Limefilé

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.
Limefilé
Limefilé, fläskfilé i limesås, serverad med klyftpotatis.
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Limesås:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche.
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.

    fläskfilé i skivor
    Fläskfilé i skivor.
  2. Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.

    Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).

    Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.

    fläskfiléskivor steks på ena sidan
    Fläskfiléskivor steks på ena sidan.
    fläskfiléskivor steks på andra sidan
    Fläskfiléskivor steks på andra sidan.
  3. Lägg över det stekta köttet på ett fat.

    Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.

    stekta fläskfiléskivor på ett fat
    Stekta fläskfiléskivor på ett fat.
    lime pressas
    Lime pressas.
  4. Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.

    Vispa till en sås med en vanlig handvisp.

    alla ingredienser till limesåsen i stekpannan
    Vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung och lime i stekpannan.
    limesåsen ihopvispad
    Limesåsen ihopvispad.
  5. Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.

    limesåsen kokar
    Limesåsen kokar.
    fläskfiléskivorna i limesåsen
    Fläskfiléskivorna i limesåsen.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.

GI GI Tips:

Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut honungen och servera med grönsaker.

byt ut Variationstips:

Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.

planera Planeringstips:

Gör gärna dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fläskkött | Huvudrätter | Nyår |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sannah
Så himla gott ändå! Gärna med potatis/potatismos. Tack för detta otroliga recept!🙏
✏️ Skrivet av Svante
Jag undrar vad du har för förslag på åldern på Limefilén?
✏️ Skrivet av Ola Jerkebo
Hej,det låter smarrigt,kan man byta ut sambal oelek mot annat?
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
💬 Svar till Anneli ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
✏️ Skrivet av Anneli
Detta recept är något av det godaste jag har lagat på länge, så god sås.