| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kladdkaka

Enkelt och gott recept på kladdkaka - en chokladtårta som är mångas favorit. Kladdkaka är gott till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. Prova detta recept som är väl beprövat och som har tydliga bilder steg för steg.
kladdkaka
Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 17 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.

  2. Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.

    (Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)

  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

  5. Bred ut smeten i formen.

  6. Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.

  7. Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna. Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

    Servera med vispad grädde.

Bilder steg för steg

drygt hälften av smöret smält
1.1. Drygt hälften av smöret smält.
allt smöret smält
1.2. Allt smöret smält.
smord och bröad rund form
2. Smord och bröad rund form.
ägg, socker, kakao, salt tillsatt
3.1. Ägg, socker, kakao, salt tillsatt.
en jämn kladdkakesmet
3.2. En jämn kladdkakesmet.
vetemjöl tillsatt
4.1. Vetemjöl tillsatt.
kladdkakssmeten klar
4.2. Kladdkakssmeten klar.
kladdkakssmeten utbredd formen
5. Kladdkakssmeten utbredd formen.
kladdkakan gräddas i ugnen
6.1. Kladdkakan gräddas i ugnen.
färdiggräddad kladdkaka
6.2. Färdiggräddad kladdkaka.
svalnad och stelnad kladdkaka
7.1. Svalnad och stelnad kladdkaka.
en bit kladdkaka serverad med vispad grädde
7.2. En bit kladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Den går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Ifrah Rage
Hejsan, jag gjorde det här receptet igår för familjen. Jag har gjort kladdkaka många gånger tidigare, men när jag följde ditt recept igår steg för steg blev den så mycket bättre än jag nånsin gjort. Kakan blev fin och kladdig samt smakade jättegod. Alla älskade den, så det tackar jag och min familj dig
mycket för.
penna Skrivet av Madde
För mycket socker! Annars bra konsistens. 2 dl eller mindre räcker med socker:)
penna Skrivet av Nina
Jag tillsatte lakritspulver dvs hälften kakao och hälften lakritspulver och den blev jätte god! Alltså till dem som gillar lakrits såklart :).

Tack för recepten.

Läs alla 1537 kommentarer