| Efterrätter |

Blåbärskladdkaka

En fantastiskt god blåbärskladdkaka med vit choklad som blir otroligt god och lagom kladdig. Superenkelt recept på en god kladdkaka med blåbär.
blåbärskladdkaka
Ljuvligt god blåbärskladdkaka. Servera den med vispad grädde. Enkelt recept som måste provas!
Timglas Tid: ca 45 minuter varav 15 minuters jobb + tid att stelna
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Kladdkaka:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och vit choklad som bryts i bitar i en kastrull.

    Smält försiktigt på svag värme tills drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör sedan om då och då tills allt har smält och det blir en jämn smet.

    smör och vit choklad
    Smör och vit choklad.
    smält smör och vit choklad
    Smält smör och vit choklad.
  2. Smörj en pajform ca 20 cm i diameter.

    (Ett tips är att ta en klick smör, låta ligga framme ca 5 minuter och sedan ta en slickepott och breda ut smöret med, snabbt och kladdfritt. Istället för pajform kan man även ta en springform.)

    smord pajform
    Smord pajform.
  3. Tillsätt ägg, strösocker och vaniljsocker till det smälta smöret och chokladen. (Kastrullen ska inte stå på spisen.)

    Vispa till en jämn smet med en handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.

    ägg, strösocker, vaniljsocker tillsatt
    Ägg, strösocker, vaniljsocker tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjölet. Vispa med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet till en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl leder till en torrare kladdkaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakesmeten klar
    Kladdkakesmeten klar.
  5. Häll smeten i pajformen. Strö över blåbären.

    Frysta blåbär behöver inte tinas men om blåbären är väldigt isiga, låt dem tina halvt och ta bort så mycket is som möjligt innan du lägger på dem.)

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    blåbär i smeten
    Blåbär i smeten.
  6. Grädda blåbärskladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter tills den fått lite färg, men det ska fortfarande dallra i mitten om man skakar pajformen lite lätt.

    (Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för kladdigheten. Längre tid i ugnen ger mindre kladdig kaka.)

    blåbärskladdkakan i ugnen
    Blåbärskladdkakan i ugnen.
    färdiggräddad blåbärskladdkaka
    Färdiggräddad blåbärskladdkaka.
  7. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in i kylskåp gärna minst 1-2 timmar så att den helst hinner stelna i mitten före servering.

    Servera med vispad grädde.

    en bit blåbärskladdkaka serverad med vispad grädde
    En bit blåbärskladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara blåbärskladdkakan i kylskåp.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Birgitta penna Skrivet av Susanne
Roligt att du tycker det! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Birgitta
Helt otroligt lätt att göra - och verkligen goooood