Kladdkaka

Enkelt och gott recept på kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är mångas favorit. Den krämiga chokladkakan är god till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. För att få den perfekta kladdigheten så är det viktigt att ha koll på gräddningstiden. Ju kladdigare kaka man vill ha desto kortare tid i ugnen.
kladdkaka
En bit kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladkaka. Serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 17 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 8 bitar, inkl. grädde (112 g): 429 kalorier, 36 g kolhydrater, 30 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.

    Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.

    drygt hälften av smöret smält
    Drygt hälften av smöret smält.
    allt smöret smält
    Allt smöret smält.
  2. Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.

    (Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)

    smord och bröad rund form
    Smord och bröad rund form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)

    ägg, socker, kakao, salt tillsatt
    Ägg, socker, kakao, salt tillsatt.
    en jämn kladdkakesmet
    En jämn kladdkakesmet.
  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Bred ut smeten i formen.

    kladdkakssmeten utbredd formen
    Kladdkakssmeten utbredd formen.
  6. Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen.

    Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.

    kladdkakan gräddas i ugnen
    Kladdkakan gräddas i ugnen.
    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  7. Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.

    Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

    Servera med vispad grädde.

    svalnad och stelnad kladdkaka
    Svalnad och stelnad kladdkaka.
    en bit kladdkaka serverad med vispad grädde
    En bit kladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Den går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Søs
Jag gör en halv sats, rör snabbt ihop allt och kör 15 min i ugnen, sen 40-60 min i kylskåp, blir perfekt varje gång för mig, som annars aldrig bakar :)
✏️ Skrivet av Caroline
2 dl mjöl är alldeles för mycket. Andra recept har 1-1,5 dl mjöl, och ev mer socker och/eller kakao. Satsen ska vara trögflytande men rinnig. När jag gjorde enligt den här satsen kändes konsistensen helt fel, och kakan smakade för mycket mjöl.
Man ska heller absolut inte använda elvisp. Socker och ägg ska vispas ordentligt, men resten av ingredienserna röras ner och vispas försiktigt, vilket undelättas med mindre mjöl.
Kakan kommer vara rinnig när den tas ur ugnen, varför jag tycker den blir godast om den görs långt i förväg. Bäst brukar den vara dagen efter, när den stått i kylen, tycker jag.
Men allt detta kanske är en smaksak. Jag ville i alla fall framföra min åsikt, för jag älskar kladdkaka, men inte enligt detta receptet.
✏️ Skrivet av Josefin
Inte ett dugg kladdig, snustorr. Varvade det här receptet konstant i högstadiet för 15 år sen och har gjort det flera gånger därefter med bra resultat. Nu måste det skett en förändring, följde receptet och efter 17 min var kakan torr och inte det minsta dallrig.
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Jonna: Inte alls, se punkt 3: ”Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.” För övrigt så följer jag alltid detta recept när jag gör kladdkaka och den blir sååå god!
✏️ Skrivet av Jonna
Ni glömde skriva när man skulle hälla i smöret i smeten