Kladdkaka

Enkelt och gott recept på kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är mångas favorit. Den krämiga chokladkakan är god till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. För att få den perfekta kladdigheten så är det viktigt att ha koll på gräddningstiden. Ju kladdigare kaka man vill ha desto kortare tid i ugnen.
kladdkaka
En bit kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladkaka. Serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 22 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 8 bitar, inkl. grädde (130 g): 502 kalorier, 39 g kolhydrater, 36 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Smält smöret:

    Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.

    Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.

    drygt hälften av smöret smält
    Drygt hälften av smöret smält.
    allt smöret smält
    Allt smöret smält.
  2. Smörj och bröa formen:

    Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.

    (Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)

    smord och bröad rund form
    Smord och bröad rund form.
  3. Tillsätt ingredienser och rör ihop:

    Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp.)

    ägg, socker, kakao, salt tillsatt
    Ägg, socker, kakao, salt tillsatt.
    en jämn kladdkakesmet
    En jämn kladdkakesmet.
  4. Blanda i vetemjöl:

    Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Häll smeten i formen:

    Häll smeten i formen.

    kladdkaka steg 5: kladdkakssmeten i formen
    Kladdkakssmeten i formen.
  6. Grädda i ugnen:

    Grädda i 150°C i ca 22 minuter i mitten av ugnen.

    Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.

    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  7. Låt svalna och servera:

    Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.

    Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

    Servera med vispad grädde. Sikta eventuellt florsocker över kladdkakan.

    svalnad och stelnad kladdkaka
    Svalnad och stelnad kladdkaka.
    kladdkaka steg 7: kladdkaka med siktat florsocker på
    Kladdkaka med siktat florsocker på.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 2 veckor. Den går också bra att frysa. Hållbarhet minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Jens
22 minuter blev alldeles för länge. Fanns inget kladd kvar. Hälften av tiden hade räckt i alla fall för vår ugn. Lite mindre salt och lite mer socker.
✏️ Skrivet av Jesper
Jaa du, denna kladdkaka blev saltare än dödhavet.
✏️ Skrivet av Wiggo
blä den ska vara rinig
💬 Svar till Wilma ✏️ Skrivet av Susanne

Hej Wilma,
Här kommer det gamla receptet:

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 2 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
✏️ Skrivet av Wilma
Jag skulle uppskatta om du kunde posta det gamla receptet igen då jag föredrar det mycket mer än dehär nya