & gräddigt - bästa receptet :) Brukar oftast smaksätta med äkta vanilj (har en vaniljkvarn som aldrig verkar ta slut), ibland med olika bär.
💬 Svar till Stina ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra smaksättningstips!