
Apelsinchokladkaka
💬 20 kommentarer



Ingredienser:
Kaka:
- 150 g smör
- 1 st apelsin (gärna ekologisk)
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 75 g mörk choklad (70%)
- 3,5 dl vetemjöl
Glasyr:
- 125 g mörk choklad (70%)
- 50 g syltade apelsinskal

Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret och låt det svalna.
(Värm tills drygt hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av smöret av befintlig värme, rör om lite så går det fortare. På så vis slipper smöret bli onödigt varmt.)
- 150 g smör
Smält smöret. -
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C.
Smord och bröad form. -
Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjärn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger sämre smak).
- 1 st apelsin (gärna ekologisk)
Rivet apelsinskal. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.
- 1 tsk bakpulver
Tillsätt bakpulver och rivet apelsinskal. -
Hacka chokladen.
- 75 g mörk choklad (70%)
Mörk choklad. Hackad mörk choklad. -
Tillsätt den hackade chokladen och vetemjölet. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)
- 3,5 dl vetemjöl
Tillsätt choklad och vetemjöl. Blanda. -
Tillsätt det smälta smöret. Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet.
Tillsätt smält smör. Smeten klar. -
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 40-45 minuter tills den släpper kanten, prova gärna med en sticka.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. Färdiggräddad. -
Låt kakan svalna en stund, minst 10 minuter. Tag av den löstagbara kanten och lossa kakan från bottnen och flytta kakan till ett serveringsfat. (Det spelar ingen roll om du lägger botten uppåt eller neråt, jag har provat både och, och det har blivit bra.)
Låt helst kakan stå tills den är ljummen eller rumstempererad innan du gör glasyren. (Den kan även stå längre tid t.ex. över natten.)
På serveringsfat. -
Smält chokladen till glasyren.
(Smält försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, när ungefär hälften smält behöver man inte värma på mer utan kan röra om tills allt smält av befintlig värme. Det är viktigt att chokladen inte kokar för då blir den kornig.)
- 125 g mörk choklad (70%)
Smält chokladen. Smält choklad. -
Bred på chokladen ovanpå och runtom kakan. Fördela syltade apelsinskal ovanpå. Låt stå och kallna och stelna i rumstemperatur.
- 50 g syltade apelsinskal
Bred på chokladen. Chokladen utbredd. Fördela syltade apelsinskal. En bit apelsinchokladkaka.
Serveringstips:
Tips & tricks:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:


Fick dock ha på lite aluminiumfolie efter en stund för att inte bränna kakan.

⭐ webmaster

Står blockchoklad i receptet till glasyr längre ned, men i början står det mörk choklad. Vilkendera är det som gäller?
I övrigt en mycket uppskattad hemsida!
