| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Sommarmat |

Blåbärsglass

Supergod blåbärsglass som är enkel att göra.
blåbärsglass
Mycket god gräddglass med blåbär. Snabbast och godast blir det om man har glassmaskin men glassen blir riktigt god även utan glassmaskin.
Timglas Tid: ca 35 minuter med glassmaskin, ca 4 timmar och 15 minuter utan glassmaskin
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Om du använder frysta blåbär, låt dem ligga framme eller tina i mikron så de blir mellan halvt och helt tinade, men fortfarande minst kylskåpskalla.

  2. Mät upp ägg, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en fluffig ljusgul smet. (Använd gärna elvisp.)

  3. Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann och smeten blir lila. (Använd elvisp eller vanlig visp.)

    (Hur mycket blåbären mosas beror på mycket på hur tinade de är. Helt tinade blåbär mosas mer. Det är en smaksak hur stora blåbärsbitar man vill ha i sin glass.)

  4. Vispa grädden ganska hårt. Använd elvispen (du behöver inte göra rent visparna).

    Tillsätt den vispade grädden. Blanda till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

  5. I glassmaskin:

    Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter. Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in. (Ställ gärna in plastburken i frysen lite innan så smälter inte glassen så mycket.)

    Utan glassmaskin:

    Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga på botten när glassen är klar. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre).

  6. Om du inte äter glassen direkt från glassmaskinen så behöver den tinas upp.

    Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.

    Ställ gärna in serveringsglasen i frysen före servering så smälter inte glassen så snabbt.

    Servera gärna blåbärsglassen med mandelflarn och citronmeliss.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 blåbärsglass
1. Frysta blåbär.
instruktion steg 2.1 blåbärsglass
2.1. Ägg, florsocker, vaniljsocker.
instruktion steg 2.2 blåbärsglass
2.2. Ljusgul, fluffig smet.
instruktion steg 3.1 blåbärsglass
3.1. Tillsätt blåbär.
instruktion steg 3.2 blåbärsglass
3.2. Vispa.
instruktion steg 4.1 blåbärsglass
4.1. Vispa grädden.
instruktion steg 4.2 blåbärsglass
4.2. Tillsätt vispade grädden.
instruktion steg 4.3 blåbärsglass
4.3. Blanda. Glass-smeten är klar.
instruktion steg 5 blåbärsglass
5. Färdig glass från glassmaskin.
instruktion steg 6.1 blåbärsglass
6.1. Ställ in portionsglas i frysen.
instruktion steg 6.2 blåbärsglass
6.2. Servera blåbärsglassen.

relaterade artiklar Läs gärna:

glödlampa Tips:

Vill man att glass-smeten ska bli ännu fluffigare så kan man dela äggen och vispa äggvitorna för sig och vända ner i glass-smeten.

GI GI Tips:

Glassen har medelhögt GI. Minska gärna ner lite på florsockret så blir GI lägre. Hemmagjord glass är betydligt nyttigare än köpt glass.

planera Planeringstips:

Glassen kan göras flera månader i förväg och förvaras i frysen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glassen kan förvaras i frysen i minst 6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Frida Edvardsson
Hej undrar om det går bra att ställa den färdiga smeten i kylen under natten? Våran glassmaskin är inte tillräckligt kall :(
person Svar till Gun-Britt penna Skrivet av Susanne
Ja det är en väldigt god glass! Lycka till och hoppas det smakar bra!
penna Skrivet av Gun-Britt
Ska nog göra detta till nyår får hoppas det blir bra.

Läs alla 38 kommentarer