| Mjölk- och ostprodukter |

Crème fraiche

crème fraiche
Här är en förpackning med 2 dl crème fraiche, fetthalt 34% från Arla.

pil Recept med Crème fraiche

Crème fraiche är en vanlig mejeriprodukt i Sverige och Europa. Vanligast är 2 dl och 5 dl förpackningar och det finns av olika märken, olika fetthalt och olika smaksättningar.

Crème fraiche används ofta i matlagning till varm sås och kalla såser. Crème fraiche kan också vispas upp på samma sätt som grädde till dessert.

Crème fraîche är ursprungligen franskt och betyder på franska färsk grädde.

Crème fraiche smakar som syrlig grädde och har tjock konsistens. Jämfört med gräddfil är gräddfil syrligare än crème fraiche. Dock är svensktillverkad crème fraiche mer likt gräddfil i smaken än det franska orignalet som påminner mera om yoghurt.

Skillnaden mellan gräddfil och crème fraiche är att crème fraiche går att vispa till skum och att den går att koka utan att den klumpar sig.

Crème fraîche tillverkas genom att odla opastöriserad grädde med Lactobacillus-bakterier. Bakterierna tillåts växa tills grädden surnar och tjocknar, varvid grädden pastöriseras och surningen avbryts.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Undvik light-varianterna med låg fetthalt. Den med 34% fetthalt brukar vara fri från tillsatser.

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

creme fraiche, i USA: sour cream

Hitta Finns i affären:

I kyldisken bland mejerivaror.

Tummen upp GI tips:

Crème fraiche har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Se bäst-före-datum på förpackningen som gäller oöppnad förpackning. Öppnad förpackning håller sig minst 3 dagar i kylskåp. Lukta och smaka! Frysning rekommenderas ej.

Sedlar Pris:

Stor förpackning: ca 30 kr/liter, små förpackningar ca 40 kr/liter

Kundvagn Köptips:

Kolla bäst-före-datumet!

Byt ut Ersätt med:

Gräddfil, yoghurt (10%), kesella (10%)

Måttomvandla crème fraiche mellan vikt och volym

Konvertera crème fraiche från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Lotta penna Skrivet av Susanne 2014-08-26 17:56
Ja visst! Jag äter ofta crème fraiche som den är - som en kall sås till maten. Ibland blandar jag den med någon god krydda.
penna Skrivet av Lotta 2014-08-26 17:52
Konstig fråga men kan man äta crème fraiche som den är?

Liknande ingredienser


Currykyckling

Currykyckling

Enkelt och gott currykyckling-recept med kycklinglårfilé eller kycklingfilé samt curry, paprika och bacon.

klocka Tid: 20 min
gräddfilssås

Enkel gräddfilssås

Recept på en superenkel gräddfilssås smaksatt med italiensk salladskrydda och paprikapulver. Blanda ingredienserna. Klart.

klocka Tid: 25 minuter
Gravlaxpasta

Gravlaxpasta

Mycket enkelt recept på pasta med en god och enkel sås med gravad lax, crème fraiche m.m. Klart på 10 minuter.

klocka Tid: 10 minuter
Kalkonwraps

Kalkonwraps

Recept på kalkonwraps. Gott och enkelt med kalkonkött i tunnbrödsrulle. Går även att göra med skinka eller kycklingkött.

klocka Tid: 10 min
Kassler med curry och banan

Kassler med curry och banan

Recept på en god maträtt med kassler. Curry, banan och mango chutney ger god smak. Enkelt recept med bilder steg för steg.

klocka Tid: 30 min varav 15 min i ugnen
Korv stroganoff

Korv stroganoff

Korv stroganoff är klassisk husmanskost med falukorv. Gott och enkelt recept som går snabbt att göra!

klocka Tid: 20 minuter
Korvpanna med chili

Korvpanna med chili

Snabbt och enkelt recept med falukorv och chilisås. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 min
Kyckling i julmustsås

Kyckling i mustsås

Enkelt recept med julmust och kyckling. Tid: 25 minuter. 4 portioner. Bryn kyckling. Blanda crème fraiche, julmust, ingefära, rosmarin. Låt koka 10 min. Servera.

klocka Tid: 25 minuter
Kycklingkebab med kall sås

Kycklingkebab med kall sås

Enkelt recept på kebabkryddad kyckling med god sås. Klart på 15 min. Bilder steg för steg!

klocka Tid: 15 min
lax i pastasås

Lax- och limepasta

Snabbt och enkelt recept på pasta med lax, lime och crème fraiche. Klart på samma tid det tar att koka pastan. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 15 minuter
Laxröra på rostat bröd

Laxröra

Recept på en god förrätt med kallrökt eller gravad lax. Den tar ca 20 minuter att göra.

klocka Tid: 20 minuter
Limefilé

Limefilé

Limefilé - Recept på fläskfilé i en mycket god limesås med crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 minuter
Potatissallad

Potatissallad

Den godaste potatissalladen tycker jag! Med äpple, lök och gurka i receptet. Ät den här och du vill aldrig mer köpa potatissallad!

klocka Tid: 40 minuter
Räkröra med gurka

Räkröra med gurka

Räkröra med gurka är ett recept på förrätt som går snabbt att göra. En god röra med räkor och gurka.

klocka Tid: 10 min
Räkröra med ingefära

Räkröra med ingefära

Recept på god och enkel förrätt. Räkor skalas och hackas och blandas med gräslök, ingefära, salt och crème fraiche.

klocka Tid: 30 min
Tandoorisås

Tandoorisås

Recept på tandoorisås. God kall sås med tandoorikrydda.

klocka Tid: 3 minuter
tonfiskrulle

Tonfiskrulle

Ett recept på tonfiskrulle - en god tunnbrödsrulle med tonfisk, crème fraiche, gurka, paprika, sallad. Gott, enkelt och nyttigt.

klocka Tid: 15 min