
Klassisk cheesecake
💬 20 kommentarer



Ingredienser:
Botten:
- 12 st digestivekex
- 75 g smör
Fyllning:
- 800 g färskost
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- ev. 2 st lime
- 4 st ägg


Utrustning:
- 1 st pajform ca 24 cm i diameter
- ev.
elvisp
eller köksmaskin
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret.
(När drygt hälften smält kan man stänga av värmen och ta bort kastrullen från värmen så slipper smöret bli onödigt varmt.)
- 75 g smör
Smält smör. -
Krossa digestivekexen.
(Jag brukar använda en mortel men man kan även köra dem i matberedaren så går det supersnabbt.)
- 12 st digestivekex
Digestivekex krossas. -
Tillsätt kexsmulorna till det smälta smöret och rör tills allt smör sugits upp.
Kexsmulorna och smält smör. Kexsmulorna blandade med smält smör. -
Häll i en pajform, ca 24 cm i diameter och tryck ut kexsmuleblandningen så den fördelar sig jämnt över pajformens botten.
Ställ in i kylskåp.
Pajskalet klart. -
Mät upp färskost, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en vispskål.
- 800 g färskost
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 tsk salt
Ingredienser till fyllningen. -
Om du vill smaksätta med lime så tvätta skalet och riv av det och pressa sedan ur saften och tillsätt limeskal och saften.
- ev. 2 st lime
Rivet skal av 2 st lime. Limesaft och rivet skal tillsatt. -
Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp eller köksmaskin.
En jämn smet. -
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp eller köksmaskin).
- 4 st ägg
Ett ägg tillsatt. Cheesecake-smeten klar. -
Häll smeten ovanpå kexsmule-bottnen i pajformen.
Ogräddad klassisk cheesecake. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca en timme tills pajen fått fin färg.
Kakan är mjuk men sjunker ihop lite när den svalnar och stelnar när den kallnar.
Förvara cheesecaken i kylskåp och servera kylskåpskall.
Färdiggräddad klassisk cheesecake.
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Kräftskiva |




⭐ webmaster
