| Efterrätter | Nyårsrecept |

Bountykladdkaka

Otroligt god bountykladdkaka som är en kladdkaka med ett lager god kokossmet, toppad med choklad. Att den dessutom är så enkel att göra och ser så fin ut och går att skära fina bitar av gör den till en favorit.
bountykladdkaka
En bit bountykladdkaka. En både vacker och god kladdkaka som man lätt kan skära fina bitar av.
Timglas Tid: 30 min + 2 timmar för att svalna och stelna
Portioner 12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Kladdkaka:

Kokosfyllning:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor.

  2. Smält smöret på svag värme, när drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om lite då och då så smälter resten av smöret av redan befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastighet.

  4. Tillsätt kakao och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastighet.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket ger en torr kaka. Väg istället vetemjölet eller häll upp det.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 20-28 minuter.

    (Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan men också på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre. Jag har en form som är 24 cm i diameter och jag gräddade min kaka 25 minuter och det är vad som syns på bilderna.)

    Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.

  6. Mät upp kokosflingor och sötad kondenserad mjölk i en liten bunke. Blanda.

  7. Bred på kokossmeten på den avsvalnade kladdkakan.

  8. Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro, i vattenbad eller direkt i en kastrull. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.

    Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård.

    (Det är viktigt att man är försiktig när man smälter choklad. Smält på svag värme och rör om då och då. Det får inte koka för då kan chokladen bli kornig. Smälter man i mikro så kör bara en kort tid och rör om och upprepa.)

  9. Bred chokladen över kokosfyllningen. Strö över lite kokosflingor som dekoration.

    Låt sedan stå i kylskåp så att chokladen stelnar. Därefter är bountykladdkakan färdig att servera, förvara den i kylskåp fram till servering.

Bilder steg för steg

smord rund form beströdd med kokosflingor
1. Smord rund form beströdd med kokosflingor.
drygt hälften av smöret smält
2.1. Drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen.
smält smör
2.2. Smält smör.
tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt
3.1. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt.
en jämn smet
3.2. En jämn smet.
tillsätt kakao och vetemjöl
4.1. Tillsätt kakao och vetemjöl.
en jämn kladdkakesmet
4.2. En jämn kladdkakesmet.
häll smeten i formen
5.1. Häll smeten i formen.
grädda i ugnen
5.2. Grädda i ugnen.
färdiggräddad kladdkaka
5.3. Färdiggräddad kladdkaka.
kokosflingor och kondenserad mjölk
6.1. Kokosflingor och kondenserad mjölk.
kokossmeten
6.2. Kokossmeten.
kokosfyllningen utbredd
7. Kokosfyllningen utbredd.
mörk choklad i bitar
8.1. Mörk choklad i bitar.
smält choklad
8.2. Smält choklad.
chokladen utbredd
9.1. Chokladen utbredd.
strö på lite kokosflingor
9.2. Strö på lite kokosflingor.
chokladen har stelnat, bountykladdkakan färdig att serveras
9.3. Chokladen har stelnat. Bountykladdkakan färdig att servera.

servera Serveringstips:

Vispad grädde.

glödlampa Tips:

Den här kladdkakan är förhållandevis lätt att skära snygga bitar av. Kladdkakan håller ihop och går även att flytta över till serveringsfat om man vill.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Chokladen kan innehålla tillsatser beroende på vilken sort du väljer men annars är det en kaka utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kladdkakan i kylskåp, den håller sig minst 1 vecka. Går även att frysa.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lisa
Överst på att-göra-listan! :)
Vad tror du om att göra denna i långpanna? Dubbel sats?
(Tusen tack för alla dina recept! Är alltid lätt att hänga med och du förklarar grundligt och bra!)
penna Skrivet av rostfritt stål kökskran
Nu blir man sugen :)
penna Skrivet av Ia
Bästa matbloggen!
Nu har jag lärt mej nåt idag, tack!

Läs alla 5 kommentarer