Chokladgodis
Ingredienser:
- 100 g hasselnötkärnor
- eller sötmandel
- 200 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 4 dl strösocker
- 100 g smör
Gör så här:
-
Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x25 cm. Vik till och tejpa gärna fast bakplåtspappret.
-
Med hasselnötter:
Om man vill kan man rosta nötterna genom att steka dem i en stekpanna på medelhög temperatur tills de fått lite färg och det doftar nötter. Låt svalna något och plocka eller gnid av det mesta av skalen (det som lossnar lätt, det gör inget om det är lite skal kvar).
Med sötmandel:
Om man tar mandel istället för nötter så kan man om man vill skålla och skala dem innan man hackar dem. Man kan också köpa färdig flagad mandel.
- 100 g hasselnötkärnor
- eller sötmandel
- 100 g hasselnötkärnor
-
Hacka nötterna eller mandeln grovt. Det går bra att använda en vass kniv på en skärbräda.
-
Mät upp grädde, strösocker och smör i en kastrull.
Värm och låt smälta under omrörning.
Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.
- 2 dl vispgrädde
- 4 dl strösocker
- 100 g smör
-
Tag bort kastrullen från värmen. Lägg i choklad och hackade nötter (eller mandel).
Rör om tills allt smält och det blivit en jämn fin brun chokladsmet.
- 200 g mörk choklad
-
Häll smeten i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och låt stå där några timmar tills det stelnat eller över natten.
-
Lyft ur den stelnade chokladkakan ur formen och lägg på en skärbräda.
Skär i bitar med en vass kniv.
Lägg chokladgodisbitarna i en burk med lock och lägg bakplåtspapper mellan lagren. Förvara burken i kylen eller frys in dem.
Hållbarhet och förvaring:
| Glutenfritt | Godis | Julgodis |
Kan man byta ut strösockret mot något? Typ vaniljpulver?
Mvh
⭐ webmaster