Blåbärsglass

Supergod blåbärsglass som är enkel att göra.
blåbärsglass
Tid: ca 35 minuter med glassmaskin, ca 4 timmar och 15 minuter utan glassmaskin
4-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Om du använder frysta blåbär, låt dem ligga framme eller tina i mikron så de blir mellan halvt och helt tinade, men fortfarande minst kylskåpskalla.

    • ca 300 g blåbär frysta eller färska
    instruktion steg 1 blåbärsglass
    Frysta blåbär.
  2. Mät upp ägg, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en fluffig ljusgul smet. (Använd gärna elvisp.)

    instruktion steg 2.1 blåbärsglass
    Ägg, florsocker, vaniljsocker.
    instruktion steg 2.2 blåbärsglass
    Ljusgul, fluffig smet.
  3. Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann och smeten blir lila. (Använd elvisp eller vanlig visp.)

    (Hur mycket blåbären mosas beror på mycket på hur tinade de är. Helt tinade blåbär mosas mer. Det är en smaksak hur stora blåbärsbitar man vill ha i sin glass.)

    • ca 300 g blåbär frysta eller färska
    instruktion steg 3.1 blåbärsglass
    Tillsätt blåbär.
    instruktion steg 3.2 blåbärsglass
    Vispa.
  4. Vispa grädden ganska hårt. Använd elvispen (du behöver inte göra rent visparna).

    Tillsätt den vispade grädden. Blanda till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

    instruktion steg 4.1 blåbärsglass
    Vispa grädden.
    instruktion steg 4.2 blåbärsglass
    Tillsätt vispade grädden.
    instruktion steg 4.3 blåbärsglass
    Blanda. Glass-smeten är klar.
  5. I glassmaskin:

    Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter. Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in. (Ställ gärna in plastburken i frysen lite innan så smälter inte glassen så mycket.)

    Utan glassmaskin:

    Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga på botten när glassen är klar. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre).

    instruktion steg 5 blåbärsglass
    Färdig glass från glassmaskin.
  6. Om du inte äter glassen direkt från glassmaskinen så behöver den tinas upp.

    Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.

    Ställ gärna in serveringsglasen i frysen före servering så smälter inte glassen så snabbt.

    Servera gärna blåbärsglassen med mandelflarn och citronmeliss.

    instruktion steg 6.1 blåbärsglass
    Ställ in portionsglas i frysen.
    instruktion steg 6.2 blåbärsglass
    Servera blåbärsglassen.

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (127 g): 272 kalorier, 14 g kolhydrater, 22 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Vill man att glass-smeten ska bli ännu fluffigare så kan man dela äggen och vispa äggvitorna för sig och vända ner i glass-smeten.

GI Tips

Glassen har medelhögt GI. Minska gärna ner lite på florsockret så blir GI lägre. Hemmagjord glass är betydligt nyttigare än köpt glass.

Planeringstips

Glassen kan göras flera månader i förväg och förvaras i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Glassen kan förvaras i frysen i minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Frida Edvardsson
Hej undrar om det går bra att ställa den färdiga smeten i kylen under natten? Våran glassmaskin är inte tillräckligt kall :(
Svar till Gun-Britt Skrivet av Susanne
Ja det är en väldigt god glass! Lycka till och hoppas det smakar bra!
Skrivet av Gun-Britt
Ska nog göra detta till nyår får hoppas det blir bra.
Svar till Inredningshjälpen Skrivet av Susanne
Ja det ska gå bra.
Skrivet av Inredningshjälpen
Länge funderat på att skaffa en glassmaskin, funkar det att göra sorbet också?

Inredningshjälpen/Anette

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest