| Huvudrätter | Nyårsrecept | Nötkött |

Porterstek

Porterstek smakar himmelskt gott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt och billigt att göra med nötstek, fransyska eller rostbiff. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra en mycket god sås till.
porterstek
God porterstek serverad med sås gjord på kokspadet, potatis, svart vinbärsgelé och timjan.
Timglas Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning du behöver:

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

    Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 porterstek
1.
instruktion steg 2.1 porterstek
2.1.
instruktion steg 2.2 porterstek
2.2.
instruktion steg 3.1 porterstek
3.1.
instruktion steg 3.2 porterstek
3.2.
instruktion steg 4 porterstek
4. Vänd steken en gång i halvtimmen.
instruktion steg 5 porterstek
5.
instruktion steg 6 porterstek
6.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Greta penna Skrivet av Susanne
Tack för feedback! Jag ändrar till 6 portioner. :) Kul att ni tyckte om det! :)
penna Skrivet av Greta
Vi var 10 Pers( 9 uxna o 1barn)som åt av ditt underbara goda recept.
Jag hade turen att köpa 3 stekar, a' 1,2 kg. till rabatterad pris. Gjorde därför alla i ordning för att frysa ner iaf 1 stek.Eftersom du skriver att 1,2 -1,5 kg räcker till 8 - 10 Pers. Min erfarenhet är att det är snålt tilltaget. Alla steker gick åt, så när som 3 -4 skivor! !!!
Jag skulle vilja säga en stek på 1,2kg räcker till 4pers. (Vuxna). Middagen var lyckad...alla kunne äta sig mätta😉
person Svar till Madelene penna Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra.

Läs alla 46 kommentarer