Limefilé
Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.
Tid: 25 minuter
Mängd: 4 portioner
Ingredienser:
- ca 600 g fläskfilé
- ca 0,5 tsk salt
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Limesås:
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 tsk soja
- 1 msk honung
Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche.
Glutenfritt
Utrustning:
- ev. citruspress
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.
GI Tips
Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.
LCHF Tips
Uteslut honungen och servera med grönsaker.
Variationstips
Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.
Planeringstips
Gör gärna dubbel sats.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.
️ Skrivet av
Så himla gott ändå! Gärna med potatis/potatismos. Tack för detta otroliga recept!🙏
️ Skrivet av
Jag undrar vad du har för förslag på åldern på Limefilén?
️ Skrivet av
Hej,det låter smarrigt,kan man byta ut sambal oelek mot annat?
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
webmaster
Svar till
Anneli
️ Skrivet av
Roligt att höra! :)
️ Skrivet av
Detta recept är något av det godaste jag har lagat på länge, så god sås.