| Fläskkött | Huvudrätter | Nyårsrecept |

Limefilé

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.
Limefilé
Limfilé, fläskfilé i limesås, serverad med klyftpotatis.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Limesås:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche.
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning som är bra att ha:

Vintips:

Rodney Strong (nr 6471)

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.

  2. Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.

    Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).

    Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.

  3. Lägg över det stekta köttet på ett fat.

    Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.

  4. Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.

    Vispa till en sås med en vanlig handvisp.

  5. Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.

Beskrivande bilder

fläskfilé i skivor
1. Fläskfilé i skivor.
fläskfiléskivor steks på ena sidan
2.1. Fläskfiléskivor steks på ena sidan.
fläskfiléskivor steks på andra sidan
2.2. Fläskfiléskivor steks på andra sidan.
stekta fläskfiléskivor på ett fat
3.1. Stekta fläskfiléskivor på ett fat.
lime pressas
3.2. Lime pressas.
alla ingredienser till limesåsen i stekpannan
4.1. Vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung och lime i stekpannan.
limesåsen ihopvispad
4.2. Limesåsen ihopvispad.
limesåsen kokar
5.1. Limesåsen kokar.
fläskfiléskivorna i limesåsen
5.2. Fläskfiléskivorna i limesåsen.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.

GI GI Tips:

Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut honungen och servera med grönsaker.

byt ut Variationstips:

Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.

planera Planeringstips:

Gör gärna dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.