Kladdkaka

Enkelt och gott recept på kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är mångas favorit. Den krämiga chokladkakan är god till efterrätt eller som tårta med en klick grädde till. För att få den perfekta kladdigheten så är det viktigt att ha koll på gräddningstiden. Ju kladdigare kaka man vill ha desto kortare tid i ugnen.
kladdkaka
En bit kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladkaka. Serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 17 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 8 bitar, inkl. grädde: 429 kcal

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka så här:

  1. Smält smöret (eller margarinet) i en kastrull på svag värme på spisen.

    Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.

    drygt hälften av smöret smält
    Drygt hälften av smöret smält.
    allt smöret smält
    Allt smöret smält.
  2. Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.

    (Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)

    smord och bröad rund form
    Smord och bröad rund form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)

    ägg, socker, kakao, salt tillsatt
    Ägg, socker, kakao, salt tillsatt.
    en jämn kladdkakesmet
    En jämn kladdkakesmet.
  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Bred ut smeten i formen.

    kladdkakssmeten utbredd formen
    Kladdkakssmeten utbredd formen.
  6. Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen.

    Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.

    kladdkakan gräddas i ugnen
    Kladdkakan gräddas i ugnen.
    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  7. Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna.

    Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

    Servera med vispad grädde.

    svalnad och stelnad kladdkaka
    Svalnad och stelnad kladdkaka.
    en bit kladdkaka serverad med vispad grädde
    En bit kladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Den går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Kenneth
Jag och min sexåriga dotter gjorde denna igår. Det blev supersmarrigt och kladdigt.
✏️ Skrivet av Alva
Asså jag har gjort många kladdkakor men denna blev inte bra, jag gjorde exakt som det stod i receptet och den blev extremt torr, den gick knappt och äta.
✏️ Skrivet av Bea
Vet inte vad jag gjorde för fel men den blev fruktansvärt torr, hade dock bara inne den i 14 minuter på 175grader... och den var inte söt heller... men det är nog jag som gjort något fel
✏️ Skrivet av emelie
Hej! Är detta recept uppdaterat? Jag har bakat kladdkaka med ditt recept sen kanske 8 år tillbaka minst, och då minns jag att man brukade vispa ägg och socker pösigt och tillsätta det smälta smöret sist.
✏️ Skrivet av Anneli
Hej. Jag delade smeten i 10 muffinsformar. Och la i 1 dumlekola. Severas m grädde o färska hallon. Tack för ett bra recept. Anneli.