| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Sommarmat |

Jordgubbsglass

Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.
Jordgubbsglass
Jordgubbsglass serverad med hackad mörk choklad.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Ev: Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mosa jordgubbarna med strösocker.

  2. Vispa äggulor och florsocker pösigt.

  3. Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till ett vitt och fast skum.

  4. Vispa grädden.

  5. Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten.

  6. Blanda ner den vispade grädden.

  7. Vänd ner äggvitorna. Rör försiktigt till en jämn smet.

  8. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in).

    Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.

  9. Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare.

    Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad.

    Skeda upp glassen i portionsglas.

  10. Hacka chokladen med en vass kniv och strö över jordgubbsglassen. Servera och njut!

    (Det går också bra med någon annan garnering t.ex. citronmeliss, kex, färska jordgubbar eller andra bär.)

Beskrivande bilder

jordgubbar, strösocker
1.1. Jordgubbar, strösocker.
mosade jordgubbar med strösocker
1.2. Mosade jordgubbar med strösocker.
äggulor och florsocker
2.1. Äggulor och florsocker.
vispade äggulor och florsocker
2.2. Vispade äggulor och florsocker.
äggvitor och strösocker
3.1. Äggvitor och strösocker.
vispade äggvitor och strösocker
3.2. Vispade äggvitor och strösocker.
vispad grädde
4. Vispad grädde.
blanda äggulor och florsocker med mosade jordgubbar
5.1. Blanda äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.
vispade äggulor och florsocker med mosade jordgubbar
5.2. Vispade äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.
blanda ner vispad grädde
6. Blanda ner vispad grädde.
äggvitor vänds ner
7.1. Äggvitorna vänds ner.
färdig jordgubbsglass-smet
7.2. Färdig jordgubbsglass-smet.
Jordgubbsglass tillverkas i glassmaskin
8.1. Med glassmaskin.
Färdig jordgubbsglass.
8.2. Färdig glass.
frys glassen i en form
8.3. Frys glassen i en form.
ställ in portionsglasen i frysen
9.1. Ställ in portionsglasen i frysen.
jordgubbsglass i portionsglas
9.2. Jordgubbsglass i portionsglas.
hackad choklad
10. Hackad choklad.

glödlampa Tips:

Om man har bråttom så behöver man inte dela äggen och vispa var för sig. Smeten blir lite mindre fluffig men det blir ganska bra ändå.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass.) Se dock upp med chokladen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara glassen i frysen.