
⭐ webmaster
Utrustning:
Smält smöret.
(När drygt hälften smält kan man stänga av värmen och ta bort kastrullen från värmen så slipper smöret bli onödigt varmt.)
Krossa digestivekexen.
(Jag brukar använda en mortel men man kan även köra dem i matberedaren så går det supersnabbt.)
Tillsätt kexsmulorna till det smälta smöret och rör tills allt smör sugits upp.
Häll i en pajform, ca 24 cm i diameter och tryck ut kexsmuleblandningen så den fördelar sig jämnt över pajformens botten.
Ställ in i kylskåp.
Mät upp färskost, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en vispskål.
Om du vill smaksätta med lime så tvätta skalet och riv av det och pressa sedan ur saften och tillsätt limeskal och saften.
Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp eller köksmaskin.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp eller köksmaskin).
Häll smeten ovanpå kexsmule-bottnen i pajformen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca en timme tills pajen fått fin färg.
Kakan är mjuk men sjunker ihop lite när den svalnar och stelnar när den kallnar.
Förvara cheesecaken i kylskåp och servera kylskåpskall.
Serveringstips:
Servera t.ex. med färska bär och lime i skivor.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp.
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning! Jag gjorde den nu till jul och det är en väldigt god men mäktig kaka så den räcker verkligen att bjuda många på!
Det går även bra att istället för 800 g färskost ta 600 g färskost och 2 dl crème fraiche.
Jag kan även intyga att kakan när den stelnat i formen går att vändas upp och ner utan att den ramlar ur formen (testat av min 3-åring).🙈😅