| Muffins & Mjuka Kakor | Tårtor & bakelser |

Apelsinchokladkaka

En mycket god och fin apelsin- och chokladkaka som kan serveras som en kaka till fikat, som en efterrätt eller tårta med vispad grädde till.
Apelsinchokladkaka
Enkelt recept på mycket god apelsinchokladkaka. Den är som en sockerkaka med apelsin och chokladsmak, med choklad- och apelsinglasyr. Kan serveras som tårta med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 1 timma och 10 minuter, varav 45 minuter i ugnen
Portioner ca 12 bitar

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm tills drygt hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av smöret av befintlig värme, rör om lite så går det fortare. På så vis slipper smöret bli onödigt varmt.)

  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C.

  3. Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjärn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger sämre smak).

  4. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

  5. Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.

  6. Hacka chokladen.

  7. Tillsätt den hackade chokladen och vetemjölet. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

  8. Tillsätt det smälta smöret. Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet.

  9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 40-45 minuter tills den släpper kanten, prova gärna med en sticka.

  10. Låt kakan svalna en stund, minst 10 minuter. Tag av den löstagbara kanten och lossa kakan från bottnen och flytta kakan till ett serveringsfat. (Det spelar ingen roll om du lägger botten uppåt eller neråt, jag har provat både och, och det har blivit bra.)

    Låt helst kakan stå tills den är ljummen eller rumstempererad innan du gör glasyren. (Den kan även stå längre tid t.ex. över natten.)

  11. Smält chokladen till glasyren.

    (Smält försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, när ungefär hälften smält behöver man inte värma på mer utan kan röra om tills allt smält av befintlig värme. Det är viktigt att chokladen inte kokar för då blir den kornig.)

  12. Bred på chokladen ovanpå och runtom kakan. Fördela syltade apelsinskal ovanpå. Låt stå och kallna och stelna i rumstemperatur.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 apelsinchokladkaka
1. Smält smöret.
instruktion steg 2 apelsinchokladkaka
2. Smord och bröad form.
instruktion steg 3 apelsinchokladkaka
3. Rivet apelsinskal.
instruktion steg 4.1 apelsinchokladkaka
4.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 4.2 apelsinchokladkaka
4.2. Ägg och socker vispat.
instruktion steg 5 apelsinchokladkaka
5. Tillsätt bakpulver och rivet apelsinskal.
instruktion steg 6.1 apelsinchokladkaka
6.1. Mörk choklad.
instruktion steg 6.2 apelsinchokladkaka
6.2. Hackad mörk choklad.
instruktion steg 7.1 apelsinchokladkaka
7.1. Tillsätt choklad och vetemjöl.
instruktion steg 7.2 apelsinchokladkaka
7.2. Blanda.
instruktion steg 8.1 apelsinchokladkaka
8.1. Tillsätt smält smör.
instruktion steg 8.2 apelsinchokladkaka
8.2. Smeten klar.
instruktion steg 9.1 apelsinchokladkaka
9.1. Smeten i formen.
instruktion steg 9.2 apelsinchokladkaka
9.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.3 apelsinchokladkaka
9.3. Färdiggräddad.
instruktion steg 10 apelsinchokladkaka
10. På serveringsfat.
instruktion steg 11.1 apelsinchokladkaka
11.1. Smält chokladen.
instruktion steg 11.2 apelsinchokladkaka
11.2. Smält choklad.
instruktion steg 12.1 apelsinchokladkaka
12.1. Bred på chokladen.
instruktion steg 12.2 apelsinchokladkaka
12.2. Chokladen utbredd.
instruktion steg 12.3 apelsinchokladkaka
12.3. Fördela syltade apelsinskal.
instruktion steg 12.4 apelsinchokladkaka
12.4. En bit apelsinchokladkaka.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde så blir det till en fin dessert.

glödlampa Tips:

Om det blir kaka över så lägg den i en plastpåse eller plastburk med lock så torkar inte kanten så mycket.

byt ut Variationstips:

Smöret kan bytas ut mot 1,5 dl grädde som du först vispar upp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakan kan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp. Hållbarheten blir lite längre i kylskåp. Kakan kan också frysas (med glasyr). Tina i rumstemperatur. Att tina i mikro rekommenderas ej eftersom chokladen är temperaturkänslig.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till BG penna Skrivet av Susanne
Du kan ta vilket som men ju bättre kvalité på chokladen desto godare blir det. Jag har använt mörk choklad 70%, bakchoklad från Odense när jag gjort den här kakan. Jag ska ändra i texten så att man inte blir förvirrad. :) Tack så mycket! :)
penna Skrivet av BG
Hej!
Står blockchoklad i receptet till glasyr längre ned, men i början står det mörk choklad. Vilkendera är det som gäller?
I övrigt en mycket uppskattad hemsida!
penna Skrivet av Emma :)
GRYM kaka! Alla tog en bit till på fikat ;)

Läs alla 18 kommentarer