| Huvudrätter | Nyårsrecept | Nötkött |

Porterstek

Porterstek smakar himmelskt gott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt och billigt att göra med nötstek, fransyska eller rostbiff. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra en mycket god sås till.
porterstek
God porterstek serverad med sås gjord på kokspadet, potatis, svart vinbärsgelé och timjan.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning du behöver:

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

    Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 porterstek
1.
instruktion steg 2.1 porterstek
2.1.
instruktion steg 2.2 porterstek
2.2.
instruktion steg 3.1 porterstek
3.1.
instruktion steg 3.2 porterstek
3.2.
instruktion steg 4 porterstek
4. Vänd steken en gång i halvtimmen.
instruktion steg 5 porterstek
5.
instruktion steg 6 porterstek
6.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Greta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för feedback! Jag ändrar till 6 portioner. :) Kul att ni tyckte om det! :)
   kommentar  Skrivet av  Greta  
Vi var 10 Pers( 9 uxna o 1barn)som åt av ditt underbara goda recept.
Jag hade turen att köpa 3 stekar, a' 1,2 kg. till rabatterad pris. Gjorde därför alla i ordning för att frysa ner iaf 1 stek.Eftersom du skriver att 1,2 -1,5 kg räcker till 8 - 10 Pers. Min erfarenhet är att det är snålt tilltaget. Alla steker gick åt, så när som 3 -4 skivor! !!!
Jag skulle vilja säga en stek på 1,2kg räcker till 4pers. (Vuxna). Middagen var lyckad...alla kunne äta sig mätta😉
 svar  Svar till  Madelene    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går säkert bra.
   kommentar  Skrivet av  Madelene  
Går det att frysa in spadet?
 svar  Svar till  Anne    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror faktiskt du kan ta hela flaskan. Du kan ju alltid smaka på spadet och ta mera svartvinbärssaft om du tycker det behövs. Skriv gärna hur det blev om du provar! :) Roligt att höra att du gillar mina recept! :)
   kommentar  Skrivet av  Anne  
Har en fråga. Det står i receptet att det ska vara 33 cl porter i spadet. Kan Jag ta hela flaskan som är på 50 cl eller blir det för starkt tror du? Tack för massor av goda recept. Har gjort många av dem och så lätt och bra när det är bilder på hur man gör.
 svar  Svar till  Anders Johansson    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack så mycket snälla du! :)
   kommentar  Skrivet av  Anders Johansson  
Hejsan Susanne! Jag ska laga din porterstek idag för andra gången. Första gången blev det superbt och idag blir den farsdagsmiddag. Jag vill tacka för fina recept och en fantastisk sida. Läste just om dig och din sida och jag måste säga att jag är djupt imponerad av dig! Ha det gott//Anders.
 svar  Svar till  Louise    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! :) Tack för att du skrev! :)
   kommentar  Skrivet av  Louise  
Underbart gott blev detta! Mums, det kommer göras många fler gånger! Tack för en inspirerande och bra sida som är kanonbra med bilder steg för steg!

Skriv och läs alla 46 kommentarer