Smakar faktiskt lika bra!!
Ostkaka med keso




Ingredienser:
- 3 st ägg
- 5 msk strösocker
- 0,5 dl sötmandel
- ev. 2 st bittermandlar
- eller några droppar bittermandelarom
- 0,5 dl vetemjöl
- 3 dl mjölk
- eller grädde av valfri fetthalt (eller en blandning av mjölk och grädde)
- 500 g keso
Utrustning:
- 1 st ugnsform som rymmer 1,5 liter.
- elvisp
- mandelkvarn
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 70 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smörj en ugnsform som rymmer ca 1 ½ liter, eller ta två mindre formar. Smörj med smör, ett tips är att använda slickepott så går det enkelt.
Smord ugnsform. -
Vispa ägg och socker.
- 3 st ägg
- 5 msk strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Mal sötmandel och ev. bittermandel i en mandelkvarn.
- 0,5 dl sötmandel
- ev. 2 st bittermandlar
- eller några droppar bittermandelarom
Sötmandel och bittermandel. Mald mandel. -
Vispa ner den malda mandeln och vetemjölet.
- 0,5 dl vetemjöl
Vetemjöl och mald mandel. Smeten ihopvispad. -
Tillsätt mjölk och keso och vispa ihop.
Mjölk, keso tillsatt. Ostkakesmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Smeten i formen. -
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 1 timme och 10 min.
Grädda i ugnen. -
Låt den färdiggräddade ostkakan svalna och servera ljummen med färska bär eller sylt och vispad grädde.
Färdiggräddad ostkaka.
GI Tips:
Ta lite mindre socker, ca 4 msk. Servera med färska bär och grädde utan socker.
LCHF Tips:
Se recept på Ostkaka LCHF.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp, hållbarhet ca 4-6 dagar. Ostkakan kan också frysas ca 6 månader.
| Efterrätter | Sommarmat |
Smakar faktiskt lika bra!!
Tack för många bra recept på sajt! När det gäller detta recept tycker jag personligen att det är lättare att mixa mandeln med lite av mjölken (att låta den dra lite först gör det ännu lättare/lenare). Mandel kan ju annars vara lite svårmixad och klibba ihop ibland.
För övrigt gillar jag din receptsajt, och har sparat ner manga favoriter som jag lagar med jämna mellanrum.
Med vänlig hälsning
Annika
Jag tänkte göra ostkakorna i små miniportionsformar och grädda , men hur fryser jag sedan bäst in dem i tätslutande plastpåse om minikastrullen ? Eller ngt annat bra förslag ?
Hur tinar jag bäst upp dem sedan ? Är det långsam upptining i kylskåpet dagen före ?
Hur länge och vilken värme för enbart uppvärmning vid "efterrättsdags".
Jag hörde att då man bara ska värma redan färdigbakade produkter så skall ugnluckan vara helt öppen för annars bakas sakerna om igen ??? Det låter märkligt har aldrigt hört det tidigare !
En sista fråga (den här ggn) ditt recept här hur många miniportionskastruller tror du det blir av satsen ? Är det samma värme som gäller (varmluftsugn och vilken tid )
Sorry det blev visst flera frågor, men jag hoppas det är ok :)
Med vänlig hälsning och mkt tack för din hjälp Ida