Porterstek

Porterstek smakar himmelskt gott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt och billigt att göra med nötstek, fransyska eller rostbiff. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra den kanongoda såsen till.
porterstek
Kanongod porterstek serverad med himmelskt god sås gjord på kokspadet, potatis, svart vinbärsgelé och timjan.
Timglas Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning du behöver:

Tillaga porterstek så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

    Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

    instruktion steg 1 porterstek
  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

    instruktion steg 2.1 porterstek
    instruktion steg 2.2 porterstek
  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

    instruktion steg 3.1 porterstek
    instruktion steg 3.2 porterstek
  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

    instruktion steg 4 porterstek
    Vänd steken en gång i halvtimmen.
  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

    instruktion steg 5 porterstek
  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

    • silat spad från grytan
    • grädde (valfri fetthalt)
    • ev. soja
    • idealmjöl
      • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
    instruktion steg 6 porterstek
  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nyårsrecept | Nötkött |

Kommentarer till Porterstek

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Annica ✏️ Skrivet av Susanne
Klicka på soja i ingredienslistan så finns info, jag skulle säga att Mrs Chengs mushroom soy eller liknande passar allra bäst alternativt en kinesisk soja.
✏️ Skrivet av Annica
Undrar bara vad det är för soja man ska använda?
💬 Svar till annelie ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev! :)
✏️ Skrivet av annelie
underbart gott, tack !
💬 Svar till Greta ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för feedback! Jag ändrar till 6 portioner. :) Kul att ni tyckte om det! :)