Enkelt och gott recept på kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är mångas favorit. Den krämiga chokladkakan är god till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. För att få den perfekta kladdigheten så är det viktigt att ha koll på gräddningstiden. Ju kladdigare kaka man vill ha desto kortare tid i ugnen.
En bit kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladkaka. Serverad med vispad grädde.
150 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
Baka så här:
Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.
Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.
Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.
Färdiggräddad kladdkaka.
Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.
Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.
Servera med vispad grädde. Sikta eventuellt florsocker över kladdkakan.
Kul att du tycker om receptet! Tack för att du skrev! :)
️ Skrivet av Saga
Kladdkakan är så lätt att baka!! Super bra!!
️ Skrivet av Rima
Ni är bättre recepter i Ica, för att Ica berättar inte så mycket vd vi ska göra och den ligger inte bilder.
NVH: RIMA
️ Skrivet av Anki
Har bakat kladdkaka från detta receptet i många år. Absolut bästa 😊 Så tack för att du delar med dig av dina recept.
️ Skrivet av Burken
Jag seriöst följt detta recept sen 10 år tillbaka (om jag minns rätt) och kladdkakan blir lika god varje gång!
️ Skrivet av Sixten
Så bra
️ Skrivet av Berit Magnarv
Bästa receptet på kladdkaka. Godaste och smidigt att göra den. Räcker till många.
️ Skrivet av Chamuel
Jätte god och bra kladdig het o så så Gott 🤤😋
webmaster
Svar till
Hugo
️ Skrivet av Susanne
Läs receptet igen så ser du att smöret inte alls är bortglömt. Man tillsätter alltså övriga ingredienser till det smälta smöret. Det står i beskrivningen och man ser det också på bilderna.
️ Skrivet av Hugo
Ni glömde bort smöret så det här var det sämsta recept som jag sett.
️ Skrivet av Bonnie
Det här receptet gick verkligen hem hos oss. Kakan försvann på nolltid! Saltet behövs för att lyfta fram kakaosmaken, annars smakar det bara vaniljsocker.
Kick-ass kladdkaka. Rekommenderas!
️ Skrivet av carl henning matting
jag tycker att det smakade lite konstigt fick salmonella
️ Skrivet av Pia Andersson
Vilket toppenrecept!
Kakan älskades av alla❤️
️ Skrivet av Jens
22 minuter blev alldeles för länge. Fanns inget kladd kvar. Hälften av tiden hade räckt i alla fall för vår ugn. Lite mindre salt och lite mer socker.
️ Skrivet av Jesper
Jaa du, denna kladdkaka blev saltare än dödhavet.
️ Skrivet av Wiggo
blä den ska vara rinig
webmaster
Svar till
Wilma
️ Skrivet av Susanne
Hej Wilma,
Här kommer det gamla receptet:
100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 krm salt
2 dl vetemjöl
175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
️ Skrivet av Wilma
Jag skulle uppskatta om du kunde posta det gamla receptet igen då jag föredrar det mycket mer än dehär nya
webmaster
️ Skrivet av Susanne
NYTT RECEPT. Jag har gjort om det här receptet för att det ska bli lättare att lyckas varje gång. Prova gärna! Det gamla receptet var otydligt och svårt att lyckas med då jag inte angett hur lång tid ägg och socker skulle vispas. Jag märkte själv att jag fick väldigt olika resultat. Det nya receptet är godare och enklare att lyckas med varje gång och blir en kladdig kladdkaka. Dessutom har jag lagt till ett nytt recept: "Frasig kladdkaka" som är mer likt det gamla, skillnaden är att där ska man vispa ägg och socker ordentligt och jag har även ökat på mängderna för att det ska bli lättare att lyckas. Jag har experimenterat massor med det här och kommit fram till att hur mycket man vispar äggen har en stor påverkan på tiden i ugnen. När man bara rör ihop smeten blir tiden i ugnen kortare. Då blir det därför lättare att lyckas med en lägre ugnstemperatur eftersom det går så himla snabbt annars. Det som inte var bra med det gamla receptet var att jag själv hade vispat smeten längre tid än att bara röra i hop det med elvisp, utan att vara tydlig med det, det var en liten mängd smet och det var en högre temperatur i ugnen. Allt detta gjorde det svårt att få till kladdkakan perfekt. När man bara vill ha en vanlig kladdig kladdkaka så blir det lättare att få bästa resultatet med en lite lägre ugnstemperatur. Så det här nya receptet har nu en lägre temperatur i ugnen och jag har även gjort satsen större och tillsatt lite mera salt och minskat sockret lite. Det är även mindre mängd mjöl. Jag tycker själv den blev perfekt. Hoppas ni också kommer tycka om det här nya receptet! ❤️(Och vill ni ha istället för denna kladdiga kladdkaka ha en mer frasig yta (men kladdig inuti) - spana in det nya receptet på frasig kladdkaka som är mer likt det som tidigare fanns här, men tydligare, mera smet och lättare att lyckas).
️ Skrivet av PB
För dom som misslyckas, den ska inte vara i ugnen i 17 minuter även om det står de. Jag har följt detta recept ett par gånger och lyckas alltid och har den i ugnen max 10-11 minuter för den fortsätter att grädda när man har tagit ut den.
Kom ihåg som nybörjare att inte lägga ner äggen direkt i kokvarmt smör för då blir de stekt ägg.
️ Skrivet av Søs
Jag gör en halv sats, rör snabbt ihop allt och kör 15 min i ugnen, sen 40-60 min i kylskåp, blir perfekt varje gång för mig, som annars aldrig bakar :)
️ Skrivet av Caroline
2 dl mjöl är alldeles för mycket. Andra recept har 1-1,5 dl mjöl, och ev mer socker och/eller kakao. Satsen ska vara trögflytande men rinnig. När jag gjorde enligt den här satsen kändes konsistensen helt fel, och kakan smakade för mycket mjöl.
Man ska heller absolut inte använda elvisp. Socker och ägg ska vispas ordentligt, men resten av ingredienserna röras ner och vispas försiktigt, vilket undelättas med mindre mjöl.
Kakan kommer vara rinnig när den tas ur ugnen, varför jag tycker den blir godast om den görs långt i förväg. Bäst brukar den vara dagen efter, när den stått i kylen, tycker jag.
Men allt detta kanske är en smaksak. Jag ville i alla fall framföra min åsikt, för jag älskar kladdkaka, men inte enligt detta receptet.
️ Skrivet av Josefin
Inte ett dugg kladdig, snustorr. Varvade det här receptet konstant i högstadiet för 15 år sen och har gjort det flera gånger därefter med bra resultat. Nu måste det skett en förändring, följde receptet och efter 17 min var kakan torr och inte det minsta dallrig.
️ Skrivet av Viktoria
Svar till Jonna: Inte alls, se punkt 3: ”Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.” För övrigt så följer jag alltid detta recept när jag gör kladdkaka och den blir sååå god!
️ Skrivet av Jonna
Ni glömde skriva när man skulle hälla i smöret i smeten