Kladdkaka




Ingredienser:
- 100 g smör
- eller margarin
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
- 2 dl vetemjöl
Servering:
- ca 3-4 dl vispgrädde

Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform eller annan form som tål ugn ca 20 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
Baka så här:
-
Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.
Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.
Drygt hälften av smöret smält. Allt smöret smält. -
Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.
(Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)
Smord och bröad rund form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
Ägg, socker, kakao, salt tillsatt. En jämn kladdkakesmet. -
Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
- 2 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Bred ut smeten i formen.
Kladdkakssmeten utbredd formen. -
Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen.
Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.
Kladdkakan gräddas i ugnen. Färdiggräddad kladdkaka. -
Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.
Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.
Servera med vispad grädde.
- ca 3-4 dl vispgrädde
Svalnad och stelnad kladdkaka. En bit kladdkaka serverad med vispad grädde.
Serveringstips:
Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.
Tips:
Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).
Hållbarhet och förvaring:
Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Den går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.