
http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarintillverkning.pdf
Recept med Margarin
Näringsvärden
Jag rekommenderar att använda smör istället för margarin. Smör är en naturlig produkt med godare smak och utan härdat fett, transfetter, aromämnen och e-nummer som finns i margarin.
Margarin är ganska billigt och tyvärr gäller oftast att ju billigare desto sämre. Se upp med transfetter. Läs gärna innehållsförteckningen och kolla upp e-nummer och alla andra ämnen som ingår. Jämför med innehållsförteckningen på smör.
Margarin är en emulsion av vatten och olja och innehåller en blandning av härdade vegetabiliska fetter. Dessutom innehåller margarin e-nummer och aromämnen.
Margarin är en påhittad produkt av livsmedelsföretagen som är framtagen för att se ut som och smaka som smör. Problemet är bara att det krävs en avancerad kemisk process för att få flytande olja att omvandlas till fast fett och smaka som smör. I den kemiska processen både tillsätts och bildas tyvärr även en hel del oönskade ämnen som inte är nyttiga för oss som t.ex. härdat fett, transfetter och tillsatser.
Vinstmarginalen på margarin är högre än på smör. Tyvärr har livsmedelsföretagen utövat lobbyverksamhet på livsmedelsverket som tyvärr rekommenderar margarin med hänvisning till att mättat fett skulle vara farligt. På senare tid har den forskning som används som grund för detta allt mer ifrågasatts och det finns mängder med ny forskning som pekar på att det inte finns några negativa hälsoeffekter med att äta naturligt mättat fett som finns i bland annat smör och vispgrädde. Däremot bör härdat fett och annat skräp som finns i margarin och diverse light-produkter undvikas om man vill leva hälsosamt.
Det är så klart upp till var och en att dra sina egna slutsatser men att lita på vad livsmedelsverket säger i detta fall är inget som jag rekommenderar om man vill leva hälsosamt, må bra och äta god mat.
Margarin kostar lite mindre än hälften av vad smör kostar. Men om man jämför vad man får för pengarna och smakskillnaden så är valet enkelt tycker jag.
Jag köper aldrig margarin i någon form varken fast, flytande eller smörgåsmargarin. Istället använder jag smör, olivolja, rapsolja och bregott. Mycket nyttigare och godare.
Tillsatsfritt:
Nej
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av margarin.
Energi: | 710 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0.5 g |
Protein: | 0.5 g |
Fett: | 80 g |
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:
| Matfett |
Mycket gott recept på chokladpaj med pajdeg och fyllning med mandel, kakao. Garnerad med mörk choklad.
Underbart god kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är superenkel att göra med detta recept! Perfekt till fikat med en klick vispad grädde.
Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Med ägg och kvarg (kan ersättas med extra ägg) i degen som ger luftiga och fina saffransbröd.
Här är ett gott och enkelt recept på Paella. 4 portioner. Tid ca 40 min. Du behöver saffran, kyckling, paprika, räkor...
Ett recept på pilaffris, när man vill piffa till riset lite extra! Pilaffris används också i Paella.
Recept på goda piroger. Matig pirogdeg med fullkorn och två olika fyllningar med köttfärs! Mums! 10 portioner.
Härligt god saffranskaka, till jul eller vid andra tillfällen. Mycket fin, mjuk, saftig kaka som doftar och smakar saffran!
Baka goda scones. Klara på 30 minuter. Välj att baka dem med grahamsmjöl och/eller vetemjöl. Servera nygräddade.
Ljuvligt goda Toscapäron. En efterrätt som går snabbt och enkelt att göra. Rör ihop toscasmeten. Värm upp.
Ett recept på mycket goda och lyxiga mazariner med mandel- och äppelfyllning. Om du gör smeten i matberedare går det fort!