
Porterstek
💬 51 kommentarer



Ingredienser:
- 1,25-1,5 kg benfritt nötkött t.ex. fransyska, nötstek, rostbiff eller kalvstek
Kokspad:
- 1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
- 0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
- 0,75 dl soja
- 7 st torkade enbär
- 7 st hela svartpepparkorn
- 2 tsk timjan
- 2 st gula lökar
- 3 st köttbuljongtärningar
- eller 4,5 msk flytande buljong
Sås:
- silat spad från grytan
- grädde (valfri fetthalt)
- ev. soja
- idealmjöl
- eller vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
Servering:
- svart vinbärsgelé
Utrustning:
Tillaga porterstek så här:
-
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Tillsätt ingredienserna till kokspadet: porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningar.
(Om du köpt en flaska med 50 cl porter så kan du använda allt innehåll om du vill. Ta då 1 dl svartvinbärssaft.)
- 1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
- 0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
- 0,75 dl soja
- 7 st torkade enbär
- 7 st hela svartpepparkorn
- 2 tsk timjan
- 3 st köttbuljongtärningar
- eller 4,5 msk flytande buljong
Kokspadet. -
Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.
- 2 st gula lökar
Lök i skivor. Lök i kokspad. -
Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.
Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.
- 1,25-1,5 kg benfritt nötkött t.ex. fransyska, nötstek, rostbiff eller kalvstek
Kokspadet kokar. Steken ilagd. -
Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.
Steken kokar. -
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Porterstek i skivor. -
Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.
Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.
- silat spad från grytan
- grädde (valfri fetthalt)
- ev. soja
- idealmjöl
- eller vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
Såsen. -
Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.
- svart vinbärsgelé
Portersteken serverad.
Serveringstips:
| Huvudrätter | Nyår | Nötkött |


⭐ webmaster


⭐ webmaster
