| Efterrätter | Sommarmat |

Ostkaka med keso

Recept på "falsk" ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa. En mycket god och ganska nyttig efterrätt (mycket protein och lite socker och mjöl)! Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timma i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.
ostkaka med keso
Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.
Timglas Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform som rymmer ca 1 ½ liter, eller ta två mindre formar. Smörj med smör, ett tips är att använda slickepott så går det enkelt.

  2. Vispa ägg och socker.

  3. Mal sötmandel och ev. bittermandel i en mandelkvarn.

  4. Vispa ner den malda mandeln och vetemjölet.

  5. Tillsätt mjölk och keso och vispa ihop.

  6. Häll smeten i formen.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 1 timme och 10 min.

  8. Låt den färdiggräddade ostkakan svalna och servera ljummen med färska bär eller sylt och vispad grädde.

Bilder steg för steg

smord ugnsform
1. Smord ugnsform.
ägg och strösocker
2.1. Ägg och strösocker.
ägg och strösocker vispat
2.2. Ägg och strösocker vispat.
instruktion steg 3.1 ostkaka med keso
3.1. Sötmandel och bittermandel.
mald mandel
3.2. Mald mandel.
vetemjöl och mald mandel
4.1. Vetemjöl och mald mandel.
smeten ihopvispad
4.2. Smeten ihopvispad.
mjölk, keso tillsatt
5.1. Mjölk, keso tillsatt.
ostkakesmeten klar
5.2. Ostkakesmeten klar.
smeten i formen
6. Smeten i formen.
instruktion steg 7 ostkaka med keso
7. Grädda i ugnen.
instruktion steg 8 ostkaka med keso
8. Färdiggräddad ostkaka.

GI GI Tips:

Ta lite mindre socker, ca 4 msk. Servera med färska bär och grädde utan socker.

LCHF LCHF Tips:

Se recept på Ostkaka LCHF.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet ca 4-6 dagar. Ostkakan kan också frysas ca 6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Annika
Hej och tack för receptet. Jag ändrade dock lite, och i mitt tycke blev den ännu godare. Jag skallade mandeln och grovhackade den i stället för att mala (finns ocksa färdig grovhackad att köpa). Gillar lite tuggmotstand, även om den inte blir som klassisk ostkaka.

För övrigt gillar jag din receptsajt, och har sparat ner manga favoriter som jag lagar med jämna mellanrum.

Med vänlig hälsning
Annika
penna Skrivet av Ida
Hej jag har skrivit till dig flera ggr tidigare är mkt tacksam över dina svar på mina för dig självklara frågor. Här kommer en "dum" fråga, jag är novis på detta med ostkakor.

Jag tänkte göra ostkakorna i små miniportionsformar och grädda , men hur fryser jag sedan bäst in dem i tätslutande plastpåse om minikastrullen ? Eller ngt annat bra förslag ?

Hur tinar jag bäst upp dem sedan ? Är det långsam upptining i kylskåpet dagen före ?

Hur länge och vilken värme för enbart uppvärmning vid "efterrättsdags".

Jag hörde att då man bara ska värma redan färdigbakade produkter så skall ugnluckan vara helt öppen för annars bakas sakerna om igen ??? Det låter märkligt har aldrigt hört det tidigare !

En sista fråga (den här ggn) ditt recept här hur många miniportionskastruller tror du det blir av satsen ? Är det samma värme som gäller (varmluftsugn och vilken tid )
Sorry det blev visst flera frågor, men jag hoppas det är ok :)

Med vänlig hälsning och mkt tack för din hjälp Ida
person Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Man ser det på färgen tycker jag. Se mina bilder. När jag gör halva satsen av det här receptet som i t.ex. Ostkaka LCHF så blir ugnstiden 40 minuter.

Läs alla 22 kommentarer