Apelsinchokladkaka

En mycket god och fin apelsin- och chokladkaka som kan serveras som en kaka till fikat, som en efterrätt eller tårta med vispad grädde till.
Apelsinchokladkaka
Tid: ca 1 timma och 10 minuter, varav 45 minuter i ugnen
ca 12 bitar

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm tills drygt hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av smöret av befintlig värme, rör om lite så går det fortare. På så vis slipper smöret bli onödigt varmt.)

    instruktion steg 1 apelsinchokladkaka
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C.

    instruktion steg 2 apelsinchokladkaka
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjärn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger sämre smak).

    instruktion steg 3 apelsinchokladkaka
    Rivet apelsinskal.
  4. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 4.1 apelsinchokladkaka
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 4.2 apelsinchokladkaka
    Ägg och socker vispat.
  5. Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 5 apelsinchokladkaka
    Tillsätt bakpulver och rivet apelsinskal.
  6. Hacka chokladen.

    instruktion steg 6.1 apelsinchokladkaka
    Mörk choklad.
    instruktion steg 6.2 apelsinchokladkaka
    Hackad mörk choklad.
  7. Tillsätt den hackade chokladen och vetemjölet. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 7.1 apelsinchokladkaka
    Tillsätt choklad och vetemjöl.
    instruktion steg 7.2 apelsinchokladkaka
    Blanda.
  8. Tillsätt det smälta smöret. Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet.

    instruktion steg 8.1 apelsinchokladkaka
    Tillsätt smält smör.
    instruktion steg 8.2 apelsinchokladkaka
    Smeten klar.
  9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 40-45 minuter tills den släpper kanten, prova gärna med en sticka.

    instruktion steg 9.1 apelsinchokladkaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 9.2 apelsinchokladkaka
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 9.3 apelsinchokladkaka
    Färdiggräddad.
  10. Låt kakan svalna en stund, minst 10 minuter. Tag av den löstagbara kanten och lossa kakan från bottnen och flytta kakan till ett serveringsfat. (Det spelar ingen roll om du lägger botten uppåt eller neråt, jag har provat både och, och det har blivit bra.)

    Låt helst kakan stå tills den är ljummen eller rumstempererad innan du gör glasyren. (Den kan även stå längre tid t.ex. över natten.)

    instruktion steg 10 apelsinchokladkaka
    På serveringsfat.
  11. Smält chokladen till glasyren.

    (Smält försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, när ungefär hälften smält behöver man inte värma på mer utan kan röra om tills allt smält av befintlig värme. Det är viktigt att chokladen inte kokar för då blir den kornig.)

    instruktion steg 11.1 apelsinchokladkaka
    Smält chokladen.
    instruktion steg 11.2 apelsinchokladkaka
    Smält choklad.
  12. Bred på chokladen ovanpå och runtom kakan. Fördela syltade apelsinskal ovanpå. Låt stå och kallna och stelna i rumstemperatur.

    instruktion steg 12.1 apelsinchokladkaka
    Bred på chokladen.
    instruktion steg 12.2 apelsinchokladkaka
    Chokladen utbredd.
    instruktion steg 12.3 apelsinchokladkaka
    Fördela syltade apelsinskal.
    instruktion steg 12.4 apelsinchokladkaka
    En bit apelsinchokladkaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (104 g): 375 kalorier, 48 g kolhydrater, 18 g fett, 5 g protein

Serveringstips

Servera med vispad grädde så blir det till en fin dessert.

Tips & tricks

Om det blir kaka över så lägg den i en plastpåse eller plastburk med lock så torkar inte kanten så mycket.

Variationstips

Smöret kan bytas ut mot 1,5 dl grädde som du först vispar upp.

Hållbarhet och förvaring

Kakan kan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp. Hållbarheten blir lite längre i kylskåp. Kakan kan också frysas (med glasyr). Tina i rumstemperatur. Att tina i mikro rekommenderas ej eftersom chokladen är temperaturkänslig.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hossein
Hej
Skrivet av Sandy
Bakade denna kaka idag och den blev jättegod!
Fick dock ha på lite aluminiumfolie efter en stund för att inte bränna kakan.
Svar till BG Skrivet av Susanne
Du kan ta vilket som men ju bättre kvalité på chokladen desto godare blir det. Jag har använt mörk choklad 70%, bakchoklad från Odense när jag gjort den här kakan. Jag ska ändra i texten så att man inte blir förvirrad. :) Tack så mycket! :)
Skrivet av BG
Hej!
Står blockchoklad i receptet till glasyr längre ned, men i början står det mörk choklad. Vilkendera är det som gäller?
I övrigt en mycket uppskattad hemsida!
Skrivet av Emma :)
GRYM kaka! Alla tog en bit till på fikat ;)

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest