| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kladdkaka

Enkelt och gott recept på kladdkaka - en chokladtårta som är mångas favorit. Kladdkaka är gott till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. Prova detta recept som är väl beprövat och som har tydliga bilder steg för steg.
kladdkaka
Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Serverad med vispad grädde.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 17 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.

  2. Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.

    (Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)

  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

  5. Bred ut smeten i formen.

  6. Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.

  7. Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna. Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

    Servera med vispad grädde.

Beskrivande bilder

drygt hälften av smöret smält
1.1. Drygt hälften av smöret smält.
allt smöret smält
1.2. Allt smöret smält.
smord och bröad rund form
2. Smord och bröad rund form.
ägg, socker, kakao, salt tillsatt
3.1. Ägg, socker, kakao, salt tillsatt.
en jämn kladdkakesmet
3.2. En jämn kladdkakesmet.
vetemjöl tillsatt
4.1. Vetemjöl tillsatt.
kladdkakssmeten klar
4.2. Kladdkakssmeten klar.
kladdkakssmeten utbredd formen
5. Kladdkakssmeten utbredd formen.
kladdkakan gräddas i ugnen
6.1. Kladdkakan gräddas i ugnen.
färdiggräddad kladdkaka
6.2. Färdiggräddad kladdkaka.
svalnad och stelnad kladdkaka
7.1. Svalnad och stelnad kladdkaka.
en bit kladdkaka serverad med vispad grädde
7.2. En bit kladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Den går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Kommentera receptet på Kladdkaka

Skriv och läs alla 1534 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Mary  
Hej! Jag är en tjej på 12 år som älskar att baka. Jag hittade denna sida för ca 2 eller 1 år sen och jag vill bara säga att jag älskar den här sidan, jag har själv använt det här kladdkake-receptet mååånga gånger och det blir jätte gott!. Mitt bak och matlagnings intresse har växt väldigt mycket. Det är så enkelt att använda alla recept med hjälp av bilderna som gjör det mycket enklare.
Och jag vill bara tacka dig så mycket för den goda kladdkakan som både jag och min familj kan njuta av!

Kram
   kommentar  Skrivet av  Linnéa  
Riktigt gott att blanda i lakritspulver för dem som gillar lakrits. Mums!!
   kommentar  Skrivet av  Love  
Riktigt god kladdkaka det tackar jag och familjen dig. Ibland blir den gräddade för länge men då är det bara till för att värma den lite så blir den lite mer kladdig har gjort den nu och väntar ivrigt att det ska bli klar. Dubbel smet gjorde jag så nu funderar jag om jag ska kolla den om ca 30 minuter brukar ha den i 40 minuter annars men tycker den blir lite för torr. Men vi får se hur det går tack

Skriv och läs alla 1534 kommentarer

Se även dessa recept