| Efterrätter |

Klassisk cheesecake

Enkelt recept på klassisk cheesecake. Kakan blir mäktig och räcker till många.
klassisk cheesecake
Klassisk cheesecake serverad med hallon.
Timglas Tid: 100 min varav 60 min i ugnen
Portioner 8-12 portioner

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Smält smöret. Krossa kexen och blanda ner kexsmulorna i smöret till en smulig smet.

Häll i en pajform och tryck ut smeten så den fördelar sig jämnt och blir som ett pajskal. Pajsmeten behöver inte tryckas upp på kanterna. Ställ in i kylskåp.

Sätt på ugnen på 175°C.

Lägg färskost, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en vispskål.

Om du vill smaksätta med lime så tvätta skalet och riv av det och pressa sedan ur saften och tillsätt limeskal och saften.

Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp eller köksmaskin.

Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp eller köksmaskin).

Häll smeten ovanpå pajbottnen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i en timme tills pajen fått fin färg. Kakan är mjuk men stelnar när den svalnar.

klassisk cheesecake steg 1-3
1. Smält smöret. 2. Krossa kexen och tillsätt dem. 3. Blanda till en jämn smulig smet.
klassisk cheesecake steg 4-6
4. Tryck ut smulsmeten i en pajform. Den behöver inte tryckas upp på kanterna. 5. Lägg färskost, socker, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en vispskål. 6. Om du vill smaksätta med lime så tvätta skalet och riv av det och pressa sedan ur saften och tillsätt limeskal och saften.
klassisk cheesecake steg 7-9
7. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp eller köksmaskin. 8. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje ägg till en jämn smet, ca 5 sekunder med maskin. 9. Smeten är klar.
klassisk cheesecake steg 10-12
10. Häll smeten ovanpå pajbottnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca en timme. 11. Den färdiga cheesecaken. 12. En bit uppskuren cheesecake.

servera Serveringstips:

Servera t.ex. med färska bär och lime i skivor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Ida penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Ida
Tycker man en ugnsgräddad cheesecake ser tråkig ut så är det jättegott att breda ut ett lager creme fraiche uppepå :)
person Svar till Anja penna Skrivet av Susanne
Kakan blir inte torr. Men man får alltid en yta om man gräddar något i ugnen. Tyvärr har jag ingen lösning på det, dock ser jag det inte som ett problem men vi är alla olika. :) Annars finns ju andra recept än cheesecake. :)

Läs alla 12 kommentarer