Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.
Blanda äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.Vispade äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.
Blanda ner den vispade grädden.
Blanda ner vispad grädde.
Vänd ner äggvitorna. Rör försiktigt till en jämn smet.
Äggvitorna vänds ner.Färdig jordgubbsglass-smet.
Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in).
Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.
Med glassmaskin.Färdig glass.Frys glassen i en form.
Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare.
Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad.
Skeda upp glassen i portionsglas.
Ställ in portionsglasen i frysen.Jordgubbsglass i portionsglas.
Hacka chokladen med en vass kniv och strö över jordgubbsglassen. Servera och njut!
(Det går också bra med någon annan garnering t.ex. citronmeliss, kex, färska jordgubbar eller andra bär.)
Näringsvärde per portion (135 g): 227 kcal, 20 g kolhydrater, 15 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer
Tips & tricks
Om man har bråttom så behöver man inte dela äggen och vispa var för sig. Smeten blir lite mindre fluffig men det blir ganska bra ändå.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass.) Se dock upp med chokladen.
Hållbarhet och förvaring
Förvara glassen i frysen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Björn
Hejsan,
Receptet ovan är toppen och ger ett bra resultat! Blir toppen nu till nyår.
Jag gjorde jordgubbsglassen i min Kitchenaid. Den har ett riktigt bra kylelement, dvs hela glassbunken som den tillreds i.
Däremot är den lite bökig att få ner ingredienserna i utan att det blir slabbligt.
Jag finfördelade jordgubbarna och sparade några jordgubbar som jag hackade grovt för att få lite större bitar i själva glassen. Kan också rekommendera att lägga i grovhackad choklad i glassmeten.
Tänkte testa att göra päron- eller ananasglass nästa gång med samma grundrecept.:-)
️ Skrivet av Marianne
Hej jag har Nemox Gelatissimo Den kyler glassen. Jag kan verkligen rekomendera den jag har är en dyrare sort. Man gör glasden i en bunke och kan köpa till bunksrna för 69-99 kr st. Jag kan göra en ny sats glass efter 10-15 min.
Jag hade förut en philips med kylblock men kylblocket började läcka efter ett år och köpa ett nytt kostade lika mycket som maskinen.
Lycka till med glassen, vi gjorde ananassorbet igår och det blev jätte gott. Till nyår blir det hjortronglass på yogurt tänkte jag!
/ Marianne
webmaster
Svar till
Marianne
️ Skrivet av Susanne
Kul att ni tyckte om jordgubbsglassen! Vad har du för glassmaskin? Jag antar en med inbyggt kylaggregat, men vilken sort? Någon du rekommenderar?
️ Skrivet av Marianne
Mkt god glass!!! Jag gjorde den i glassmaskin och vi frös inte in glassen efteråt då min fryser glassen undertiden. Barnen gillade glassen och jordgubbsbitarna som blev i glassen.