Marinerade champinjoner




Ingredienser:
- 4 st vitlöksklyftor
- 50 g persilja
- 2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- 400 g champinjoner



Gör så här:
Pressa vitlöksklyftorna och lägg i en skål. Hacka persiljan och lägg i den också. Häll på olja, salt och peppar. Blanda detta.
Torka av och skär champinjonerna i grova skivor. En champinjon kan vara lagom att skära i 4 st skivor.
Lägg i champinjonerna och rör om så att alla champinjoner får oljeblandning på sig. Låt stå och dra i kylskåp ett tag, gärna minst 6 timmar före servering. Rör gärna om ett par gånger under denna tid så att champinjonerna suger upp spadet.
Rör om och servera de inlagda champinjonerna som tillbehör till maten.


Tips:
När champinjonerna är uppätna blir det lite spad kvar i bunken. Detta spad är jättegott med jättegod champinjonsmak (då spadet mestadels består av vätska från champinjonerna) och kan antingen ätas upp som det är eller användas till att göra champinjonsås eller soppa.
GI Tips:
Marinerade champinjoner har lågt GI.
Planeringstips:
Gör gärna i ordning de marinerade champinjonerna dagen före servering och låt stå i kylskåp.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp. De håller sig minst 3 dygn. Champinjonerna blir mörkare ju längre tid de står.