Start > Recept > Klassisk cheesecake

Klassisk cheesecake

En mycket god klassisk cheesecake. Kakan blir mäktig och räcker till många. Passar bra till dessert och blir väldigt god med lagom len och syrlig smak när man tillsätter lime enligt receptet.
klassisk cheesecake
Klassisk cheesecake serverad med hallon.
Timglas Tid: 100 min varav 60 min i ugnen
Portioner 8-12 portioner

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri färskost. Smör är i princip laktosfritt, annars finns även det att köpa laktosfritt.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret.

    (När drygt hälften smält kan man stänga av värmen och ta bort kastrullen från värmen så slipper smöret bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Krossa digestivekexen.

    (Jag brukar använda en mortel men man kan även köra dem i matberedaren så går det supersnabbt.)

    digestivekex krossas
    Digestivekex krossas.
  3. Tillsätt kexsmulorna till det smälta smöret och rör tills allt smör sugits upp.

    kexsmulorna och smält smör
    Kexsmulorna och smält smör.
    kexsmulorna blandade med smält smör
    Kexsmulorna blandade med smält smör.
  4. Häll i en pajform, ca 24 cm i diameter och tryck ut kexsmuleblandningen så den fördelar sig jämnt över pajformens botten.

    Ställ in i kylskåp.

    pajskalet klart
    Pajskalet klart.
  5. Mät upp färskost, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en vispskål.

    ingredienser till fyllningen
    Ingredienser till fyllningen.
  6. Om du vill smaksätta med lime så tvätta skalet och riv av det och pressa sedan ur saften och tillsätt limeskal och saften.

    rivet skal av 2 st lime
    Rivet skal av 2 st lime.
    limesaft och rivet skal tillsatt
    Limesaft och rivet skal tillsatt.
  7. Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp eller köksmaskin.

    en jämn smet
    En jämn smet.
  8. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp eller köksmaskin).

    ett ägg tillsatt
    Ett ägg tillsatt.
    cheesecake-smeten klar
    Cheesecake-smeten klar.
  9. Häll smeten ovanpå kexsmule-bottnen i pajformen.

    ogräddad klassisk cheesecake
    Ogräddad klassisk cheesecake.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca en timme tills pajen fått fin färg.

    Kakan är mjuk men sjunker ihop lite när den svalnar och stelnar när den kallnar.

    Förvara cheesecaken i kylskåp och servera kylskåpskall.

    färdiggräddad klassisk cheesecake
    Färdiggräddad klassisk cheesecake.

servera Serveringstips:

Servera t.ex. med färska bär och lime i skivor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

Kommentarer till Klassisk cheesecake

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Dessert älskaren
Hej! Går det att använda hallon i denna cheesecake. Skulle vilja ha en hallon smak i den.
penna Skrivet av Susanne

Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning! Jag gjorde den nu till jul och det är en väldigt god men mäktig kaka så den räcker verkligen att bjuda många på!

Det går även bra att istället för 800 g färskost ta 600 g färskost och 2 dl crème fraiche.

Jag kan även intyga att kakan när den stelnat i formen går att vändas upp och ner utan att den ramlar ur formen (testat av min 3-åring).🙈😅

person Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!

Läs alla 14 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter |