Porterstek

Porterstek smakar himmelskt gott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt och billigt att göra med nötstek, fransyska eller rostbiff. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra den kanongoda såsen till.
porterstek
Kanongod porterstek serverad med himmelskt god sås gjord på kokspadet, potatis, svart vinbärsgelé och timjan.
Timglas Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning du behöver:

Tillaga porterstek så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

    Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

    instruktion steg 1 porterstek
  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

    instruktion steg 2.1 porterstek
    instruktion steg 2.2 porterstek
  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

    instruktion steg 3.1 porterstek
    instruktion steg 3.2 porterstek
  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

    instruktion steg 4 porterstek
    Vänd steken en gång i halvtimmen.
  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

    instruktion steg 5 porterstek
  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

    • silat spad från grytan
    • grädde (valfri fetthalt)
    • ev. soja
    • idealmjöl
      • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
    instruktion steg 6 porterstek
  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Kommentarer till Porterstek

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Annica penna Skrivet av Susanne
Klicka på soja i ingredienslistan så finns info, jag skulle säga att Mrs Chengs mushroom soy eller liknande passar allra bäst alternativt en kinesisk soja.
penna Skrivet av Annica
Undrar bara vad det är för soja man ska använda?
besökare Svar till annelie penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev! :)
penna Skrivet av annelie
underbart gott, tack !
besökare Svar till Greta penna Skrivet av Susanne
Tack för feedback! Jag ändrar till 6 portioner. :) Kul att ni tyckte om det! :)
penna Skrivet av Greta
Vi var 10 Pers( 9 uxna o 1barn)som åt av ditt underbara goda recept.
Jag hade turen att köpa 3 stekar, a' 1,2 kg. till rabatterad pris. Gjorde därför alla i ordning för att frysa ner iaf 1 stek.Eftersom du skriver att 1,2 -1,5 kg räcker till 8 - 10 Pers. Min erfarenhet är att det är snålt tilltaget. Alla steker gick åt, så när som 3 -4 skivor! !!!
Jag skulle vilja säga en stek på 1,2kg räcker till 4pers. (Vuxna). Middagen var lyckad...alla kunne äta sig mätta😉
besökare Svar till Madelene penna Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra.
penna Skrivet av Madelene
Går det att frysa in spadet?
besökare Svar till Anne penna Skrivet av Susanne
Jag tror faktiskt du kan ta hela flaskan. Du kan ju alltid smaka på spadet och ta mera svartvinbärssaft om du tycker det behövs. Skriv gärna hur det blev om du provar! :) Roligt att höra att du gillar mina recept! :)
penna Skrivet av Anne
Har en fråga. Det står i receptet att det ska vara 33 cl porter i spadet. Kan Jag ta hela flaskan som är på 50 cl eller blir det för starkt tror du? Tack för massor av goda recept. Har gjort många av dem och så lätt och bra när det är bilder på hur man gör.

Läs alla 50 kommentarer

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nyårsrecept | Nötkött |