Häll upp mjölken i en kastrull. Borsta svampen och skär i skivor eller mindre bitar.
Lägg svampen i mjölken. (Man kan lätt tro att det blir för lite vätska till all svamp men så fort svampen blir varm så avger den mycket vätska och krymper så därför räcker de mått som står angivna i receptet.)
Låt koka upp. Sänk värmen.
Tillsätt salt, vitlök, vitpeppar och crème fraiche och låt puttra några minuter.
1. Häll mjölken i en kastrull. 2. Lägg i de skivade champinjonerna. Det kommer se ut som att det är alldeles för mycket champinjoner i förhållande till mjölken men så fort champinjonerna blir varma avger de vätska och krymper. 3. Låt koka upp. 4. Sänk värmen. Tillsätt salt, pressad vitlök och vitpeppar och rör om. 5. Tillsätt crème fraiche. 6. Låt puttra några minuter.
Skriv kommentaren 2021-08-20 13:07 och vill uppdatera. Inget fel på smaken men mådde riktigt dåligt andra gången jag gjorde det.
Började läsa på mer om champinjoner och rekommendationen är 2 kg/år. Aldrig hört talas om tidigare.
Tydligen innehåller champinjoner nått gift. Nu vill jag inte ens äta champinjoner längre då jag mådde så dåligt. Tydligen finns inte detta gift i kantareller så man kanske kan välja det istället.
️ Skrivet av Rebecka
Detta var himmelskt gott! Busenkelt att göra också. Hade ca 100 g champinjoner så delade receptet på 5. Hade inte mjölk heller så tog hälften vatten och hälften vispgrädde. Det här receptet kommer jag att göra igen. Mums!
️ Skrivet av Jonas R
Denna champinjonsoppa har jag lagat ett flertal år och den är enkel att tillaga och smakar helt ljuvligt.har provat andra men kommer alltid tillbaka till denna.
️ Skrivet av Helena
Åhhh så god soppa, har gjort den flera gånger. Just denna gång blev kombon med vitlök perfekt.. Det passar verkligen bra i denna soppa.
️ Skrivet av Alexander
Hej jag undrar hur länge soppan ska koka för bästa resultat? Alltså 10, 15 eller 20 minuter exempelvis. Gjorde soppan för första gången igår och körde sen allt i min mixer och det blev supergott! Med vänlig hälsning, Alexander
️ Skrivet av Camilla
Mycket god soppa! Tack för receptet.
️ Skrivet av Rolf Nilsson
Supergod soppa, har gjort den nu några gånger.
Denna gången tog jag i Collorit-soja för färgens skull, och gjorde den redd.
Mumsigt värre!
️ Skrivet av Anneli
Jag har lagat och fryst in denna soppa och det går alldeles utmärkt. Mycket god soppa förresten.
️ Skrivet av Maja
Vet inte om jag hinner få svar innan jag gör denna soppa men jag undrar, kan man frysa in denna? Håller den sig bra? Har tidigare gjort en pastasås med champinjoner som tyvärr inte alls blev bra av en nedfrysning. Men bor själv och har nästan ett kilo champinjoner så kommer nog inte hinna äta upp alla själv innan de blir dåliga om jag inte kan frysa in något.
Tack för en bra receptsida!! :D
️ Skrivet av Christian
10/10, det här gör vi om många gånger. Jättegott! Stort tack!
️ Skrivet av Emil
Jag tog drygt 200g mer svamp och körde det sen i mixern lite snabbt. Helt fantastiskt gott!
️ Skrivet av Susanne
Snabbt, lätt o toppen gott. Tack Susanne
webmaster
Svar till
Dack
️ Skrivet av Susanne
Härligt!! :) Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Dack
Jättegott och så enkelt. Jag kommer aldrig att laga den där pulversoppan igen. Kidsen älskade den.
webmaster
Svar till
Bengt
️ Skrivet av Susanne
Trevligt att ni gillar receptet! Låter som ett gott tillbehör! :)
️ Skrivet av Bengt
Supergod. Jag och kidzen älskar denna. Vi äter med tunnbrödsrullar med rökt lax och cream cheese på. Nice!
️ Skrivet av Hej
Super god soppa!!!!
️ Skrivet av Bugg
God Soppa!
webmaster
Svar till
Stina
️ Skrivet av Susanne
Självklart kan man ta mindre mängd vitlök eller ingen alls, men då kanske det blir lite smaklöst. Sedan kan olika klyftor vitlök vara olika stora. Sedan påverkar även mängden fett man har i soppan - tar man crème fraiche med låg fetthalt så bör man eventuellt ta mindre mängd vitlök. Man kan även ta vispgrädde istället för en del av mjölken om man vill ha en fetare soppa. Det är ju inte meningen att man ska smaka på soppan och känna bara vitlök, men tar man lagom mängd vitlök så att den smälter in fint så förhöjer den smaken på hela soppan tycker jag. Men vill du inte ha vitlök alls men vill ha lite fylligare smak så kan du ju prova att tillsätta en buljongtärning eller 1-2 msk fond av t.ex. svamp, grönsaker eller kött, minska då lite på saltet eftersom det är ganska mycket salt i buljongtärning och fond.
️ Skrivet av Stina
För första gången blev mitt resultat inte alls bra efter ett recept från denna sida. Vitlöken tog starkt överhanden och soppan blev näst intill oräddbar. en champinjonfärkost och grädde mildade till sist ut smaken men endast för mig, min sambo tyckte inte den gick ner... vet inte om jaf gjorde fel men jag tyckte inte vitlöken passade in alls!
webmaster
Svar till
claus
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
Svar till
Susanne
️ Skrivet av claus
tips från en odlare koka alltid svamp i mjölk/grädde
det drar ut smaken till max..
webmaster
Svar till
Catti
️ Skrivet av Susanne
Precis, jag köpte pulversoppa tidigare men aldrig mer. Förutom att det smakar mycket sämre är det riktigt skräpiga ingredienser i pulversoppor och även färdig champinjonsoppa man köper, bara att läsa innehållsförteckningen och fundera på om det är något man vill äta egentligen.
️ Skrivet av Catti
helt suveränt god! Varför har man någonsin köpt färdig champinjonsoppa när det är så här lätt att göra kanongod egen.
webmaster
Svar till
Kia
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar soppan! :) Det man kan göra för att få tjockare konsistens är att mixa soppan och spara bara en del av champinjonbitarna. Man kan också reda av soppan genom att vispa ner t.ex. vetemjöl blandat med vatten eller majsstärkelse blandat med vatten, man gör en redning helt enkelt och vispar ner. Skriv gärna och berätta hur det blev och hur du gjorde om du provar! :)