Chokladgodis

Mycket gott och enkelt recept på chokladgodis med strykande åtgång!
chokladgodis
Mycket gott och enkelt chokladgodis som smakar söt len choklad. Variera med nötter eller mandel.
Timglas Tid: 30 minuter och 2-4 timmar för att stelna
Portioner ca 70 st
Näringsvärde Näringsvärde per godisbit (13 g): 66 kalorier, 7 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x25 cm. Vik till och tejpa gärna fast bakplåtspappret.

    form med bakplåtspapper
    Form med bakplåtspapper.
  2. Med hasselnötter:

    Om man vill kan man rosta nötterna genom att steka dem i en stekpanna på medelhög temperatur tills de fått lite färg och det doftar nötter. Låt svalna något och plocka eller gnid av det mesta av skalen (det som lossnar lätt, det gör inget om det är lite skal kvar).

    Med sötmandel:

    Om man tar mandel istället för nötter så kan man om man vill skålla och skala dem innan man hackar dem. Man kan också köpa färdig flagad mandel.

    hasselnötter rostas
    Hasselnötter rostas.
    rostade hasselnötter
    Rostade hasselnötter. Det mesta av skalet borta.
  3. Hacka nötterna eller mandeln grovt. Det går bra att använda en vass kniv på en skärbräda.

    grovhackade rostade nötter
    Grovhackade rostade nötter.
  4. Mät upp grädde, strösocker och smör i en kastrull.

    Värm och låt smälta under omrörning.

    Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.

    grädde, socker, smör
    Grädde, socker, smör.
    grädde, socker och smör kokar
    Grädde, socker och smör kokar.
  5. Tag bort kastrullen från värmen. Lägg i choklad och hackade nötter (eller mandel).

    Rör om tills allt smält och det blivit en jämn fin brun chokladsmet.

    choklad och hackade nötter tillsatt
    Choklad och hackade nötter tillsatt.
    chokladsmeten klar
    Chokladsmeten klar.
  6. Häll smeten i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och låt stå där några timmar tills det stelnat eller över natten.

    chokladsmeten i formen
    Chokladsmeten i formen.
  7. Lyft ur den stelnade chokladkakan ur formen och lägg på en skärbräda.

    Skär i bitar med en vass kniv.

    Lägg chokladgodisbitarna i en burk med lock och lägg bakplåtspapper mellan lagren. Förvara burken i kylen eller frys in dem.

    chokladsmeten har stelnat
    Chokladsmeten har stelnat.
    chokladkakan på skärbräda
    Chokladkakan på skärbräda.
    chokladkakan skuren i bitar
    Chokladkakan skuren i bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anette Hedbom
Godaste godiset och så lätt och snabbt att göra. Jag använder oftast valnötter som jag tycker bäst om. Får stå i kylen över natten och blir alltid perfekt och jag har gjort den många gånger.
✏️ Skrivet av Maria
Mina bitar blir inte hårda. Är nästan som kladdkaka. Har stått i kylen i två dygn innan jag skulle skära den. Vad har jag gjort för fel? Går det att rädda?
✏️ Skrivet av Eva
I vilken mängd kan man byta ut till sötströ?
✏️ Skrivet av Susanna
Hej!

Kan man byta ut strösockret mot något? Typ vaniljpulver?

Mvh
💬 Svar till johanna ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra, enda skillnaden blir att de inte smakar lika mycket choklad eftersom ljus choklad är mörk choklad "utspädd" med mjölk och socker. Så det blir lite sötare och mindre chokladsmak men det blir säkert gott det med!