| Efterrätter |

Krämig blåbärspaj

En ljuvligt god blåbärspaj, lagom söt. Ett pajskal fyllt med krämig och len blåbärsfyllning. Mums! Ett plus med denna blåbärspaj är dessutom att det är enkelt att skära snygga bitar, en fröjd både för ögat och gommen!
krämig blåbärspaj
Ljuvligt god krämig blåbärspaj.
Timglas Tid: ca 1 timme varav 30 min i ugnen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, vetemjöl och kallt vatten i en bunke. (Låt gärna stå framme i rumstemperatur minst 15 min så att smöret blir mjukt.)

    Arbeta ihop till en deg (använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin så går det snabbt).

    (Har du svårt att få ihop degen trots att smöret är rumsvarmt har du troligtvis tagit för mycket mjöl, undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått så blir det rätt mängd. Men om du ändå tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta mer vatten för att få ihop degen.)

    smör, vetemjöl och vatten
    Smör, vetemjöl och vatten.
    pajdegen
    Pajdegen.
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 22 cm i diameter.

    Ställ in i kylen minst 15 minuter. Förbered under tiden fyllningen.

    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  3. Mät upp blåbär, potatismjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke och rör om.

    (Om man använder frysta blåbär kan man behöva dubbla mängden potatismjöl lite beroende på hur isiga blåbären är.)

    blåbär, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker
    Blåbär, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker.
    blåbärsblandningen
    Blåbärsblandningen.
  4. Mät upp crème fraiche, ägg och strösocker i en annan bunke och vispa för hand eller med elvisp på lägsta hastighet till en jämn smet.

    crème fraiche, ägg, strösocker
    Crème fraiche, ägg, strösocker.
    crème fraiche-blandningen
    Crème fraiche-blandningen.
  5. Ta ut pajdegen från kylen och nagga med en gaffel.

    Fördela blåbärsblandningen i pajskalet (det mjöl och socker som inte sugits upp av blåbären ska också strös över).

    Häll sedan över crème frache-blandningen.

    naggad pajdeg
    Naggad pajdeg.
    blåbärsblandningen i pajskalet
    Blåbärsblandningen i pajskalet.
    Krämig blåbärspaj före gräddning.
    Häll över crème fraiche-blandningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 minuter tills blåbärspajen fått fin gyllene färg.

    blåbärspaj gräddas i ugn
    Blåbärspajen gräddas i ugnen.
  7. Servera ljummen eller kall gärna med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

    färdig krämig blåbärspaj
    Färdig krämig blåbärspaj.
    en bit krämig blåbärspaj serverad med vaniljsås
    En bit krämig blåbärspaj serverad med vaniljsås.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fri från tillsatser om du använder riktigt smör och crème fraiche 34%. Glöm inte heller att servera med vispad färsk äkta grädde alternativt hemgjord vaniljsås eller vaniljglass för att undvika tillsatser.

planera Planeringstips:

Mycket bra paj som går att göra i förväg. Går bra att frysa in färdiggräddad. Eftersom den är lätt att skära i snygga bitar kan man frysa in skurna bitar om man vill. Man kan även grädda pajen i portionsformar och frysa in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Blåbärspajen kan frysas in och håller sig då minst 3 månader. Den kan även förvaras i kylskåp minst 7 dagar.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Tami
Hej! Spännande recept. Vill bjuda vänner på den här pajen. Går det att göra den i en sockerkaksform med löstagbar kant???? Ska man tänka på något särskilt då?
Tack på förhand :)
penna Skrivet av Alice
Vet ej vad den tidigare personen snackar om, denna pajen var helt underbar! Vart en klar hit på familjeträffen! Tack!
person Svar till Mia penna Skrivet av Susanne
Man kan ha socker i pajdegen, men jag tycker inte det behövs. Inte gott alls? Menar du pajdegen eller hela pajen? Tänk på att alltid använda riktigt smör och normalsaltat, annars kan man tillsätta lite salt, ca 1-2 krm. Det låter konstigt om du menar att hela pajen inte ens skulle vara ätbar? Då måste något verkligen gått fel. Använde du vanlig naturell crème fraiche, 34% (det borde gå bra med lägre fetthalt också men jag har inte provat det)? Den här pajen är ett väl beprövat recept som jag tycker är helt fantastiskt god då den verkligen smakar blåbär och inte är så jättesöt som mycket annat. 

Läs alla 4 kommentarer