| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kladdkaka

Enkelt och gott recept på kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är mångas favorit. Kladdkaka är gott till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. För att få den perfekta kladdigheten så är det viktigt att ha koll på gräddningstiden. Ju kladdigare kaka man vill ha desto kortare tid i ugnen.
kladdkaka
Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 17 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka en kladdig kladdkaka så här:

  1. Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.

    Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.

    drygt hälften av smöret smält
    Drygt hälften av smöret smält.
    allt smöret smält
    Allt smöret smält.
  2. Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.

    (Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)

    smord och bröad rund form
    Smord och bröad rund form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)

    ägg, socker, kakao, salt tillsatt
    Ägg, socker, kakao, salt tillsatt.
    en jämn kladdkakesmet
    En jämn kladdkakesmet.
  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Bred ut smeten i formen.

    kladdkakssmeten utbredd formen
    Kladdkakssmeten utbredd formen.
  6. Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen.

    Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.

    kladdkakan gräddas i ugnen
    Kladdkakan gräddas i ugnen.
    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  7. Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.

    Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

    Servera med vispad grädde.

    svalnad och stelnad kladdkaka
    Svalnad och stelnad kladdkaka.
    en bit kladdkaka serverad med vispad grädde
    En bit kladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Den går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Kommentarer till Kladdkaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Hillevi
Denna kladdkaka har jag gjort så många gånger!!
Bästa receptet på kladdkaka.
Blir riktigt god!!
Tack så mycket!!
Hillevi
penna Skrivet av Ifrah Rage
Hejsan, jag gjorde det här receptet igår för familjen. Jag har gjort kladdkaka många gånger tidigare, men när jag följde ditt recept igår steg för steg blev den så mycket bättre än jag nånsin gjort. Kakan blev fin och kladdig samt smakade jättegod. Alla älskade den, så det tackar jag och min familj dig
mycket för.
penna Skrivet av Madde
För mycket socker! Annars bra konsistens. 2 dl eller mindre räcker med socker:)

Läs alla 1538 kommentarer