Limefilé




Ingredienser:
- ca 600 g fläskfilé
- ca 0,5 tsk salt
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Limesås:
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 tsk soja
- 1 msk honung


Utrustning:
- ev. citruspress
Gör så här:
-
Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.
- ca 600 g fläskfilé
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Fläskfilé i skivor. -
Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.
Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).
Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.
- ca 0,5 tsk salt
Fläskfiléskivor steks på ena sidan. Fläskfiléskivor steks på andra sidan. -
Lägg över det stekta köttet på ett fat.
Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
Stekta fläskfiléskivor på ett fat. Lime pressas. - 1 st lime
-
Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.
Vispa till en sås med en vanlig handvisp.
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 tsk soja
- 1 msk honung
Vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung och lime i stekpannan. Limesåsen ihopvispad. - 1 st lime
-
Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.
Limesåsen kokar. Fläskfiléskivorna i limesåsen.
Serveringstips:
Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.
GI Tips:
Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.
LCHF Tips:
Uteslut honungen och servera med grönsaker.
Variationstips:
Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.
Planeringstips:
Gör gärna dubbel sats.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.
| Fläskkött | Huvudrätter | Nyårsrecept |
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo

⭐ webmaster

⭐ webmaster
Soja är glutenfritt: "Vetemjöl används när soja tillverkas men i slutprodukten så finns inte gluten i detekterbara mängder enligt Livsmedelsverkets och Celiakiförbundets analyser. Enligt experterna ska därför glutenintoleranta kunna äta mat med soja i."
Har inte hört talas om kalvfond med gluten i. Vilka sorter innehåller gluten?