Bountykladdkaka

Otroligt god bountykladdkaka som är en kladdkaka med ett lager god kokossmet, toppad med choklad. Att den dessutom är så enkel att göra och ser så fin ut och går att skära fina bitar av gör den till en favorit.
bountykladdkaka
En bit bountykladdkaka. En både vacker och god kladdkaka som man lätt kan skära fina bitar av.
Tid: 30 min + 2 timmar för att svalna och stelna
12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Kladdkaka:

Kokosfyllning:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor.

    smord rund form beströdd med kokosflingor
    Smord rund form beströdd med kokosflingor.
  2. Smält smöret på svag värme, när drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om lite då och då så smälter resten av smöret av redan befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.

    drygt hälften av smöret smält
    Drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen.
    smält smör
    Smält smör.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastighet.

    tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt
    Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt kakao och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand eller använd elvisp och kör på lägsta hastighet.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket ger en torr kaka. Väg istället vetemjölet eller häll upp det.)

    tillsätt kakao och vetemjöl
    Tillsätt kakao och vetemjöl.
    en jämn kladdkakesmet
    En jämn kladdkakesmet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    (Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan men också på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre. Jag har en form som är 24 cm i diameter och jag gräddade min kaka 20 minuter och det är vad som syns på bilderna.)

    Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.

    häll smeten i formen
    Häll smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  6. Mät upp kokosflingor och sötad kondenserad mjölk i en liten bunke. Blanda.

    kokosflingor och kondenserad mjölk
    Kokosflingor och kondenserad mjölk.
    kokossmeten
    Kokossmeten.
  7. Bred på kokossmeten på den avsvalnade kladdkakan.

    kokosfyllningen utbredd
    Kokosfyllningen utbredd.
  8. Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro, i vattenbad eller direkt i en kastrull. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.

    Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård.

    (Det är viktigt att man är försiktig när man smälter choklad. Smält på svag värme och rör om då och då. Det får inte koka för då kan chokladen bli kornig. Smälter man i mikro så kör bara en kort tid och rör om och upprepa.)

    mörk choklad i bitar
    Mörk choklad i bitar.
    smält choklad
    Smält choklad.
  9. Bred chokladen över kokosfyllningen. Strö över lite kokosflingor som dekoration.

    Låt sedan stå i kylskåp så att chokladen stelnar. Därefter är bountykladdkakan färdig att servera, förvara den i kylskåp fram till servering.

    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
    strö på lite kokosflingor
    Strö på lite kokosflingor.
    chokladen har stelnat, bountykladdkakan färdig att serveras
    Chokladen har stelnat. Bountykladdkakan färdig att servera.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (129 g): 571 kalorier, 53 g kolhydrater, 35 g fett, 9 g protein, 6 g fibrer

Serveringstips

Vispad grädde.

Tips & tricks

Den här kladdkakan är förhållandevis lätt att skära snygga bitar av. Kladdkakan håller ihop och går även att flytta över till serveringsfat om man vill.

Tips för att undvika tillsatser

Chokladen kan innehålla tillsatser beroende på vilken sort du väljer men annars är det en kaka utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Förvara kladdkakan i kylskåp, den håller sig minst 1 vecka. Går även att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maja
Mycket goda! Bra och tydligt recept
Svar till Ulf Skrivet av Susanne
Det blir en kladdig smet som du breder ut i formen, inte särskilt rinnande men dessutom har du ju formens kant. När du sedan ställer in den i kylskåpet så stelnar smeten och blir fast. 
Skrivet av Ulf
Hej. Receptet ser mycket gott ut, men kommer inte lagret med kokos bli väldigt löst och rinnigt? Vill inte testa att baka och sedan rinner allt bara av. Mvh
Skrivet av Hanna
Försvinnande god och lätt att göra.
Svar till Birgitta Stålhandske Skrivet av Susanne
Tack snälla, vad roligt att du gör det! ❤️

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest