Porterstek är verkligen jättegott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt att göra med nötstek, fransyska, rostbiff eller kalvstek. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra den himmelskt goda såsen till.
Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
6 portioner
Ingredienser:
1,25-1,5 kg benfritt nötkött t.ex. fransyska, nötstek, rostbiff eller kalvstek
Kokspad:
1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Tillsätt ingredienserna till kokspadet: porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningar.
(Om du köpt en flaska med 50 cl porter så kan du använda allt innehåll om du vill. Ta då 1 dl svartvinbärssaft.)
1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
1,25-1,5 kg benfritt nötkött t.ex. fransyska, nötstek, rostbiff eller kalvstek
Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.
Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.
Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av yvonne
hej jag undrar bara om jag kokar en porterstek idag kan jag då skiva den o värma den imorgon tacksam för svar / yvonne
️ Skrivet av tess
ha lite koncentrat cola i så blir såsen mustigare,liten söt eftesmak på tungtippen, vackrare färg, plus att det mörar köttet ännu mer, folk vill ha ännu mera . perfekt balans
webmaster
Svar till
Annica
️ Skrivet av Susanne
Klicka på soja i ingredienslistan så finns info, jag skulle säga att Mrs Chengs mushroom soy eller liknande passar allra bäst alternativt en kinesisk soja.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl