Margarin

margarin
Margarin finns i många olika sorter i affären, oftast gäller ju billigare desto sämre. Jag rekommenderar att alltid köpa smör istället för margarin.

Jag rekommenderar att använda smör istället för margarin. Smör är en naturlig produkt med godare smak och utan härdat fett, transfetter, aromämnen och e-nummer som finns i margarin.

Margarin är ganska billigt och tyvärr gäller oftast att ju billigare desto sämre. Se upp med transfetter. Läs gärna innehållsförteckningen och kolla upp e-nummer och alla andra ämnen som ingår. Jämför med innehållsförteckningen på smör.

Vad är margarin?

Margarin är en emulsion av vatten och olja och innehåller en blandning av härdade vegetabiliska fetter. Dessutom innehåller margarin e-nummer och aromämnen.

Margarin är en påhittad produkt av livsmedelsföretagen som är framtagen för att se ut som och smaka som smör. Problemet är bara att det krävs en avancerad kemisk process för att få flytande olja att omvandlas till fast fett och smaka som smör. I den kemiska processen både tillsätts och bildas tyvärr även en hel del oönskade ämnen som inte är nyttiga för oss som t.ex. härdat fett, transfetter och tillsatser.

Vinstmarginalen på margarin är högre än på smör. Tyvärr har livsmedelsföretagen utövat lobbyverksamhet på livsmedelsverket som tyvärr rekommenderar margarin med hänvisning till att mättat fett skulle vara farligt. På senare tid har den forskning som används som grund för detta allt mer ifrågasatts och det finns mängder med ny forskning som pekar på att det inte finns några negativa hälsoeffekter med att äta naturligt mättat fett som finns i bland annat smör och vispgrädde. Däremot bör härdat fett och annat skräp som finns i margarin och diverse light-produkter undvikas om man vill leva hälsosamt.

Det är så klart upp till var och en att dra sina egna slutsatser men att lita på vad livsmedelsverket säger i detta fall är inget som jag rekommenderar om man vill leva hälsosamt, må bra och äta god mat.

Köp smör istället för margarin

Margarin kostar lite mindre än hälften av vad smör kostar. Men om man jämför vad man får för pengarna och smakskillnaden så är valet enkelt tycker jag.

Jag köper aldrig margarin i någon form varken fast, flytande eller smörgåsmargarin. Istället använder jag smör, olivolja, rapsolja och bregott. Mycket nyttigare och godare.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Margarin innehåller flera olika tillsatser och aromämnen.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av margarin.

Energi: 710 kcal
Kolhydrater: 0.5 g
Protein: 0.5 g
Fett: 80 g

Tips och info

Finns i affären:

Mejeriavdelningen. I närheten av smör och grädde.

Hållbarhet och förvaring:

Ca 3 månader. Se bäst före datum.

Pris:

ca 30 kr/kg

Ersätt med:

Smör

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Stefan
Intressant läsning om margarin. Om tillverkning på sid 2...

http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarintillverkning.pdf

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest