| Efterrätter | GI Recept | Glutenfritt | LCHF | Mellanmål |

Ostkaka LCHF

Mycket god LCHF-ostkaka med få kolhydrater som är glutenfri. Perfekt som dessert eller mellanmål! Servera med vispad grädde och bär.
ostkaka lchf
Ostkaka LCHF - mycket god ostkaka med få kolhydrater, på bilden serverad med en skivad jordgubbe.
Timglas Tid: 50 min varav 40 min i ugnen + 30 min att svalna
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Smörj en form med smör. För en sats ostkaka så bör formen rymma 0.75 liter.

    (Tips: Använd slickepott när du smörjer formen så går det snabbt och kladdfritt.)

    • ca 10 g smör eller bregott
    instruktion steg 1 ostkaka lchf
    Smord form.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt sötströ. Vispa till en ljusgul fluffig smet, använd gärna elvisp.

    instruktion steg 2.1 ostkaka lchf
    Ägg och sötströ.
    instruktion steg 2.2 ostkaka lchf
    Ägg och sötströ vispat.
  3. Tillsätt mandelmjöl. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 ostkaka lchf
    Tillsätt mandelmjöl.
    instruktion steg 3.2 ostkaka lchf
    Vispa.
  4. Tillsätt mjölk eller grädde, keso och ev. bittermandelarom eller mald bittermandel. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 4.1 ostkaka lchf
    Tillsätt keso, mjölk, ev. bittermandel.
    instruktion steg 4.2 ostkaka lchf
    Ostkakesmeten klar.
  5. Häll smeten i den smorda formen.

    instruktion steg 5 ostkaka lchf
    Ostkakesmeten i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills ostkakan fått fin färg och smeten stelnat.

    Observera att om du gör dubbel sats så brukar ugnstiden bli ca 1 timme och 10 minuter.

    instruktion steg 6 ostkaka lchf
    Grädda i ugnen.
  7. Låt ostkakan svalna minst 30 minuter före servering, annars kan den bli blöt på botten.

    Servera med vispad grädde och bär eller kokta äpplen (utan socker).

    instruktion steg 7 ostkaka lchf
    Färdiggräddad ostkaka LCHF.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde och bär.

glödlampa Tips:

Går bra att göra dubbel sats, men då blir tiden i ugnen längre, ca 1 timme och 10 minuter.

GI GI Tips:

Denna ostkaka har mycket lågt GI. Tänk på att servera med tillbehör utan socker t.ex. osockrade bär och vispad grädde.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder inte använder bittermandelarom.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven ostkaka i kylskåp.

Kommentarer till Ostkaka LCHF

Skriv en kommentar

person Svar till Anki penna Skrivet av Susanne
Jo ren stevia har en bismak, man kan bara ta ytterst lite utav den flytande sorten för att det ska smaka lite sött utan att smaka beskt men det är väldigt lätt att ta för mycket och tar man lagom så blir det ju inte alls den där söta smaken man är van vid. Men sötströ är ju något helt annat, faktiskt riktigt gott, det bästa sötningsmedlet jag provat som är väldigt likt strösocker både i konsistens och smak. ICA har verkligen lyckats med den produkten. Kul också att du gillar min receptsida!
penna Skrivet av Anki
Hasse Svensson

Jo, men ren stevia smakar som sagt vidrigt. Jag odlade plantan själv innan det fanns några steviaprodukter på den svenska marknaden, och jag torkade och malde, och nej, fy. Den där bi-smaken vill jag inte ha att göra med.
penna Skrivet av Hasse Svensson
Anki:
Om du inte vill använda ICA Sötströ, så prova med ren Stevia. "Stevia Drops" finns i Life-butikerna och är ganska koncentrerad. Men då får du inte i dig ngt annat än ren Stevia.

Läs alla 4 kommentarer