Champinjonsoppa





Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 500 g champinjoner eller annan svamp
- 1,5 tsk salt
- 2 klyftor vitlök
- 1 krm malen vitpeppar
- 2 dl kokbar crème fraiche


Gör så här:
Häll upp mjölken i en kastrull. Borsta svampen och skär i skivor eller mindre bitar.
Lägg svampen i mjölken. (Man kan lätt tro att det blir för lite vätska till all svamp men så fort svampen blir varm så avger den mycket vätska och krymper så därför räcker de mått som står angivna i receptet.)
Låt koka upp. Sänk värmen.
Tillsätt salt, vitlök, vitpeppar och crème fraiche och låt puttra några minuter.


Serveringstips:
Servera gärna med något gott bröd till.
GI Tips:
Soppan har lågt GI. Man kan öka fettmängden genom att byta ut en del av mjölken mot vispgrädde. Servera utan bröd.
Tips för att undvika tillsatser:
Välj äkta crème fraiche så får du en tillsatsfri måltid.
Variationstips:
Byt ut en del av champinjonerna mot annan svamp t.ex. portabello eller ostronskivling.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven champinjonsoppa i kylen. Den håller sig minst 5 dygn.
Denna gången tog jag i Collorit-soja för färgens skull, och gjorde den redd.
Mumsigt värre!